Komunikaty PR

Jakie smakołyki przygotować na ucztę w plenerze?

2021-07-26  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Pikniki, spotkania w ogrodzie czy weekendowe biwakowanie - ładna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na łonie natury. Podczas wypoczynku w plenerze warto zaopatrzyć się w smaczne przekąski, które umilą chwile w gronie rodziny czy znajomych. Oto kilka propozycji przepisów do przygotowania w mniej niż 10 minut.

W plenerze zawsze najlepiej sprawdzają się drobne przekąski niewymagające użycia wielu naczyń czy sztućców. Warto zabrać ze sobą także aromatyczne sosy – np. Majonez Kielecki w plastikowym, poręcznym opakowaniu z precyzyjnym dozownikiem, który idealnie pasuje do większości przekąsek.

Piknikowe przekąski

Kanapki i sandwicze to prosty i niezastąpiony element letnich pikników. Są szybkie w przygotowaniu, w łatwy sposób można je zapakować, a możliwych kombinacji składników jest naprawdę bardzo wiele. Klasycznym, ale niezwykle smacznym rozwiązaniem może być świeża bagietka z pesto i serem mozzarella. Trafi zarówno w gusta wegetarian, jak i mięsożerców - jest to więc bardzo uniwersalna przekąska dla każdego. Do przygotowania takich kanapek potrzebujemy zaledwie kilka składników:

  • świeża bagietka
  • kilka łyżek zielonego pesto
  • ser mozzarella
  • Majonez Kielecki
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia

Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki, a potem każdy z nich jeszcze na pół (tak, by móc włożyć składniki do środka). Dolną połowę smarujemy zielonym pesto, a górną Majonezem Kieleckim - najlepiej do kanapek sprawdzi się jego wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, z którego sos można wycisnąć bezpośrednio na pieczywo. Na dolnej połowie układamy rukolę, plastry sera mozzarella, przekrojone na pół pomidorki, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Całość składamy i zabieramy ze sobą na piknik.

Propozycja na przyjęcie w ogrodzie

Jakie smakołyki najlepiej przygotować na przyjęcie w ogrodzie? Świetnie sprawdzą się niewielkie przekąski na jednego kęsa, czyli tzw. finger food. Mogą to być koreczki, ciasteczka, mini kanapki lub smaczne dipy z rozmaitymi dodatkami. Najważniejszy w takim przypadku jest zawsze dodatek, czyli np. czosnkowy dip z awokado lub złocisty sos z curry. Dzięki takim elementom cały stół z przekąskami stanie się kolorowy i bardzo zachęcający.

Czosnkowy dip z awokado

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżka Majonezu Kieleckiego
  • sól, pieprz i sok z cytryny

Awokado rozgniatamy widelcem (masa może nie być całkiem jednolita) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, Majonez Kielecki oraz sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Dokładnie mieszamy i podajemy z nachosami lub krakersami.

Złocisty dip z curry

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: chilli w proszku

Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Fani ostrych smaków mogą dodać do sosu odrobinę chilli w proszku. Dip najlepiej smakuje z słupkami z warzyw, np. marchewki, papryki czy selera naciowego.  

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego w plastiku: 8 zł brutto / 450 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.