Jak zaaranżować kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego?
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1859200192,w_170,h_95,wo_170,ho_95,r_png,_small.png)
Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Kuchnia to serce każdego domu. Dlatego warto zadbać o to, aby była nie tylko piękna, ale i funkcjonalna, ułatwiając codzienne przygotowywanie posiłków. Pomocne w tym będzie skuteczna organizacja przestrzeni kuchennej, w tym wykorzystanie zasady trójkąta roboczego. Co kryje się pod tym terminem? Jak wdrożyć tę regułę w praktyce, by uczynić swoją kuchnię maksymalnie użyteczną? Na te pytania odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Optymalna organizacja przestrzeni kuchennej to fundamentalny element wygodnego gotowania i efektywnej pracy w kuchni. W celu osiągnięcia tej harmonii, w kuchni stosuje się zasadę trójkąta roboczego. Skupia się ona na trzech kluczowych obszarach - kuchence, zlewie i lodówce. Jest to klucz do efektywności i wygody w trakcie gotowania oraz przygotowywania posiłków.
Czym jest trójkąt roboczy?
Idea trójkąta roboczego jest prosta i intuicyjna. Trzy najważniejsze sprzęty kuchenne, czyli kuchenka, zlew i lodówka, powinny być rozmieszczone na planie trójkąta, aby zminimalizować potrzebę przemieszczania się między nimi podczas wykonywania codziennych czynności kuchennych. Takie ułożenie tworzy logiczny i wygodny układ.
- Ważnym celem zasady trójkąta roboczego jest minimalizacja dystansu i przeszkód między kuchenką, zlewem i lodówką. Optymalna odległość między nimi nie powinna przekraczać 7 metrów, co zapewnia wygodne poruszanie się w kuchni. Dzięki temu, podczas gotowania czy przygotowywania posiłków, nie trzeba marnować czasu na długie przemieszczanie się między sprzętami, co znacznie przyspieszy proces przygotowywania dań – wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Lodówka, gdzie przechowujemy produkty spożywcze, powinna być dostępna w zasięgu ręki, zwłaszcza podczas przygotowywania posiłków. Unikajmy jednak umieszczania jej zbyt daleko od pozostałych elementów trójkąta roboczego, by nie tracić czasu. Z kolei miejsce, w którym umieścimy zlewa, zaplanujmy tak, aby umożliwiało swobodne korzystanie zarówno przed, jak i po przygotowaniu potraw. Ważne jest, aby wokół zlewu była odpowiednia przestrzeń na odpadki oraz naczynia.
Kuchenka w trójkącie roboczym
Kuchenka, często uważana za serce kuchni, powinna być umieszczona w bezpośrednim sąsiedztwie blatów roboczych. To właśnie na niej odbywa się bowiem gotowanie, smażenie, pieczenie i przyrządzanie dań. Wybierając odpowiedni model, warto zwrócić uwagę na jej funkcje i rozmiar, aby spełniała wszystkie potrzeby kulinarnych pasjonatów.
- Każda ze stref trójkąta roboczego wymaga odpowiedniego przygotowania, jednak miejsce do gotowania jest najważniejsze w kuchni. Aby było ono możliwie jak najlepiej urządzone, warto pomyśleć o nowoczesnej i wygodnej kuchence, na przykład w technologii „gaz pod szkłem”. Gazowe płyty ceramiczne są nie tylko wygodne, ale również bardzo estetyczne. Korzystają z gazu, który jest ekonomicznym rozwiązaniem, zużywając jedynie śladowe ilości prądu – mówi Stanisław Szyling z DYNACOOK.
Ceramiczne płyty gazowe DYNACOOK oferują użytkownikom kilka wielkości płyty. Można tym samym dopasować je jak najlepiej do swojego wnętrza. Model DYNACOOK X3 to klasyczna szerokość kuchenki 60 cm, która posiada 3 pola grzejne ułożone w taki sposób, aby maksymalnie wygodnie korzystać z płyty podczas gotowania nawet w większych garnkach. Model X4 posiada 4 pola grzejne, ale rozstawione na płycie w taki sposób, by jeszcze wygodniej gotować na wszystkich polach jednocześnie. Model X5 to propozycja dla prawdziwych fanów gotowania - aż 5 pól grzejnych to opcja na solidne gotowanie dla prawdziwych smakoszy.
Gazowa płyta ceramiczna daje nam również wygodę umiejscowienia jej w dowolnym miejscu. Tworząc trójkąt roboczy, tego typu kuchenkę możemy umiejscowić np. na wyspie kuchennej, dając sobie jednocześnie wyjątkowo komfortową przestrzeń do poruszania się miedzy trzema kluczowymi punktami kuchni.
