Jak urządzić kuchnię w kolorze drewna nowoczesną, klasyczną i rustykalną?
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Ogromną zaletą dekorów drewna jest ich bogata paleta wzornicza i ogromne możliwości aranżacyjne. Pasują praktycznie do każdego typu kuchni, dlatego z łatwością wkomponujemy je do naszej wizji urządzenia tego pomieszczenia. W zależności od wybranego rysunku drewna, jego barwy i tonacji, ale również towarzyszących elementów dekoracyjnych, dekory drewna mogą być bazą aranżacji kuchni nowoczesnej, klasycznej albo stylizowanej. Jak urządzić idealne wnętrze w każdym typie?
Nowoczesne oblicze drewna
Dekory drewna niewątpliwie podbiły serca miłośników nowoczesnych aranżacji, w których prym wiodą minimalistyczne i industrialne zabudowy kuchenne. Cechują je proste bryły mebli i monochromatyczne, gładkie powierzchnie frontów szafek bez ozdobników. Chociaż dekory drewna kojarzą się z naturą oraz spokojem i same w sobie są materiałem wysoce dekoracyjnym, tworzą doskonałą parę z minimalistyczną formą mebli. Efektem połączenia nowoczesnej zabudowy meblowej i dekorów drewna jest harmonijna kompozycja, która atrakcyjnie się prezentuje i urozmaica stylistycznie wnętrze. Kuchnia zachowuje swój minimalistyczny charakter, jednak dzięki ocieplającemu wizerunkowi drewna nie wydaje się zbyt chłodna czy ascetyczna.
Dekory drewna doskonale korespondują z oszczędną estetyką nowoczesnych kuchni, a ich różnorodność pozwala łatwo dopasować wzór do wybranej stylistyki. Jasne, stonowane tonacje będą bardziej neutralne, z kolei dekory w ciemnych wybarwieniach lub z odważnym deseniem są wyraziste i charakterne, przez co bardziej skupiają uwagę. Receptą na piękną, nowoczesną kuchnię będą modne obecnie dekory w czekoladowym wybarwieniu lub odcieniach głębokiego brązu. Połączmy je z matowymi frontami w ciemnych, wyrazistych kolorach oraz przeszkleniami w dużych formatach.
Klasyka zawsze z drewnem
Kuchnia klasyczna łączy prostotę i elegancję. To styl, który nie ulega zmieniającym się trendom, a jego urok jest ponadczasowy. Bez wątpienia strzałem w dziesiątkę są tutaj dekory drewna, które są bezpieczne aranżacyjnie, a ich uroda, podobnie jak stylu klasycznego, nie przemija z upływem czasu.
Zabudowa meblowa w stylu klasycznym czerpie z tradycyjnych wzorców, dlatego dobrze widziane są bardziej dekoracyjne fronty z delikatnymi frezowaniami lub ozdobnymi ramiakami. Kuchnia ma być przytulna i pełna domowego ciepła, dlatego doskonale sprawdzą się dekory drewna. Jeżeli lubimy klimat wnętrz skandynawski wybierzmy kolory stonowane, w jasnych tonacjach z delikatnie zarysowanym usłojeniem. Taka kuchnia nie tylko urzeka atmosferą domowego ciepła, ale praktycznie zawsze dobrze się prezentuje i na długo zachowa stylistyczną świeżość. Zabudowa meblowa w dekorach o ciemniejszym wybarwieniu będzie bardziej majestatyczna i szykowna.
Retro i dekory drewna - duet ponadczasowy
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że drewno to wręcz wymarzony wybór do kuchni stylizowanych – rustykalnych i retro, a także nawiązujących do wnętrz urządzanych w minionych dekadach. Aby cieszyć się taką kuchnią nie jesteśmy zdani wyłącznie na naturalny surowiec, chociaż jest on mile widziany. Jego urok i niepowtarzalne piękno można uzyskać również przy skromniejszym budżecie, dzięki dekorom, które wiernie oddają wzór i strukturę drewna.
Ten typ kuchni wyróżnia się dekoracyjnością i sielskim klimatem. Dominuje tu ciepła kolorystyka, królują stylizowane zabudowy meblowe z frezowanymi frontami i szklanymi witrynkami z dodatkowymi zdobieniami w postaci szprosów. Idealnie sprawdzą się dekory z wyrazistym rysunkiem, który będzie naśladował stare drewno, poddane upływowi czasu. Mocno zarysowane usłojenia, liczne sęki i pęknięcia dodatkowo podkreślą styl wnętrza.
W budowaniu sielskiego klimatu kuchni retro pomocne są stylizowane uchwyty, fronty z okuciami przywołującymi wspomnienie wiejskiej chaty i wzorowany na retro sprzęt AGD. Jeżeli dodamy do tego oldschoolowe naczynia i akcesoria kuchenne, które wyeksponujemy na otwartych półkach czy zawiesimy na relingach nad blatem, wnętrze będzie jedyne w swoim rodzaju.
Finaliści konkursu Young Design 2024 – teraz w DOMOTECE!
25-lecie sofy Indivi
Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.