Komunikaty PR

Jakie potrawy przygotować na święta?

2021-11-16  |  11:05
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Boże Narodzenie coraz bliżej. Jedno jest pewne - im szybciej zabierzemy się za planowanie świąt, tym mniej stresu i zamieszania czeka nas przed samą Wigilią. Pozostaje najważniejsze pytanie - jakie potrawy przygotować? Tradycyjne polskie dania, czy może coś zaskakującego, w nowoczesnym wydaniu? Idealnie byłoby znaleźć złoty środek. Poniżej kilka inspiracji.

Połączenie tradycji z nowoczesnością to doskonałe rozwiązanie na Święta Bożego Narodzenia. Warto postawić na sprawdzone produkty i przygotować potrawy, które na wigilijnym stole uzupełnią klasyczne śledzie czy sałatkę jarzynową. Nie powinno także zabraknąć aromatycznych sosów, które podkreślą smak dań. Taką bazę dressingów w wielu potrawach świątecznych stanowi majonez, jak na przykład Majonez Kielecki. Z tradycyjną, znaną i niezmienną od lat recepturą. Jego kremowa konsystencja i wyjątkowy smak to gwarancja udanej sałatki czy sosu do mięsa, ryb, a nawet… krewetek.

Krewetki w świątecznym wydaniu

Krewetki nie należą do typowych dań na wigilijnym stole, jednak obok tego przepisu trudno przejść obojętnie. Owoce morza, aromatyczny sos i świeży szczypiorek - czego chcieć więcej? Taka przystawka śmiało może zająć miejsce obok śledzia z cebulką i karpia w galarecie. Potrzebne składniki:

  • ok. 400 g gotowanych krewetek w zalewie
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka brandy
  • szczypiorek do posypania

Krewetki odsączamy z zalewy (najlepiej na sitku) i przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy Majonez Kielecki, jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz brandy. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

A może sałatka śledziowa?

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzia. Obok tego klasycznego z cebulką często pojawiają się rozmaite wariacje. Dużym powodzeniem cieszy się śledź po szwedzku czy mielony. Ciekawym pomysłem jest również sałatka śledziowa z burakami - ta propozycja zadowoli zarówno fanów tradycyjnych potraw, jak i poszukujących nowych kulinarnych wrażeń. Z pewnością takiej sałatce nie można odmówić efektownego wyglądu - dzięki burakom ma ona piękny, fioletowawy kolor! Co jest potrzebne do jej przygotowania?

  • ok. 250 g śledzi w oleju
  • małe jabłko
  • 2 pieczone buraki
  • mała cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub koperek

Śledzie, jabłko, buraki, ogórki konserwowe oraz cebulę kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Majonez Kielecki, śmietanę oraz przyprawy i odrobinę soku z cytryny, po czym wszystko mieszamy. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy natką pietruszki lub koperkiem.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 10 zł brutto / 700 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Blue Chai Latte jednym z głównych bohaterów jesiennego menu Tchibo Biuro prasowe
2024-10-02 | 12:00

Blue Chai Latte jednym z głównych bohaterów jesiennego menu Tchibo

Tchibo otwiera nowy sezon w iście kolorowym stylu. W menu kawiarni Tchibo właśnie pojawił się napój Blue Chai Latte. Nowość charakteryzuje nietuzinkowy smak, unikatowy niebieski
Żywienie Jesienna kampania marki Profi: „To jest ten smak!”
2024-10-02 | 10:00

Jesienna kampania marki Profi: „To jest ten smak!”

Marka Profi, lider* na rynku pasztetów w Polsce, wkracza w jesień z nową kampanią mediową prowadzoną pod hasłem „TO JEST TEN SMAK!”. Celem zaplanowanych działań jest
Żywienie Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce
2024-10-01 | 11:20

Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce

Pizza Hut Polska wprowadza cyfrowe innowacje, które odmienią doświadczenia klientów. Rozmaite technologie, takie jak kody QR pozwalające składać zamówienia online do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Konsument

Z roku na rok rośnie odsetek Polaków segregujących odpady. Nie zawsze jednak robią to prawidłowo [DEPESZA]

Już 97 proc. Polaków deklaruje, że segreguje odpady – wynika z badania SW Research na zlecenie Fundacji ProKarton. To o 5 pkt proc. więcej niż w 2023 roku. Rośnie również świadomość dotycząca recyklingu kartonów do płynnej żywności, a 58 proc. osób deklaruje, że prawidłowo wyrzuca je do żółtego pojemnika. Wciąż jednak pojawiają się wątpliwości co do tego, jak segregować poszczególne odpady do konkretnych pojemników. – Frakcje z poszczególnych pojemników są niekiedy zanieczyszczone innymi odpadami, co utrudnia proces sortowania i obniża jakość surowca do recyklingu – ocenia Łukasz Sosnowski, prezes Fundacji ProKarton.

Konsument

Polacy na bakier z higieną cyfrową. To przekłada się na zdrowie fizyczne i psychiczne, szczególnie młodych

Smartfony, monitory komputera, telewizory podłączone do sieci lub konsoli do gier mogą negatywnie wpływać na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne – twierdzą lekarze. Dodatkowo nadużywanie elektronicznych gadżetów może niekorzystnie wpływać na nawyki żywieniowe. Między innymi z tego powodu coraz więcej mówi się o potrzebie higieny cyfrowej. Jej brak może prowadzić do poważnych konsekwencji.