Komunikaty PR

Karnawałowe potrawy z całego świata

2022-01-28  |  14:15
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Karnawał to przede wszystkim okazja do spotkań i dobrej zabawy, ale ważną jego część stanowią też rozmaite smakołyki. W tym czasie świętuje się na wszystkich kontynentach, a wiele krajów może pochwalić się specjalnymi potrawami przygotowywanymi na tę okazję.

Tradycja karnawału wywodzi się prawdopodobnie z Włoch, podobnie zresztą jak sama jego nazwa (wł. carnevele). Według większości źródeł jego geneza związana jest z chęcią nacieszenia się życiem przed czasem Wielkiego Postu. W różnych zakątkach świata sposoby świętowania są bardzo różne, jednak nie da się ukryć, że główne założenia pozostają niezmienne - radość, rozrywka i całe mnóstwo pysznego jedzenia. A jakie są najpopularniejsze karnawałowe dania w poszczególnych miejscach globu?

Europejski karnawał, czyli Tłusty Czwartek, bratwurst i smażone mleko

Nie da się ukryć, że w Europie dużą popularnością cieszą się szczególnie smażone przekąski, poczynając od polskich pączków w Tłusty Czwartek, przez francuskie beignets, przypominające nasze faworki, aż po hiszpańskie leche frita, czyli… smażone mleko. Wśród wytrawnych przekąsek warto wymienić np. niemiecką kiełbasę bratwurst podawaną z rozmaitymi sosami, rozmaite owoce morza i mięsa.

Przydatna wskazówka:

Zaskocz swoich gości i przygotuj karnawałowe potrawy z kilku europejskich krajów. Łatwym i szybkim daniem jest np. niemiecka kiełbasa bratwurst, która doskonale skomponuje się z Sosem Kieleckim czosnkowym czy cygańskim lub kultowa currywurst podana z Sosem Kieleckim amerykańskim.

Karnawał w Rio i Nowym Orleanie

Mówiąc o karnawale trudno nie wspomnieć o Brazylii. Kraj, w którym odbywa się najpopularniejsza tego typu zabawa na całym świecie, słynie również z wielu smacznych potraw. Do najciekawszych przekąsek w tej części Ameryki Południowej należą m.in. kotleciki coxinhas z mielonego mięsa kurczaka otulone chrupiącym ciastem czy gulasz feijoada, narodowe brazylijskie danie z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego oraz czarnej fasoli. W Stanach Zjednoczonych karnawał szczególnie hucznie obchodzony jest w Nowym Orleanie, gdzie zauważyć można francuskie wpływy. Najpopularniejszą potrawą jest tam zdecydowanie gumbo, czyli wyjątkowo treściwy, aromatyczny rodzaj gulaszu, do którego dodaje się owoce morza lub inne skorupiaki i różne rodzaje mięsa. W pozostałych częściach USA największym powodzeniem cieszy się wszystko, co przygotowuje się na głębokim oleju - burgery z chrupiącym kurczakiem, frytki z dodatkami, corn dogi, a nawet smażone… lody. Nie da się ukryć, że niektóre potrawy są naprawdę zaskakujące!

Przydatna wskazówka:

Chcesz przygotować karnawałowe przyjęcie inspirowane kuchnią Stanów Zjednoczonych? To wcale nie musi być skomplikowane. Doskonałym rozwiązaniem będą tradycyjne wołowe burgery ze świeżymi warzywami i Sosem Kieleckim amerykańskim z nutami kolendry, kardamonu, kozieradki, imbiru oraz goździków. Zwykłe frytki posyp startym cheddarem, polej ostrym sosem chili i dodaj świeżej kolendry - dzięki temu nie będzie nudno, a wręcz przeciwnie - radośnie, karnawałowo i przede wszystkim bardzo smacznie. 

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego oraz amerykańskiego w szkle: ok. 3 zł brutto / 180 g

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego w szkle: ok. 3 zł brutto / 200 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy Biuro prasowe
2024-10-04 | 09:45

Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy

Marka JemyJemy, lider* na rynku zup gotowych z półki, wraz z początkiem października rozpoczęła szeroko zakrojoną kampanię mediową, obejmującą OOH, digital, social
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.