Komunikaty PR

Jakie posiłki serwować najmłodszym podczas Świąt Bożego Narodzenia?

2022-12-15  |  14:00
Biuro prasowe

Okres świąteczny jest niezwykły pod wieloma względami. Magiczna atmosfera, pierwsza gwiazdka, prezenty i stół suto zastawiony smakowitymi potrawami. Przygotowując wigilijne dania, warto jednak pamiętać o najmłodszych członkach rodziny. Ich potrzeby żywieniowe zdecydowanie różnią się od potrzeb rodziców czy starszego rodzeństwa. Czy zatem smażony karp, kapusta z grzybami lub makowiec to odpowiednie posiłki dla niemowlęcia? Na co zwrócić uwagę podczas świątecznego ucztowania z maluchem? Wątpliwości w tym zakresie rozwiewa dr n. med. Magdalena Wołoszko, pediatra, ekspert współpracujący z BoboVita.

Świąteczne potrawy a potrzeby niemowlęcia

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, w którym często pozwalamy sobie na wiele przyjemności – zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne potrawy, spożywane zazwyczaj tylko raz w roku. Warto jednak podkreślić, że posiłki ze świątecznego stołu, którymi zajadają się dorośli, mogą nie być odpowiednie dla najmłodszych członków rodziny. Często są one tłuste, dosalane, z dużą ilością cukru,  ciężkostrawne i mogą zawierać składniki szkodliwe dla niemowlęcia czy małego dziecka. Warto mieć tego świadomość, ponieważ sposób żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia – gdy organizm dziecka wciąż się rozwija i dojrzewają jego narządy – jest bardzo istotny i ma wpływ na zdrowie w życiu dorosłym. Dlatego bez względu na wydarzenie czy okazje, tj. święta, nie warto robić odstępstw w codziennej diecie malucha.
 

Pamiętaj

Zgodnie z rekomendacjami ekspertów ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) okres wyłącznego karmienia piersią powinien trwać przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka. Po tym etapie przychodzi czas stopniowego rozszerzania jadłospisu o różnorodne posiłki stałe i jeśli karmienie piersią nie jest możliwe, włączenie mleka następnego. Wprowadzanie do diety nowych smaków powinno następować zgodnie ze schematem żywienia niemowląt oraz uwzględniać etap rozwoju i aktualne kompetencje dziecka. Ważne miejsce w codziennym menu odgrywa wtedy żywność przeznaczona specjalnie dla niemowląt i małych dzieci.


Posiłki na miarę potrzeb malucha

Produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci zostały stworzone, by odpowiadać na szczególne potrzeby młodego organizmu w okresie intensywnego rozwoju. Taka żywność ma ustalone dopuszczalne normy poszczególnych zanieczyszczeń. Na przykład dla pestycydów w warzywach normy te są do 5000 razy bardziej restrykcyjne[1] niż dla żywności ogólnego przeznaczenia. Na polskim rynku dostępne są propozycje, w których znajduje się 100% mięsa bez pozostałości antybiotyków, pochodzącego wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a także 100% dziko żyjących ryb z certyfikowanych połowów. Oprócz tego gwarancją bezpieczeństwa takich posiłków jest m.in. wieloletnia współpraca z dostawcami czy setki testów jakości i bezpieczeństwa, którym poddawane są surowce jeszcze zanim powstanie z nich produkt. Aby łatwiej znaleźć taką żywność na sklepowej półce, na opakowaniu produktów dla najmłodszych widnieje wskazanie wieku, np. po 6., 7. czy 9. miesiącu życia.
 

To ważne

Niemowlęta i małe dzieci nie powinny spożywać tradycyjnych wigilijnych potraw, takich jak kapusta z grzybami, smażona ryba, makowiec czy korzenny kompot. Natomiast produkty przeznaczone specjalnie dla najmłodszych zostały skomponowane tak, aby zarówno ich skład, jak i konsystencja dopasowane były do wieku i etapu rozwoju dziecka.


Posiłki dla najmłodszych na świątecznym stole

Warto wiedzieć, że asortyment produktów dla maluchów jest bardzo szeroki i można w nim znaleźć także takie propozycje, które idealnie wkomponują się w klimat Świąt. To na przykład posiłki w słoiczkach, tj. warzywne puree z rybą, makaron z tuńczykiem i warzywami, barszcz ukraiński lub deserki w słoiczkach – tutaj wigilijnego smaku i aromatu z pewnością nada przecier z suszonej śliwki lub z jabłka, moreli i brzoskwini z biszkoptem. Możliwości dobrania posiłku, który będzie dla malucha zarówno bezpieczny, jak i smaczny, jest naprawdę dużo. Podając dziecku takie produkty, rodzice mogą mieć pewność, że uwzględniają one potrzeby żywieniowe rozwijającego się organizmu dziecka.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

 


[1] „Raport: bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Pod redakcją: prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz  dr hab. inż. Anny Harton, 2022 RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci (1000dni.pl). Dokument ten stanowi kompendium wiedzy na temat wpływu bezpieczeństwa żywności na stan zdrowia dziecka teraz i w przyszłości.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Jak zaprowadzić pokój między rodzeństwem? Biuro prasowe
2024-08-09 | 14:15

Jak zaprowadzić pokój między rodzeństwem?

Więź między rodzeństwem jest niezwykle ważna, jednak czasami dochodzi do konfliktów. Jakie są przyczyny kłótni między dziećmi i co zrobić, aby takich spięć było w domu
Dziecko Wyprawka szkolna za 50 złotych? W Pepco to możliwe!
2024-08-09 | 14:00

Wyprawka szkolna za 50 złotych? W Pepco to możliwe!

Wyprawka szkolna za 50 złotych? W Pepco to możliwe! Już niedługo w szkołach wybrzmi dzwonek, a uczniowie zasiądą w ławkach po wakacyjnej przerwie. To właśnie z myślą o nich i ich
Dziecko Wakacje pod hasłem nauki z Adamed SmartUP
2024-08-07 | 17:00

Wakacje pod hasłem nauki z Adamed SmartUP

Już po raz dziesiąty młodzi entuzjaści nauk ścisłych i przyrodniczych spędzili część swoich wakacji na realizowaniu marzeń i rozwijaniu pasji. W połowie lipca 50

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.