Komunikaty PR

Karnawałowe menu – czy jest tam miejsce na sernik?

2022-01-26  |  08:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska@publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Włosi zaczynają świętować już w połowie października. Brazylijczycy w styczniu tańczą sambę na ulicach. A Polacy karnawałowe szaleństwo zaczynają 6 stycznia. Jedno jest niezmienne - dobra zabawa i pyszne jedzenie. Jakie potrawy królują na stołach?

Długie świętowanie

 

Korzenie nazwy karnawał sięgają języka włoskiego (carnevale) i łacińskiego (caro vale), co dosłownie oznacza “żegnaj mięso”. Co ciekawe, w Polsce karnawał znany jest także jako mięsopust lub zapusty. To czas dobrej zabawy, w którym skocznymi tańcami żegnamy mięsne potrawy, czekając na Wielki Post i na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.

 

W tym roku karnawał potrwa wyjątkowo długo, bo aż do 1 marca. Wtedy - tydzień po Tłustym Czwartku - będziemy obchodzić Ostatki. Po raz kolejny ten czas świętujemy inaczej niż do tego przywykliśmy. Duże bale i szalone, klubowe imprezy, zostały zastąpione przez spotkania w kameralnym gronie. Nie zmieniło się jedno - kreatywność. W tym czasie można zaskoczyć znajomych ciekawymi pomysłami na karnawałowe przekąski. Na co warto postawić?

 

Bez ograniczeń i kreatywnie

 

Karnawał to ten moment w roku, w którym możemy zapomnieć o diecie. Jeśli jest jakiś czas, w którym nie liczymy kalorii to właśnie teraz! Dlatego, przygotowując potrawy na wieczór ze znajomymi, nie warto się ograniczać. Wszystkie chwyty dozwolone! Możemy zaproponować drobne przekąski typu finger food, deskę serów, wariacje na temat tortilli czy ulubioną sałatkę.

Czas nas coś słodkiego!

 

Oczywiście nie może, a nawet nie powinno zabraknąć w tym czasie słodyczy. Piernik, ciasto typu brownie czy jabłecznik z pewnością ucieszą podniebienia naszych gości. Jednak nie ma nic lepszego niż… sernik. Tradycyjnie jemy go na Wielkanoc, ale w praktyce uwielbiamy go zawsze i wszędzie.

 

Lista propozycji jego serwowania nie ma granic:

 

●      sernik bez pieczenia, podawany na zimno,

●      tradycyjny sernik pieczony pokryty rosą (z rodzynkami lub bez – zdania są podzielone),

●      sernik gotowany,

●      serniczki podane w formie muffinek ozdobione na przykład bakaliami, kolorową posypką lub słodkim kremem,

●      sernik w formie słodko-wytrawnej, na przykład z kozim serem i czarną soczewicą.

 

Każda z tych propozycji z pewnością ucieszy brzuchy łakomczuchów, a zwłaszcza w okresie karnawału!

 

 

Program „Ja Cię SERniczę!”  jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć