Komunikaty PR

Jesienne przetwory

2022-10-20  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Jesień to ten moment w roku, kiedy w naszych domach przygotowywanie przetworów rusza pełną parą. Dlatego też warto poznać kilka praktycznych porad, które pozwolą nam łatwo zamknąć ulubione smaki pod zakrętką na kolejne miesiące.   

Ważne jest, aby słoiki i nakrętki były dobrze wysterylizowane, gdyż nieodpowiednio przygotowane mogą spowodować, że przetwory nie zostaną dobrze zakonserwowane. Druga kwestia to wysokiej jakości produkty i składniki. Oprócz owoców i warzyw należy wybrać odpowiedni ocet– Ocet Kielecki spirytusowy 10% obecny na stołach Polaków już od 90 lat. Wyróżnia się wysoką jakością oraz tradycyjną recepturą i z pewnością sprawdzi się do przyrządzenia idealnej zalewy, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.

Coś na słodko – śliwki w occie

Każdy z nas lubi nutę słodkości połączoną z wyraźnym, ostrym aromatem octu. Z pewnością takie nieoczywiste połączenie smaków znajdziemy w przepisie na śliwki w occie. Co potrzebujemy do ich przygotowania?

  • ok. 1 kg śliwek
  • 250 ml wody
  • 250g cukru
  • 250 ml Octu Kieleckiego
  • pieprz ziarnisty
  • cynamon
  • goździki

Dokładnie myjemy i obieramy śliwki z pestek. Do głębokiego garnka wlewamy wodę, Ocet Kielecki i cukier. Całość zagotowujemy, przez cały czas mieszając. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy śliwki, cynamon, goździki i pieprz ziarnisty. Wlewamy przygotowaną zalewę i pasteryzujemy przez (najlepiej na mokro, w garnku i wodzie) ok. 10-15 minut.

Jesiennie marynowane grzybki

Marynowane grzyby to prawdziwy hit na każdym stole. Doskonale sprawdzą się zarówno jako pojedyncza przekąska, jak i dodatek do obiadu czy kolacji. Co najważniejsze – ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, można je z powodzeniem przyrządzić samodzielnie. Niezbędne składniki:

  • ok. 1 kg leśnych grzybów
  • 250 ml Octu Kieleckiego
  • 800 ml wody
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • cebula
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • pieprz czarny

Grzyby dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki jeśli są zbyt duże. Przed zamarynowaniem należy je krótko obgotować – ok. 5 minut, dlatego wkładamy grzyby do osolonej wody z dodatkiem octu oraz kilku kawałków cebuli. Do oddzielnego garnka wlewamy wodę, ocet i wsypujemy cukier i sól. Zagotowujemy wszystko, a następnie do wcześniej umytych i wyparzonych słoików wkładamy pokrojone i obgotowane wcześniej grzyby, przyprawy – gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz czarny z odrobiną cebuli i zalewamy zalewą. Tak przygotowane grzyby w occie pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Sugerowana cena Octu Kieleckiego: 2,60 zł brutto/ 500ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów Biuro prasowe
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.