Trójkąt roboczy - wybór mebli
Podczas aranżacji kuchni zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, równie ważny co rozmieszczenie sprzętów kuchennych jest wybór odpowiednich mebli. Jak wyjaśnia ekspert marki DYNACOOK, w przypadku wyboru szafek kuchennych i półek, umieśćmy je blisko kuchenki, zlewu i lodówki, aby przechowywanie składników, garnków czy innych akcesoriów było wygodne, a same sprzęty - jak najbardziej dostępne. Blaty robocze powinny być dostatecznie szerokie, by zapewnić miejsce do przygotowywania posiłków:
- Jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca, warto rozważyć dodanie wyspy kuchennej. To doskonałe rozwiązanie, które może służyć jako dodatkowa przestrzeń robocza, miejsce do przygotowywania poszczególnych dań lub strefa spożywania posiłków. Upewnijmy się jednak, że będzie dobrze umiejscowiona względem trójkąta roboczego. Co więcej, jeżeli planujemy spożywanie posiłków w kuchni, starajmy się umieścić stół i krzesła w pobliżu strefy jedzenia, jednak bez strat w płynnym przemieszczaniu się między kuchenką, zlewem i lodówką.
Wybierajmy również meble, które oferują dodatkowe rozwiązania do przechowywania - wysuwane półki, organizatory do szuflad i inne akcesoria, które ułatwią utrzymanie kuchni w porządku.
Zasada trójkąta roboczego stanowi klucz do efektywnej i ergonomicznej organizacji przestrzeni kuchennej. Wybierając meble i sprzęt kuchenny, taki jak innowacyjne płyty gazowe DYNACOOK, tworzymy kuchnię, która łączy wysoką funkcjonalność z estetyką. Dzięki tym rozwiązaniom, gotowanie staje się nie tylko efektywne, ale także satysfakcjonujące, pozwalając tworzyć wykwintne dania w przyjaznym środowisku
![Oaza spokoju na Żoliborzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1581999827,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oaza spokoju na Żoliborzu
![Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule](/files/_uploaded/glownekonf_239389579,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Architektoniczne inspiracje ze świata arch. Magdaleny Federowicz-Boule
![Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym](/files/_uploaded/glownekonf_561437929,w_177,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Vileda wprowadza nową linię suszarek Ultimate – styl i funkcjonalność w jednym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Handel
![](/files/1922771799/carrefour-programy-foto-4-ram,w_274,r_png,_small.png)
Z programów lojalnościowych w sklepach korzysta 85 proc. Polaków. Ważne są dla nich promocje, personalizowane oferty i zbieranie punktów na nagrody
Przy wyborze sklepu stacjonarnego Polacy zwracają uwagę na dogodną lokalizację, duży wybór produktów i atrakcyjne ceny. Istotne są dla nich również programy lojalnościowe, z których korzysta już 85 proc. konsumentów, a 40 proc. decyduje się na zakupy właśnie ze względu na oferowane w nim rabaty – wynika z badania SW Research na zlecenie sieci Carrefour. Przyszłością rozwoju takich programów są spersonalizowane oferty, które pomagają klientom oszczędzać pieniądze na produktach kupowanych przez nich najczęściej. W taką stronę swoją platformę rozwija również Carrefour. Ostatnio sieć połączyła siły z programem Payback, przez co zasięg programu lojalnościowego zwiększył się do 10 mln klientów.
Handel
Co jedenasta osoba na świecie głoduje, a jednocześnie gwałtownie przybywa ludzi otyłych. Dużym problemem jest marnowanie żywności
![](/files/1922771799/glod-raport-foto2,w_133,r_png,_small.png)
W 2023 roku głodowało 733 mln ludzi, a ponad 2,3 mld zmagało się z umiarkowanym bądź poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, czasami nie jedząc przez cały dzień lub dłużej. Z powodu ostrego niedożywienia każdego roku umiera około miliona dzieci – pokazuje nowy raport „Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie”, opracowany przez pięć wyspecjalizowanych agend ONZ. Z publikacji wynika, że w walce z głodem i niedożywieniem świat cofnął się o kilkanaście lat, do poziomu notowanego w latach 2008–2009. – System żywnościowy potrzebuje głębokich, strukturalnych zmian, ponieważ w tej chwili jest zorientowany na maksymalizację zysków, a nie wyżywienie ludzi – wskazują eksperci.
Media
Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść
![](/files/1922771799/zawierucha-aktorstwo-foto,w_133,_small.jpg)
Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.