Karnawałowe smakołyki z pomidorową nutą
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Przygotowanie karnawałowego przyjęcia wiąże się z wieloma obowiązkami. Porządki, dekoracje, zaproszenie znajomych, a do tego wszystkiego… przyrządzenie smacznych przekąsek. Pytanie tylko, co zrobić, żeby każdy z naszych gości znalazł coś dla siebie? Warto zadbać także o potrawy w wersji wegetariańskiej - dzięki temu nikt na naszym przyjęciu nie pozostanie głodny.
Karnawał to czas radości i beztroskiej zabawy. Dlatego niewątpliwie powinien składać się z miło spędzonych chwil w towarzystwie najbliższych. Jest to jednak również okres, w którym organizujemy przyjęcia i imprezy, zapraszamy gości i chcemy, by czuli się w naszym domu jak najlepiej. Tymczasem nie da się ukryć, że bycie gospodarzem bywa stresujące… A wcale nie musi takie być! Wszelkie niedociągnięcia możemy zatuszować, odwracając uwagę naszych znajomych za pomocą pysznych przekąsek, dzięki którym będą bawić się jeszcze lepiej.
Koreczki, sałatki i chipsy - to wszystko znajdziemy na niemal każdej imprezie czy przyjęciu. Oczywiście warto mieć je w zanadrzu, ale co jeszcze przygotować, żeby zaskoczyć zaproszonych nieoczywistymi, ale bardzo smacznymi przekąskami? Ciekawym pomysłem może być przyrządzenie owoców morza. Dodajmy do tego jeszcze aromatyczny sos z pomidorową nutą… To nie może się nie udać! A co dla wegetarian lub wegan? Niejedzący mięsa goście bez wątpienia docenią domowe, własnoręcznie przygotowane specjały ze smacznymi pastami i dipami - od tych bardziej wymyślnych, np. z brokułów, czosnku i sera ricotta, po te najprostsze, takie jak sos na bazie ketchupu i majonezu. Oto oryginalny przepis, który skradnie serca nawet najbardziej wybrednych gości.
Tofu po koreańsku
Kurczak po koreańsku to bardzo znane i lubiane danie. Aby jednak uczynić naszą karnawałową imprezę przyjazną także wegetarianom, możemy przygotować równie smaczną roślinną wersję tej popularnej potrawy.
Potrzebne składniki:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- olej do smażenia
- kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
- 1 łyżka Ketchupu Kieleckiego pikantnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 czubate łyżki miodu
- łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny
- sezam do posypania
- szczypiorek
Tofu kroimy w dużą kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Smażymy na głębokim oleju aż będzie złote i chrupiące. Podczas smażenia przygotowujemy sos - łączymy ze sobą Ketchup Kielecki łagodny i pikantny, sos sojowy, miód, olej sezamowy, ocet ryżowy lub sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Tofu zdejmujemy z patelni i wylewamy nadmiar oleju, po czym wlewamy sos i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy tofu, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na koniec posypujemy sezamem i szczypiorkiem. Tak przyrządzone tofu dobrze smakuje z ryżem i gotowanymi brokułami lub surówką z ogórka.
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego łagodnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: ok. 4,71 zł brutto / 500 g
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.