Jogurty w diecie dzieci, czyli smaczne wsparcie rozwoju najmłodszych
Zrównoważona dieta jest podstawą prawidłowego rozwoju najmłodszych. Powinna być bogata w cenne składniki odżywcze, zróżnicowana i dostosowana do potrzeb młodego organizmu. Celebrowany 1 czerwca Dzień Dziecka to dobry moment, by przyjrzeć się talerzom naszych podopiecznych i sprawdzić, czy znajdziemy na nich wszystkie niezbędne elementy. Obchodzony w tym samym czasie Dzień Mleka to z kolei okazja, by przypomnieć, jak ważną częścią diety są produkty mleczne i jaką rolę pełnią one w żywieniu maluchów.
Każdy dzień stawia przed dziećmi wyzwania związane z odkrywaniem otaczającego je świata. Zdecydowanie potrzeba do tego sił! Kluczowe jest więc dostarczenie młodym organizmom odpowiedniej ilości energii i składników, które pozwolą im uczyć się i prawidłowo rozwijać. Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[1] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Zdecydowaną większość powinny stanowić warzywa i owoce – to one uznawane są za podstawę zdrowej diety – do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka, które można zastąpić np. jogurtem naturalnym. Na szczycie Piramidy, a więc wśród produktów, których spożycie powinno być proporcjonalnie mniejsze, znajdują się m.in. mięso, ryby, jaja oraz tłuszcze. Należy także pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu, a także aktywności fizycznej, która u najmłodszych jest niezwykle ważna.
Co z tym mlekiem?
Waga nabiału w kontekście zrównoważonego stylu życia w szczególny sposób doceniana jest w Dzień Mleka, który – jak Dzień Dziecka – obchodzony jest 1 czerwca. Święto ustanowione w 2001 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ma na celu podkreślenie zalet i ugruntowanie pozycji produktów mlecznych jako wysokiej jakości pożywienia. Sięganie po szklankę mleka niesie korzyści zdrowotne[2], jednak dodatkową wartością dla rozwijających się organizmów naszych dzieci będzie sięgnięcie – w ramach rekomendowanych w Piramidzie porcji – także po fermentowane produkty mleczne, np. jogurt naturalny. Dlaczego? Sprawdźmy!
Źródło wapnia, białka… i nie tylko!
Jogurty naturalne to wartościowe źródło wapnia, białka oraz witaminy D. Są to składniki odżywcze kluczowe w rozwoju młodych organizmów. Powszechnie wiadomo, że wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Badania wskazują, że regularne spożywanie jogurtów przez osoby rozwijające się wpływa m.in. na zwiększenie gęstości mineralnej ich kości[3]. Zaobserwowano, że u dzieci w wieku przedszkolnym efekt może pojawić się po zaledwie dziewięciu miesiącach od wprowadzenia do ich diety jogurtów, serwowanych przez pięć dni w tygodniu[4]. Dodatkowo, wapń bierze udział w przewodnictwie bodźców nerwowych czy kurczliwości mięśni[5]. Dla mięśni znaczenie ma również białko, którego jogurty są cennym źródłem. Odgrywa ono bowiem rolę w funkcjonowaniu tkanki mięśniowej[6]. Zarówno białko, witamina D, jak i wapń są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, co dla młodych organizmów jest niezwykle istotne. Należy pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.
Zdrowe brzuchy
Jogurty warto włączyć też do swojej diety, bo kryją w sobie coś jeszcze. Coś, czego nie znajdziemy w szklance mleka. Są to probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne. Warte uwagi są jogurty naturalne, gdyż zawarte w nich żywe kultury bakterii jogurtowych poprawiają trawienie obecnej w produkcie laktozy u osób mających z tym trudności.
Od jogurtu się zaczęło
Dbałość o zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci wpisana jest w dziedzictwo Danone, producenta wysokiej jakości produktów mlecznych i pochodzenia roślinnego. W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami Ilji Miecznikowa, jednego z badaczy francuskiego Institut Pasteur, dotyczącymi fermentacji mlekowej, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt[7]. Sprzedawany początkowo w aptece produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje dziedzictwo, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu. Realizując od ponad 100 lat misję niesienia zdrowia poprzez żywność, Danone nieustannie pracuje nad rozwojem oferty swoich produktów, odpowiadając na zmieniające się potrzeby konsumentów. Dziś w portfolio marki znajdziemy bogaty wybór fermentowanych produktów mlecznych, w tym jogurt naturalny Danone łagodny, jogurty Activia dostępne w wielu wariantach czy napój jogurtowy Actimel.
[1] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl).
[2] Dot. osób tolerujących białka mleka oraz laktozę.
[3] Rizzoli R, Biver E. Effects of fermented milk products on bone. Calcif Tissue Int. 2018;102:489–500, De Lamas C, de Castro MJ, Gil-Campos M, et al. Effects of dairy product consumption on height and bone mineral content in children: a systematic review of controlled trials. Adv Nutr. 2019;10:S88–96 oraz Saviano DA, Hutkins RW. Yogurt, cultured fermented milk, and health: a systematic review. Nutr Rev. 2021;79:599–614.
[4] He M, Yang YX, Han H, et al. Effects of yogurt supplementation on the growth of preschool children
in Beijing suburbs. Biomed Environ Sci. 2005;18:192–7.
[5] Wojtasiak A., Woźniak A., Stoś K. Składniki mineralne [w:] Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie, [red] Jarosz M., Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowty Zakład Higieny, 2020.
[6] Charzewska J., Jarosz M., Wajszczyk B., Chwojnowska Z. Białka [w:] Normy żywienia człowieka dla populacji Polski i ich zastosowanie, [red] Jarosz M., Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowty Zakład Higieny, 2020
[7] Historia marki Danone dostępna jest na stronie: https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html.

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Powrót na Lwią Skałę z zestawami LEGO Simba

Avionaut wspiera SOS Wioski Dziecięce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Lanberry: Muszę teraz jak puzzle poukładać koncerty i treningi. Muzyka jest moim życiem, a taniec będzie pięknym dopełnieniem tego muzycznego świata
Ze względu na sporą liczbę koncertów wakacje to dla wokalistki niezwykle intensywny czas. Tym razem obowiązków jest jeszcze więcej, bo zaczęły się już treningi do „Tańca z gwiazdami”. Lanberry zapewnia jednak, że im więcej ma pracy, tym bardziej czuje się spełniona.
Konsument
Nadmierna dbałość o zdrowe żywienie może prowadzić do obsesji. Ryzyko ortoreksji występuje u co 10. człowieka

Co najmniej jedna piąta osób wykazuje zachowania ortorektyczne, a u 10 proc. rozwinie się ortoreksja, czyli obsesja na punkcie jakości pożywienia. Problem występuje częściej u kobiet oraz u osób utrzymujących regularną aktywność fizyczną. Konsekwencją zaburzenia może być zarówno nieprawidłowe odżywienie, jak i pojawienie się problemów natury psychicznej. Psychodietetycy radzą, by nie rezygnować ze zdrowego żywienia, ale we wdrażaniu postępowania dietetycznego zachować przede wszystkim umiar.
Media
Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda

Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.