Jak zachęcić dziecko do zjedzenia posiłku? Poznaj kreatywne sposoby!
Czy jednym z Twoich codziennych wyzwań jest to, by Twoje dziecko chętnie zjadło posiłek? Nie bez powodu nazywa się dzieci „tadkami niejadkami”. Często zdarza się, że najmłodszych trzeba zachęcać do jedzenia. Z pomocą przychodzi tu nowość od marki Kotlin – ketchup dla dzieci Kotlinek, który nie tylko jest pyszny i pełen witamin, ale także pomoże wizualnie uatrakcyjnić każde danie!
Dzieciom często brakuje apetytu, a rodzice dwoją się i troją, by w jakiś sposób przekonać swoje maluchy do zjedzenia posiłku. Nie jest to łatwe, ale wbrew pozorom, są na to sposoby.
Przed posiłkiem
Chcąc zachęcić dzieci do jedzenia, trzeba od podstaw pokazać im, co z czym się je. Na początek zabierz swoje pociechy na zakupy i razem wybierajcie warzywa, owoce i inne niezbędne produkty do stworzenia dania. Później nie zapomnij o włączeniu maluchów w sam proces przygotowywania posiłku.
Last but not least – dekorowanie! Finalnie to ten element gotowania bywa tym, który sprawia dzieciom najwięcej frajdy i najbardziej przekonuje do skonsumowania przygotowanego jedzenia. Bo który maluch nie zje kanapki w kształcie wesołej owieczki lub mądrej sówki? Do dekoracji świetnie posłuży nowy ketchup dla dzieci – Kotlinek. Dzięki niemu, w łatwy sposób np. namalujemy buzię zwierzątku. Co więcej, Kotlinek zawiera witaminy A, E, C oraz potas. Idealnie spełni rolę pełnowartościowego uzupełnienia dania, a jego łagodna receptura z pewnością przypadnie do gustu nawet największym niejadkom!
W trakcie posiłku
Po wspólnym przygotowaniu jedzenia, czas na jego wspólne skonsumowanie! To okazja, by porozmawiać, opowiedzieć o swoim dniu czy pośmiać się. To z kolei zacieśnia więzi rodzinne, ale też kształtuje właściwe nawyki żywieniowe. Wszyscy jedzą wtedy wolniej i dłużej, a więc szybciej rozpoznają, że są najedzeni. Co więcej, nieprzekonane do pewnych dań dzieci, widzą wówczas, że dorośli jedzą dokładnie to samo i naprawdę im to smakuje – wystarczy spróbować!
Po posiłku
Ugotowane, zjedzone, a więc skończone – tak mogłoby się wydawać, ale nic bardziej mylnego! Żeby dziecko do każdego posiłku zasiadało z uśmiechem na buzi i zjadało całe podawane porcje, warto między posiłkami zapewniać mu odpowiednią dawkę ruchu. To tak naprawdę reguła nieprzypisana do żadnego wieku – dobrze jest, gdy aktywność fizyczna towarzyszy zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jedną z korzyści tej strategii jest to, że jedzenie smakuje wtedy jeszcze lepiej!
Jako inspirację, poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy na potrawy z wykorzystaniem ketchupu Kotlinek, dzięki któremu na każde, nie tylko poniższe dania, dziecko spojrzy w inny sposób!
Tosty z pastą jajeczną
Czas przygotowania: 15 min.
Wielkość porcji: 4 szt.
Składniki:
- 4 jaja
- 2 łyżki twarożku śmietankowego do smarowania
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczka soli oraz pieprzu
Dodatkowe składniki:
- ketchup Kotlinek do podania
- warzywa i ser żółty do dekoracji
Jaja ugotować na twardo, jeszcze ciepłe drobno posiekać, wymieszać z serkiem i szczypiorem. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
W międzyczasie przygotować chleb w tosterze.
Na ciepłe kromki nałożyć pastę.
Udekorować ketchupem oraz serem i warzywami.
Pulpeciki pieczone z marchewką na gęsto
Czas przygotowania: 15 min. + 30 min. pieczenia
Wielkość porcji: ok. 10 sztuk
Składniki na pulpeciki:
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 mniejsza cebula
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli, słodkiej papryki i przypraw prowansalskich
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Składniki na marchewkę na gęsto:
- 500 g marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Dodatkowe składniki:
- ketchup Kotlinek do podania
- ryż
- warzywa i zielenina do dekoracji
Pulpeciki:
Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mielenia, doprawić i wymieszać z bułką tartą oraz olejem.
Uformować w kulki.
Spód naczynia natłuścić olejem, ułożyć pulpeciki, zakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 20 minut, odkryć i dopiekać jeszcze 10 minut.
Upieczone pulpeciki podawać z ryżem i marchewką na gęsto oraz ketchupem.
Udekorować zieleniną i warzywami.
Marchewka na gęsto:
Marchewkę obrać, zalać wodą (wody wlać o 2 cm więcej niż poziom marchewek), wsypać cukier i zagotować.
Kiedy marchewki będą miękkie, wyjąć, pokroić w drobną kosteczkę, a do wody dodać masło oraz mąkę i wymieszać. Włożyć pokrojone marchewki, ponownie zagotować, aż całość lekko zgęstnieje. Doprawić szczyptą soli
Wspólna zabawa, wspólny rozwój: Grupa LEGO odkrywa korzyści płynące z zabawy!
Dzień Chłopaka, czyli idealna okazja do obdarowania chłopców w każdym wieku!
Familijne sponsorem podcastu „Co powie Tata?" – opowieści o pozytywnym ojcostwie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.