„JEDEN BUDYNEK – WIELE MOŻLIWOŚCI” ŚWIĘTUJE PIĄTE URODZINY
Od 12 czerwca 2018 roku Muzeum Polskiej Wódki tworzy wyjątkową przestrzeń na kulturalnej mapie Warszawy. Obiekt mieści się w zrewitalizowanym, zabytkowym budynku Zakładu Rektyfikacji na terenie kompleksu Centrum Praskiego Koneser. W ramach budynku funkcjonuje nie tylko unikatowe na skalę światową muzeum poświęcone „Polskiej Wódce” – Chronionemu Oznaczeniu Geograficznemu, ale działają również między innymi: Scena Kotłownia – nowa przestrzeń eventowa (wydarzenia muzyczne, teatralne, biznesowe),
¾ Koneser Bar z jedynym tarasem na Placu Konesera oraz najmłodszy projekt: bar Setki Powodów – scena muzyczna dla profesjonalistów i amatorów, spotkań filmowych, teatru improwizacji. Miejsce łączy w sobie rozrywkę, doskonałą kuchnię i nietypową ofertę baru.
Każda z wymienionych przestrzeni Muzeum Polskiej Wódki przygotowała serię wyjątkowych atrakcji
z okazji piątego jubileuszu. Całość wydarzeń łączy akcja „5 pieczątek na 5 urodziny Muzeum Polskiej Wódki”. Do wygrania dla uczestników akcji jest 30 dwuosobowych voucherów na limitowaną serię warsztatów „Foodparing Exquisite”.
Kalendarium najważniejszych wydarzeń:
1-29 czerwca – Akcja „5 pieczątek na 5 urodziny Muzeum Polskiej Wódki”: do zebrania pięć pieczątek z różnych przestrzeni w budynku w tym: z Muzeum Polskiej Wódki za zwiedzanie, z Akademii Polskiej Wódki za udział w warsztatach, ze sklepu muzealnego i sklepu Alembik – za zakupy, oraz z muzealnych barów: ¾ Koneser Baru i Setek Powodów. Książeczka do zbierania pieczątek będzie dostępna w każdym z punktów, w tym dla gości muzealnych w Recepcji Muzeum Polskiej Wódki. Do wygrania 30 podwójnych zaproszeń do udziału w unikatowych warsztatach „Foodparing Exquisite”. Warsztaty odbędą się w dwóch terminach do wyboru: 30 czerwca i 14 lipca godz. 19.00. Szczegóły akcji w Regulaminie pod linkiem: LINK;
13 czerwca (wtorek) godz. 19.00 – Urodzinowe Zwiedzanie Kuratorskie: specjalna, dwugodzinna wersja zwiedzania, z Kuratorem Wystawy Muzeum Polskiej Wódki. Zwiedzanie zakończy opowieść
o najciekawszych eksponatach i związanych z nimi historiach: LINK;
14 czerwca (środa) godz. 19.00 – Kino ze smakiem: kolacja z menu rodem z PRL, przeplatana barwnymi opowieściami autora wieczornego menu Michała Brysia oraz znanego przewodnika po Warszawie – Łukasza Ostoję-Kasprzyckiego z konta @powarszawsku połączona z projekcją kultowego filmu „Poszukiwany, poszukiwana” Stanisława Barei LINK;
16 czerwca (piątek) godz. 20.00 – Urodzinowe Zwiedzanie Kuratorskie: specjalna, dwugodzinna wersja zwiedzania, z Kuratorem Wystawy Muzeum Polskiej Wódki. Zwiedzanie zakończy opowieść
o najciekawszych eksponatach i związanych z nimi historiach LINK;
17 czerwca (sobota) godz. 19.30 – Urodzinowa premiera letniej karty koktajlowej w ¾ Koneser Barze w towarzystwie DJ BUMI X MIKOŁAJA JANOWSKIEGO (TRUMPET) – impreza na tarasie z widokiem na Plac Konesera – WSTĘP WOLNY;
18 czerwca (niedziela) godz. 18.00 – Spacer Śladami dawnej Wytwórni Wódek Koneser: godzinny spacer prowadzony przez Martę Warchoł, przewodniczkę Muzeum Polskiej Wódki. Zapraszamy do odkrycia historii Placu Konesera i najbliższej okolicy. Zbiórka przed wejściem do Muzeum Polskiej Wódki – WSTĘP WOLNY;
18 czerwca (niedziela) godz. 19.00 – Scena Kotłownia: STAND-UP „Karol Kopiec i jego goście: Antoni Syrek-Dąbrowski” LINK;
22 czerwca (czwartek) godz. 19.00 – Setki Powodów - Premiera: Komediowy spektakl improwizowany „IMPRO” Grupa Dwie Sztuki – WSTĘP WOLNY.
Po więcej informacji na temat urodzinowego programu wydarzeń i atrakcji zapraszamy na www.muzeumpolskiejwodki.pl oraz na profile społecznościowe:
Polub nas na Facebooku: www.facebook.com/MuzeumPolskiejWodki
Śledź nas na Instagramie: https://www.instagram.com/polishvodkamuseum/?hl=pl
Informacje dla mediów:
|

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.