Jak świętować dzień bez diety?
6 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bez Diety. W jaki sposób możemy świętować ten dzień? Czy po prostu będziemy się objadać ptysiami i słodyczami, a może raczej postawimy na warzywa, owoce i wodę? Czym w ogóle jest dieta? Czy to innowacyjny sposób odżywiania czy modne odchudzanie?
Wierzę, że celem tego święta nie jest jedzenie smakowitych ciasteczek, czy czekoladek bez opamiętania lecz nawołanie do akceptacji własnego ciała i refleksji nad własnym zdrowiem – mówi z nadzieją Regina Bukowska, propagatorka zdrowego stylu życia i weganizmu. Dla mnie dieta to pewne nawyki żywieniowe, które powinniśmy przyjąć na stałe, uwzględniające odpowiednią ilość witamin i związków mineralnych.
Tymczasem samo słowo dieta niestety stało się synonimem odchudzania. Ale czy zdrowa dieta to przede wszystkim mnóstwo surowych warzyw i owoców i nic poza tym? A może odpowiednia dieta powinna zawierać dużo produktów skrobiowych, takich jak: makarony czy ryż? Czy łączyć białko z tłuszczem, cukier z białkiem? Czy orzechy lub awokado ze sporą zawartością tłuszczu mogą być elementem diety odchudzającej?
Kiedy jestem pytana, co to znaczy „być na dobrej diecie”, z uśmiechem odpowiadam, że dobra dieta dla każdego może być inna – wyjaśnia Regina Bukowska, która jest twórczynią programów detoxu i grupy na FB „Regina Bukowska Świat”, wokół której buduje społeczność ludzi, chcących świadomie i zdrowo żyć. To zależy od Ciebie, jak się czujesz z tym, co jesz na co dzień? Co ci służy, jak czuje się Twój organizm? Jeśli masz sporo energii, dobry sen i żyjesz w zdrowiu, to znaczy, że ta dieta ci służy – niezależnie, czy jesteś na diecie roślinnej, czy nie.
Zdaniem ekspertki, nie ma cudownej diety, dobrej dla wszystkich. Każdy człowiek musi sam określić, czego potrzebuje, aby jego organizm prawidłowo funkcjonował. Nie zawsze dieta restrykcyjna jest dla nas dobra. Wystarczy wprowadzić racjonalny sposób odżywiania, aby zyskać na zdrowiu a zrzucenie kilku zbędnych kilogramów może być jedynie efektem ubocznym.
Dieta wcale nie musi polegać tylko na odchudzaniu – jest przekonana Regina Bukowska. Warto przede wszystkim pomyśleć o zmianie starych, szkodliwych nawyków i wprowadzeniu nowych i zrobienie tego w zgodzie ze sobą a nie poprzez uleganie presji otoczenia. Dieta to przede wszystkim dostarczanie do naszego organizmu optymalnej ilości naturalnych, niezbędnych różnorodnych składników odżywczych. I tak jeśli potrzebujesz oczyścić organizm z toksyn, minimum 2 razy w roku możesz zastosować się do mojego autorskiego programu „10-dniowy detoks sokowy”. Jeśli poczujesz się zmęczony, zdecyduj się na usuwanie metali ciężkich z organizmu wprowadzając do szejków owocowych kolendry i chlorelli (na 7 dni). Aby wspomóc pracę wątroby i zakwasić żołądek, pij naturalnie fermentowany ocet jabłkowy z wodą na czczo (1/2 łyżki octu na 1/2 szklanki wody). Każde uzupełnienie niedoborów to pewnego rodzaju dieta.
Warto pamiętać, że dieta to nie tylko sposób jedzenia, który wprowadzamy na chwilę, w momencie, gdy chcemy podreperować swoje zdrowie. Jeśli się dobrze odżywiamy, tak naprawdę nie mamy potrzeby stosowania żadnych diet redukcyjnych, więc Dzień bez Diety trwa ZAWSZE!!!
Ja rozumiem dietę jako indywidualne spotkanie ze swoim organizmem, jako zdrowy rozsądek, świadomość i poznanie własnego ciała – podsumowuje Regina Bukowska. Połączenie człowieka z naturą – oto, co daje pełnię zdrowia. Warto się zatem codziennie odpowiednio odżywiać, zamiast zaśmiecać organizm czymkolwiek bez szacunku do ciała czyli samego siebie. Dzień bez diety świętujmy więc poprzez refleksję nad swoim zdrowiem stylem życia. To dobry czas, aby zacząć odżywiać się naturalnie czyli intuicyjnie słuchając swojego organizmu i biorąc odpowiedzialność za swoje zdrowie i życie.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.