Komunikaty PR

Karnawałowe eksperymenty kulinarne z DYNACOOK

2023-12-21  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut

ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl

W czasie karnawału, gdy domy są wypełnione radością, muzyką i zapachem pysznych potraw, nowoczesne sprzęty kuchenne stanowią niezastąpioną pomoc w przygotowaniach do udanej celebracji. Szczególną rolę odgrywają tu płyty kuchenne – takie jak te w technologii gaz pod szkłem – które sprawiają, iż każda potrawa staje się kulinarną ucztą. Jak więc przygotować z ich pomocą pyszne krewetki w sosie mango-chili, które świetnie uzupełnią karnawałowe stoły? Co potrzebne jest do zrobienia sałatki karnawałowej a’la grecka? Podpowiadamy!

Karnawał, pełen świetlistego blasku fajerwerków i wspaniałej zabawy, to doskonała okazja do dzielenia się z bliskimi kulinarnymi eksperymentami. A gotowanie w tym czasie to uczta dla zmysłów, w której smak i styl łączą się w harmonijnym tańcu. Podczas karnawału, niezaprzeczalną gwiazdą stołu będą krewetki w sosie mango-chilli. Ta wyrafinowana potrawa nie tylko podkreśla zmysłowe doznania podniebienia, ale także dostarcza prawdziwej uczty dla oczu, prezentując się zjawiskowo na eleganckim stole. W jaki sposób przygotować tą potrawę na płycie kuchennej – zwłaszcza tej w technologii gaz pod szkłem?

Składniki:

  • 500g krewetek - obranych i oczyszczonych
  • 1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę lub posiekane
  • 2 łyżki oleju (wybierzmy swój ulubiony - eksperci DYNACOOK polecają olej kokosowy)
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sosu chili (eksperci DYNACOOK polecają sos sriracha)
  • Sok z 1 limonki
  • Posiekana kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzejmy olej kokosowy.
  2. Dodajmy posiekaną cebulę, a następnie smażmy ją na średniej mocy płyty DYNACOOK przez 2-3 minuty do zeszklenia.
  3. Następnie dodajmy czosnek i smażmy 1-2 minuty.
  4. W kolejnym kroku dodajmy krewetki i smażmy je, dopóki lekko się zrumienią (jeśli korzystamy z krewetek mrożonych - pamiętajmy, aby rozmrozić je 1-2 godziny przed gotowaniem)
  5. Dodajmy pokrojone mango, paprykę, sos sojowy, miód, sos chili oraz sok z limonki.
  6. Wymieszajmy i gotujmy przez kolejne 5-7 minut.
  7. Smacznego!

 

A co po krewetkach? Mamy pewien bonus - przepis na karnawałową sałatkę a’la w stylu greckim. Danie nie tylko zachwyci wyglądem, ale także smakiem. Jej świeżość i różnorodność składników sprawią, że stanie się ona doskonałym dodatkiem do każdej karnawałowej uczty.

Składniki:

  • 1 opakowanie mixu sałat (różnorodność liści zapewni lepszą teksturę)
  • 250g pomidorków koktajlowych (przekrojone na pół)
  • 100g czarnych oliwek (bez pestek, przekrojone na pół)
  • 1 ogórek (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie piórka - pamiętajmy,

aby wyciąć białe błonki, one powodują gorzkość papryki)

  • 1 żółta papryka (pokrojona w paski)

 

Sos Winegret:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieśćmy mix sałat.
  2. Dodajmy pomidorki koktajlowe, oliwki, pokrojony ogórek, czerwoną cebulę i żółtą paprykę.
  3. Przygotujmy sos winegret, mieszając dokładnie oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę dijon i miód. Doprawmy mieszankę solą i pieprzem do smaku.
  4. Polejmy sałatkę przygotowanym sosem winegret i delikatnie wymieszajmy, aby składniki równomiernie się połączyły.
  5. Odstawmy sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  6. Smacznego!

 

Elegancja karnawałowego gotowania

Aby uczynić karnawałowe gotowanie jeszcze bardziej wyjątkowym, warto zaufać płytom gazowym DYNACOOK. Oferują one nie tylko nowoczesny design, ale także innowacyjne rozwiązania - precyzyjną kontrolę temperatury, ergonomiczny rozstaw pól grzewczych, wykorzystanie izolacji cieplnej przy użyciu nanotechnologii czy oszczędność gazu do 50% w porównaniu do otwartego ognia. Z trzema, czterema lub pięcioma palnikami, umożliwiają swobodne ustawienie garnków różnej wielkości. To kluczowe, gdy przygotowujemy jednocześnie kilka potraw na raz dla głodnych gości.

Łącząc karnawałowe smaki z elegancją i wygodą gotowania na płycie gazowej DYNACOOK, uzyskujemy idealną harmonię kulinarnych doznań. Niech karnawałowe potrawy staną się wyrazem naszej pasji i umiejętności kulinarnych. Gotujmy szybko i z przyjemnością, korzystając z technologii, która podnosi kuchenne doświadczenia na nowy poziom.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: GutPR Hanna Gehrke - Gut
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce Biuro prasowe
2025-06-02 | 16:00

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Wyobraź sobie, że urządzasz salon marzeń albo wreszcie wymieniasz kuchnię na nową, a wszystko to bez czekania na wypłatę czy wizyty w banku. Teraz to możliwe dzięki nowej metodzie
Dom Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?
2025-05-13 | 06:00

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Rynek nieruchomości w Polsce rządzi się swoimi prawami. Klient nierzadko poznaje ceny lokali dopiero wtedy, gdy zapyta o nie sprzedawcę. Najlepiej osobiście, podczas spotkania
Dom Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
2025-04-29 | 18:00

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Rynek nieruchomości przeszedł w ostatnich latach dużą metamorfozę. Coraz więcej osób, zamiast mieszkania w centrum dużego miasta, wybiera życie na przedmieściach.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Prawo

Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.