Karnawałowe menu – czy jest tam miejsce na sernik?
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Włosi zaczynają świętować już w połowie października. Brazylijczycy w styczniu tańczą sambę na ulicach. A Polacy karnawałowe szaleństwo zaczynają 6 stycznia. Jedno jest niezmienne - dobra zabawa i pyszne jedzenie. Jakie potrawy królują na stołach?
Długie świętowanie
Korzenie nazwy karnawał sięgają języka włoskiego (carnevale) i łacińskiego (caro vale), co dosłownie oznacza “żegnaj mięso”. Co ciekawe, w Polsce karnawał znany jest także jako mięsopust lub zapusty. To czas dobrej zabawy, w którym skocznymi tańcami żegnamy mięsne potrawy, czekając na Wielki Post i na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
W tym roku karnawał potrwa wyjątkowo długo, bo aż do 1 marca. Wtedy - tydzień po Tłustym Czwartku - będziemy obchodzić Ostatki. Po raz kolejny ten czas świętujemy inaczej niż do tego przywykliśmy. Duże bale i szalone, klubowe imprezy, zostały zastąpione przez spotkania w kameralnym gronie. Nie zmieniło się jedno - kreatywność. W tym czasie można zaskoczyć znajomych ciekawymi pomysłami na karnawałowe przekąski. Na co warto postawić?
Bez ograniczeń i kreatywnie
Karnawał to ten moment w roku, w którym możemy zapomnieć o diecie. Jeśli jest jakiś czas, w którym nie liczymy kalorii to właśnie teraz! Dlatego, przygotowując potrawy na wieczór ze znajomymi, nie warto się ograniczać. Wszystkie chwyty dozwolone! Możemy zaproponować drobne przekąski typu finger food, deskę serów, wariacje na temat tortilli czy ulubioną sałatkę.
Czas nas coś słodkiego!
Oczywiście nie może, a nawet nie powinno zabraknąć w tym czasie słodyczy. Piernik, ciasto typu brownie czy jabłecznik z pewnością ucieszą podniebienia naszych gości. Jednak nie ma nic lepszego niż… sernik. Tradycyjnie jemy go na Wielkanoc, ale w praktyce uwielbiamy go zawsze i wszędzie.
Lista propozycji jego serwowania nie ma granic:
● sernik bez pieczenia, podawany na zimno,
● tradycyjny sernik pieczony pokryty rosą (z rodzynkami lub bez – zdania są podzielone),
● sernik gotowany,
● serniczki podane w formie muffinek ozdobione na przykład bakaliami, kolorową posypką lub słodkim kremem,
● sernik w formie słodko-wytrawnej, na przykład z kozim serem i czarną soczewicą.
Każda z tych propozycji z pewnością ucieszy brzuchy łakomczuchów, a zwłaszcza w okresie karnawału!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.