JAK ZATRZYMAĆ WODĘ W GLEBIE PODCZAS UPAŁÓW?
Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu, nie tylko ludzi i zwierząt, ale także roślin, bezpośrednio i pośrednio odpowiadając za ich budowę i funkcje życiowe. Jest niezbędna, aby rośliny ze składników mineralnych przy udziale promieni słonecznych wytwarzały składniki organiczne, a następnie budowały z nich plon. Plon w postaci bulw, korzeni, ziarna, nasion, pędów trafiający ostatecznie na stół konsumenta. Dlatego nasz komfort związany z obecnością wody w przyrodzie wynika nie tylko z możliwości higieny ciała, ale przede wszystkim z jej roli w bezpieczeństwie żywnościowym.
Lato z właściwym dla niego silnym nasłonecznieniem i wysoką temperaturą oprócz niewątpliwych walorów niesie ze sobą także niebezpieczeństwo utraty wody. Gleba silnie wysycha, rośliny odczuwają jej niedobór.
W dobie zmian klimatycznych, ekstremalnych zjawisk pogodowych, coraz częstszych i dłużej trwających okresów posusznych priorytetem staje się troska o zasoby wody, także wody glebowej niezbędnej dla roślin uprawnych, gdyż stanowi ona 80-90% ich masy. Dlatego warto stosować pasową uprawę roli, która chroni wodę w glebie i ogranicza jej bezproduktywne straty. Stosując uprawę pasową w technologii Mzuri Pro-Til rezygnujemy z odwracania gleby i jej intensywnego spulchniania. Resztki pożniwne pozostają na powierzchni pola, zwłaszcza w nieuprawianych pasach (międzyrzędziach), ogranicza to nagrzewanie się gleby i zmniejsza parowanie – straty wody. Warto zatem rozważyć takie rozwiązanie w gospodarstwie - mówi Marek Różniak, właściciel Mzuri-Agro.
Niedobór wody w glebie latem jest równie niebezpieczny dla roślin rosnących, jak i tych dopiero wysiewanych. U roślin wegetujących brak wody powoduje zamykanie aparatów szparkowych, zmniejsza się intensywność fotosyntezy i produkcja asymilatów. W efekcie rośliny przestają wzrastać, plony są małe i miernej jakości. Z kolei nasiona roślin wysianych nie pęcznieją i nie podejmują kiełkowania. Plony w następnym roku stają pod znakiem zapytania. Dlatego jest to odpowiedni moment, aby wybrać właściwą technologię ograniczającą niedobór wody w glebie.
Technologię „jednego przejazdu” Mzuri Pro-Til trzeba starannie zaplanować już w momencie zbioru przedplonu, a następnie ją wykonać. Niedobór wody w glebie występuje najczęściej w okresie siewu i początkowego wzrostu roślin sianych późnym latem i wczesną jesienią, czyli ozimin, a także późną wiosną. Nasze badania wskazują, że w powierzchniowej warstwie gleby może być wówczas tylko 4-6% wody. Taka wilgotność nie pozwala na kiełkowanie żadnych nasion. Warunkiem zatrzymania wody w glebie jest ograniczenie jej parowania. Aby straty wody nie były duże należy na powierzchni gleby utrzymywać warstwę mulczu, np. rozdrobnionej słomy lub ją płytko spulchnić. W pierwszym przypadku ważnym jest, żeby słoma była dobrze rozdrobniona i starannie, równomiernie rozrzucona po całej powierzchni pola. W sytuacji, gdy słoma jest zbierana należy spulchnić powierzchnię gleby na głębokość 3-5 cm. Cienka warstwa gleby spulchnionej co prawda szybko przesycha, jednak zawarte w niej powietrze doskonale izoluje głębsze warstwy przed silnym nagrzewaniem i parowaniem wody. Tak chroniona gleba mimo braku opadów zawiera nawet ponad 10-15% wody umożliwiając kiełkowanie wysianych nasion – mówi Marek Różniak.
Technologia to także odpowiednie maszyny do pożniwnej powierzchniowej uprawy, a następnie uprawy pasowej. Tylko one w połączeniu z nowoczesnym myśleniem są gwarantem plonów i ich jakości, nawet w mało korzystnych warunkach środowiska.
Mzuri-Agro – to marka działająca w obszarze dystrybucji nowych maszyn, części zamiennych i serwisu. Technologia i maszyny, które wprowadza na rynek Mzuri-Agro, to najnowocześniejsze osiągnięcia inżynierii. System uprawy pasowej w technologii Mzuri Pro-Til zapewnia optymalne środowisko dla równomiernego wzrostu roślin i ich wysokich plonów. Mzuri Pro-Til jest niedościgniony w zakresie spulchniania i optymalnego zagęszczania pasa gleby oraz precyzji i dokładności wysiewu w nim nasion.

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.