Komunikaty PR

Karnawałowe przekąski bez laktozy

2021-02-06  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania karnawał ( 1.67 MB )

Trwa radosny okres karnawału, który kojarzy się z zabawą, przebieraniem się w kolorowe stroje i zajadaniem słodkościami, takimi jak pączki czy faworki. Czego w tym okresie nie może zabraknąć na stole? Odpowiedź jest prosta – przekąsek! Co jednak zrobić, gdy ktoś z naszych domowników lub gości ma nietolerancję laktozy? Co przygotować, by wszyscy mogli cieszyć się karnawałowymi smakami?

Nietolerancja laktozy to zaburzenie, które staje się coraz bardziej powszechne wśród naszego społeczeństwa, z roku na rok dotyka coraz więcej osób. Podstawową formą leczenia tej dolegliwości jest odpowiednia dieta, która polega na wyeliminowaniu produktów zawierających laktozę, czyli cukier mleczny. Co jednak w sytuacji, gdy cenimy sobie smak i wartości odżywcze jakie daje nam nabiał, który jest naturalnym źródłem laktozy? Rozwiązaniem i odpowiedzią rynku na rosnące zapotrzebowanie konsumentów zmagających się z tym problemem są wyroby mleczne niezawierające tego cukru.

Jakie przekąski przygotować na karnawałowy stół, by było oryginalnie, smacznie, zdrowo i bezlaktozowo?

Drożdżowe rogaliki z twarogiem  

Pączki i faworki możemy kupić w każdej cukierni i na pewno w czasie karnawału będziemy mieli niejednokrotnie okazję zjeść te popularne słodkości. Postawmy na coś niepowtarzalnego i zaskakującego. Kruche i delikatne rogaliki z dodatkiem twarogu bez laktozy są tak pyszne, że nie potrzebują nadzienia, choć oczywiście można je przełożyć na przykład dżemem lub kremem czekoladowym. Będą nie tylko idealnie prezentować się na karnawałowym stole, ale także wybornie smakować.

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 120 ml ciepłego mleka Łaciate 3,2% bez laktozy
  • 100 g twarogu Mazurski Smak bez laktozy półtłusty
  • 3,5 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • cukier do posypania

Przygotowanie: W misce mieszkamy mąkę z drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkowujemy i wyciągamy z niej 8 trójkątów. Na każdy z trójkątów nakładamy serek. Następnie trójkąty zawijamy, formujemy rogaliki. Analogicznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Rogaliki przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, do zrumienienia.

Bezglutenowe i bezlaktozowe bułeczki bez pieczenia

Słodkości słodkościami, ale nie zapominajmy także o przekąskach bardziej wytrawnych. Na spotkania w szerszym gronie lub na rodzinny posiłek znakomitym rozwiązaniem są sałatki. Jeśli podamy je ze świeżutkimi bułeczkami, to będą nie tylko zdrowe, ale także pożywne. Sprawdzą się również jako dodatek do warzywnych past i hummusu.

Składniki suche:

  • 150 g mąki bezglutenowej (np. jaglanej)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru trzcinowego

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 100 ml mleka Łaciate 3,2% bez laktozy
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

Przygotowanie: Suche składniki przesiewamy do miski, wszystko razem mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Całość ponownie mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Gotową masę przelewamy do foremek i umieszczamy w garnku wypełnionym wodą na wysokość 2 cm. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu, by następnie zredukować płomień. Parujemy bułeczki ok. 10 minut. Gotowe bułeczki wyjmujemy z kąpieli parowej i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będą chłodne, lekko podważamy je nożem i wyjmujemy z kokilek.

Więcej przepisów na pyszne przekąski idealne na karnawałowy stół znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.