Komunikaty PR

Jakie potrawy przygotować na święta?

2021-11-16  |  11:05
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Boże Narodzenie coraz bliżej. Jedno jest pewne - im szybciej zabierzemy się za planowanie świąt, tym mniej stresu i zamieszania czeka nas przed samą Wigilią. Pozostaje najważniejsze pytanie - jakie potrawy przygotować? Tradycyjne polskie dania, czy może coś zaskakującego, w nowoczesnym wydaniu? Idealnie byłoby znaleźć złoty środek. Poniżej kilka inspiracji.

Połączenie tradycji z nowoczesnością to doskonałe rozwiązanie na Święta Bożego Narodzenia. Warto postawić na sprawdzone produkty i przygotować potrawy, które na wigilijnym stole uzupełnią klasyczne śledzie czy sałatkę jarzynową. Nie powinno także zabraknąć aromatycznych sosów, które podkreślą smak dań. Taką bazę dressingów w wielu potrawach świątecznych stanowi majonez, jak na przykład Majonez Kielecki. Z tradycyjną, znaną i niezmienną od lat recepturą. Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy smak to gwarancja udanej sałatki czy sosu do mięsa, ryb, a nawet… krewetek.

Krewetki w świątecznym wydaniu

Krewetki nie należą do typowych dań na wigilijnym stole, jednak obok tego przepisu trudno przejść obojętnie. Owoce morza, aromatyczny sos i świeży szczypiorek - czego chcieć więcej? Taka przystawka śmiało może zająć miejsce obok śledzia z cebulką i karpia w galarecie. Potrzebne składniki:

  • ok. 400 g gotowanych krewetek w zalewie
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka brandy
  • szczypiorek do posypania

Krewetki odsączamy z zalewy (najlepiej na sitku) i przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy Majonez Kielecki, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz brandy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

A może sałatka śledziowa?

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Obok tego klasycznego z cebulką często pojawiają się rozmaite wariacje. Dużym powodzeniem cieszy się śledź po szwedzku czy mielony. Ciekawym pomysłem jest również sałatka śledziowa z burakami - ta propozycja zadowoli zarówno fanów tradycyjnych potraw, jak i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń. Z pewnością takiej sałatce nie można odmówić efektownego wyglądu - dzięki burakom ma ona piękny, fioletowawy kolor! Co jest potrzebne do jej przygotowania?

  • ok. 250 g śledzi w oleju
  • małe jabłko
  • 2 pieczone buraki
  • mała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek

Śledzie, jabłko, buraki, ogórki konserwowe oraz cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Majonez Kielecki, śmietanę oraz przyprawy i odrobinę soku z cytryny, po czym wszystko mieszamy. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki lub koperkiem.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 10 zł brutto / 700 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość! Biuro prasowe
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po
Żywienie Zioła mają … smak!
2024-11-04 | 10:35

Zioła mają … smak!

Wyjątkowe, ziołowo-owocowe kompozycje znajdziemy w linii herbatek Herbapolu. Teraz pojawiły się w niej dwa nowe warianty: Mięta z cytryną i trawą cytrynową oraz Rumianek z limonką i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.