Komunikaty PR

Jak zadbać o ładną sylwetkę

2020-08-21  |  16:00

Wypracowanie zdrowego wyglądu najczęściej wiąże się ze zrzuceniem kilogramów. Warto wiedzieć, co trzeba robić, by osiągnąć ten cel. Okazuje się, że kluczowe są dwa główne aspekty – dieta
(z zachowanym deficytem kalorycznym) oraz ćwiczenia fizyczne.

Jak się dowiedzieć, ile kalorii trzeba jeść, by schudnąć (lub przytyć)?

Często zadajemy sobie pytanie, dlaczego jedna osoba może jeść 1400 kcal i nie chudnąć,
a druga spożywa 2000 kcal i traci na wadze. Kluczowe w rozwiązaniu tego dylematu jest zrozumienie, że każdy organizm ma inne zapotrzebowanie kaloryczne i metabolizm. Na każdą spożywaną kalorię składają się poszczególne makroskładniki zawarte w diecie – białka, tłuszcze i węglowodany.

W celu ustalenia podstawowego zapotrzebowania kalorycznego (BMR) najpopularniejszym sposobem jest użycie wzoru Hairrsa-Benedicta.

Zgodnie ze wzorem:

  • wyliczenie dla mężczyzn to: 66 + [13,7 x masa ciała (kg)] + [5 x wzrost (cm)] – [6,76 x wiek (lata)]

np. 45 letni mężczyzna, który waży 80kg, mierzy 184 cm wzrostu: 1 777,8 kcal

  • dla kobiet: 655 + [9,6 x masa ciała (kg)] + [1,8 x wzrost (cm)] – [4,7 x wiek (lata)].

Np. 45 letnia kobieta, która waży 62 kg, mierzy 170 cm wzrostu: 1181,5 kcal

 

Wyliczenie to pozwala ustalić zapotrzebowanie podstawowe, czyli takie, które pozwoli utrzymać wagę. Odejmując od tych wartości lub dodając do nich kolejne kalorie możemy schudnąć lub przytyć. Jeśli planujemy stracić na wadze – to warto z tygodnia na tydzień odejmować kalorie i obserwować swoje ciało. Jeśli na niej przybrać – analogicznie je dodawać. Oczywiście zapotrzebowanie trzeba dostosować do swojego stanu zdrowia, poziomu aktywności fizycznej i stylu życia. Powyższe obliczenia mają charakter orientacyjny.

 

 

Postaw na dobre składniki, bo jesteś tym, co jesz

 

Podział makroskładników w diecie warto rozłożyć procentowo – 15% białka, 55% węglowodanów i 30% tłuszczów. Takie proporcje pozwalają na odpowiednie odżywienie organizmu i zrównoważone dostarczenie wszelkich podstawowych, niezbędnych składników. Istotne jest również to, by spożywać żywność nieprzetworzoną i jak najprostszą – najlepiej z pewnych i sprawdzonych źródeł. Dzięki temu dostarczamy organizmowi nie tylko odpowiednie składniki, ale i te pozbawione niezdrowych dodatków – konserwantów, utwardzaczy, cukrów prostych czy barwników.

 

Skąd czerpać produkty?

 

Zasada jest prosta: warto wybierać te składniki, które pochodzą z dobrych źródeł i zostały jak najmniej przetworzone. Do najlepszych źródeł białka należą: wołowina, cięlęcina, schab, pierś z indyka lub kurczaka, ser żółty, ryby, jaja czy przetwory mleczne oraz soja, groch, fasola czy ciecierzyca. W grupie węglowodanów to pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, otręby, kasze, makarony pełnoziarniste, ryż, rośliny strączkowe czy owoce i warzywa. Dla tłuszczów to ryby, orzechy, awokado, nasiona, oliwa z oliwek czy jaja.

 

Jeśli szukasz kompleksowego źródła węglowodanów, dzięki którym odżywisz swój organizm i nie będziesz zapychać go złymi składnikami, to sprawdź Musli z suszonymi owocami i orzechami „Do kąpielówek!” od Mixit. Mieszanka skomponowana przez dietetyka nie zawiera dodanego cukru i składa się z pysznych i pożywnych płatków jęczmiennych, kukurydzianych, chipsów owsianych, płatków sojowych, pszennych, papaji suszonej, płatków migdałów i kokosowych. Dodatkowo znajdziesz tam smakowite i zdrowe nasiona słonecznika, amarantus preparowany czy owoce liofilizowane– czarnej porzeczki, truskawek i malin. Kompozycja ta stanowi rozwiązanie idealne na śniadanie – wystarczy zalać porcję wodą, mlekiem lub napojem roślinnym, by cieszyć się nią jako lepszą alternatywą dla przesłodzonych płatków śniadaniowych.

 

 

 

Na zdrową i piękną sylwetkę nigdy nie jest za późno

 

Mądre i odpowiedzialne podejście do diety połączone z regularną aktywnością fizyczną to dwa główne czynniki, dzięki którym umożliwimy sobie wypracowanie zadowalającej nas sylwetki. To ważne, nie tylko z powodów estetycznych i związanych z poczuciem pewności siebie i swojego ciała, ale również z punktu widzenia zachowania dobrego zdrowia na lata. Wylicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, przenalizuj wybory żywieniowe i wprowadź nieco ćwiczeń, by finalnie cieszyć się ze stanu swojego organizmu i wyglądu ciała.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2 Biuro prasowe
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie
Żywienie Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania
2024-06-25 | 13:40

Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania

Niemal 30 proc. respondentów uważa, że nowe opłaty za jednorazowe opakowania z tworzyw sztucznych są zbyt wysokie. Nawet 60 proc. ankietowanych planuje ograniczenie ich kupowania w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.

Ochrona środowiska

Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne

1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.

Konsument

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów

Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.