Karnawałowe potrawy z całego świata
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Karnawał to przede wszystkim okazja do spotkań i dobrej zabawy, ale ważną jego część stanowią też rozmaite smakołyki. W tym czasie świętuje się na wszystkich kontynentach, a wiele krajów może pochwalić się specjalnymi potrawami przygotowywanymi na tę okazję.
Tradycja karnawału wywodzi się prawdopodobnie z Włoch, podobnie zresztą jak sama jego nazwa (wł. carnevele). Według większości źródeł jego geneza związana jest z chęcią nacieszenia się życiem przed czasem Wielkiego Postu. W różnych zakątkach świata sposoby świętowania są bardzo różne, jednak nie da się ukryć, że główne założenia pozostają niezmienne - radość, rozrywka i całe mnóstwo pysznego jedzenia. A jakie są najpopularniejsze karnawałowe dania w poszczególnych miejscach globu?
Europejski karnawał, czyli Tłusty Czwartek, bratwurst i smażone mleko
Nie da się ukryć, że w Europie dużą popularnością cieszą się szczególnie smażone przekąski, poczynając od polskich pączków w Tłusty Czwartek, przez francuskie beignets, przypominające nasze faworki, aż po hiszpańskie leche frita, czyli… smażone mleko. Wśród wytrawnych przekąsek warto wymienić np. niemiecką kiełbasę bratwurst podawaną z rozmaitymi sosami, rozmaite owoce morza i mięsa.
Przydatna wskazówka:
Zaskocz swoich gości i przygotuj karnawałowe potrawy z kilku europejskich krajów. Łatwym i szybkim daniem jest np. niemiecka kiełbasa bratwurst, która doskonale skomponuje się z Sosem Kieleckim czosnkowym czy cygańskim lub kultowa currywurst podana z Sosem Kieleckim amerykańskim.
Karnawał w Rio i Nowym Orleanie
Mówiąc o karnawale trudno nie wspomnieć o Brazylii. Kraj, w którym odbywa się najpopularniejsza tego typu zabawa na całym świecie, słynie również z wielu smacznych potraw. Do najciekawszych przekąsek w tej części Ameryki Południowej należą m.in. kotleciki coxinhas z mielonego mięsa kurczaka otulone chrupiącym ciastem czy gulasz feijoada, narodowe brazylijskie danie z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego oraz czarnej fasoli. W Stanach Zjednoczonych karnawał szczególnie hucznie obchodzony jest w Nowym Orleanie, gdzie zauważyć można francuskie wpływy. Najpopularniejszą potrawą jest tam zdecydowanie gumbo, czyli wyjątkowo treściwy, aromatyczny rodzaj gulaszu, do którego dodaje się owoce morza lub inne skorupiaki i różne rodzaje mięsa. W pozostałych częściach USA największym powodzeniem cieszy się wszystko, co przygotowuje się na głębokim oleju - burgery z chrupiącym kurczakiem, frytki z dodatkami, corn dogi, a nawet smażone… lody. Nie da się ukryć, że niektóre potrawy są naprawdę zaskakujące!
Przydatna wskazówka:
Chcesz przygotować karnawałowe przyjęcie inspirowane kuchnią Stanów Zjednoczonych? To wcale nie musi być skomplikowane. Doskonałym rozwiązaniem będą tradycyjne wołowe burgery ze świeżymi warzywami i Sosem Kieleckim amerykańskim z nutami kolendry, kardamonu, kozieradki, imbiru oraz goździków. Zwykłe frytki posyp startym cheddarem, polej ostrym sosem chili i dodaj świeżej kolendry - dzięki temu nie będzie nudno, a wręcz przeciwnie - radośnie, karnawałowo i przede wszystkim bardzo smacznie.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego oraz amerykańskiego w szkle: ok. 3 zł brutto / 180 g
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego w szkle: ok. 3 zł brutto / 200 g
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.