Komunikaty PR

Jak systemy do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) pomagają w walce z diabulim

2021-07-06  |  13:15
Biuro prasowe

Termin diabulimia powstał od połączenia dwóch słów, ang. diabetes – cukrzyca oraz bulimia – jedno z zaburzeń odżywiania. Jest to niezwykle niebezpieczne schorzenie o podłożu psychicznym, które charakteryzuje się kompulsywnymi zachowaniami w obszarze żywienia. Dotyka ona osoby chorujące na cukrzycę typu 1. W większości są to nastolatki i młode kobiety. Diabetycy celowo zmniejszają dawkę lub zupełnie odmawiają przyjmowania insuliny, aby za cenę swojego zdrowia, a nawet życia, poprawić własny wygląd - utrzymać lub pozbyć się dodatkowych kilogramów. Należy pamiętać, że insulina to hormon anaboliczny, który odpowiada za gospodarkę węglowodanową, a jej niedobór skutkuje niedożywieniem organizmu (energia z pożywiania nie przenika do tkanek, ale jest wydalana z moczem).

Osoby dotknięte diabulimią nie są w stanie prowadzić prawidłowej kontroli cukrzycy. Ta niemoc nie wynika z braku wiedzy czy możliwości leczenia cukrzycy, ale z faktu zaburzenia psychicznego. Diabetyk z diabulimią jest tak bardzo skoncentrowany na swojej masie ciała, że problem cukrzycy schodzi na dalszy plan. Najczęstszym skutkiem odstawienia insuliny jest hiperglikemia, która może doprowadzić do rozwoju kwasicy ketonowej.

Podobnie jak w przypadku innych zaburzeń odżywiania, diabulimia wymaga kompleksowej psychoterapii. Po przepracowaniu z terapeutą problemu zaburzenia, w ponownym nauczeniu się samokontroli cukrzycy bardzo pomocne bywają systemy do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) tj. Dexcom G6. Dlaczego:

  • osoba wychodząca z diabulimii musi na nowo nauczyć się zarządzać swoją cukrzycą, a CGM jej to ułatwia
  • daje poczucie bezpieczeństwa np. podczas aktywności fizycznej - diabetyk może podejmować zdrowe działania pomagające mu utrzymać prawidłową sylwetkę
  • daje poczucie kontroli nad cukrzycą
  • pokazuje, jak poszczególne posiłki wpływają na glikemię

„Diabulimia to coś więcej niż tylko niekontrolowane napady obżarstwa, po których pacjent nie podaje sobie insuliny. To zaburzenie, które wyniszcza fizycznie i psychicznie. Fizycznie, ponieważ z powodu częstych hiperglikemii przyspiesza rozwój przewlekłych powikłań cukrzycy. Psychicznie, bo wiąże się z ogromnym cierpieniem, nieakceptacją siebie, brakiem kontroli nad własnym życiem, sprowadzaniem siebie do wskazań wagi łazienkowej. Mimo, że diabetycy są 4-krotnie bardziej narażeni na zaburzenia odżywiania w typie diabulimii niż osoby zdrowe, o zagrożeniu tym mówi się bardzo niewiele. Mało kto zna objawy, które mogą świadczyć o diabulimii, co pozwala pacjentom nią dotkniętym na ukrywania niezdrowych zachowań. Z własnych doświadczeń wiem, że pacjent z diabulimią sporo wysiłku wkłada w to, by nikt nic nie zauważył. Myślę, że systemy do ciągłego monitorowania glikemii, które są coraz powszechniej stosowane w samokontroli cukrzycy mogą być narzędziem do wykrywania zaburzeń odżywiania na wcześniejszym etapie. CGM monitoruje glikemię 24 godziny na dobę, czy tego chcemy czy nie. Będzie zatem rejestrował utrzymujące się hiperglikemie, które w przypadku osoby z diabulimią będą układały się w powtarzający się schemat (np. będą pojawiały się wieczorami). Dodatkowo odmowa korzystania z systemów CGM w przypadku młodych osób z cukrzycą może być jednym z sygnałów, że prawdziwym powodem niechęci do nowych technologii, są zaburzenia odżywiania i chęć ich skrzętnego ukrywania, co przy sensorze CGM nie będzie możliwe.” – skomentowała Małgorzata Marszałek z Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.

 

Wsparcie eksperckie: Małgorzata Marszałek, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.