Komunikaty PR

Kasze w diecie przyszłej mamy

2021-05-26  |  17:12
Biuro prasowe

Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Przyszłe mamy powinny szczególnie dbać o codzienne menu, które pozwoli zachować im dobre samopoczucie i utrzymać formę, jak również zapewni prawidłowy rozwój dziecka. Rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana i bogata w cenne składniki dieta, która w pełni zaspokoi potrzeby kobiety w ciąży. Ważnym elementem codziennego menu są kasze. Oprócz zalet odżywczych, mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych, wskazanych dla przyszłej mamy, o czym przekonuje Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

. Dieta kobiet w ciąży powinna być właściwie zbilansowana, tzn. dostarczająca wszystkich niezbędnych dla organizmu matki i dziecka składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. U przyszłych mam zwiększa się w tym czasie zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych, których dobrym źródłem są kasze. Cenne w ciążowej diecie są zatem m.in. kasze gryczana, jęczmienna i jaglanapodkreśla Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

W okresie ciąży organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii, a także składników odżywczych, m.in. żelaza, jodu, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, magnezu. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dla kwasu foliowego, jodu, kwasów omega-3, witaminy D oraz żelaza zalecana jest suplementacja, jednak pozostałe składniki należy dostarczyć wraz z dietą.

 

Dobrym produktem uzupełniającym ich niedobory są kasze, np. gryczana, jaglana czy pęczak. Ich zrównoważona ilość w codziennej diecie może nie tylko pomóc wyrównać zwiększone zapotrzebowanie na składniki, takie jak magnez, cynk i niektóre witaminy z grupy B, ale także być źródłem wolno uwalniającej się energii, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu może pomóc stabilizować gospodarkę węglowodanową. Błonnik zawarty w gruboziarnistych kaszach może pomóc regulować perystaltykę jelit i przy prawidłowym nawodnieniu, przeciwdziałać zaparciom. Jeśli w III trymestrze pojawią się problemy żołądkowo-jelitowe związane z rosnącym i zajmującym coraz więcej miejsca dzieckiem, warto sięgać również po kasze drobniejsze, łatwiej strawne lub kasze zmielone na mąkę, wykorzystując je do przygotowywania placuszków lub innych potraw w prostej do trawienia formie.

Kasze, zwłaszcza gryczana, pęczak, jaglana, ugotowane al dente (nie rozgotowane) sprawdzą się również jako prewencja i leczenie zaburzeń gospodarki glukozy, w tym cukrzycy ciążowej. Kobiety ciężarne nie powinny obawiać się spożywania kaszy połączonej w posiłku z warzywami, chudym źródłem białka (gotowana ryba, mięso, soczewica, fasola) oraz dobrych kwasów tłuszczowych (np. olejem lub orzechami) nawet w drugiej części dnia, np. na późną kolację.

- Pamiętajmy o podstawowej zasadzie, która głosi, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Całkowita ilość kalorii spożywana w ciągu dnia wymaga dostosowania do zapotrzebowania przyszłej mamy. W  okresie ciąży organizm kobiety wystawiony jest na wielką próbę, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, by wraz z pożywieniem zapewnić sobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Wystrzegajmy się żywności wysoko przetworzonej, bardzo kalorycznej i często pełnej dodatków wzmacniających smak i  zapach. Uważajmy na to, aby w tym czasie również nadmiernie się nie przejadać, w czym pomoże jadłospis oparty na produktach niskoprzetworzonych, takich jak kasze. Stosując się do tych reguł nie powinnyśmy mieć problemu z nadmierną podażą kalorii. W razie wątpliwości co do prawidłowych przyrostów w ciąży, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem - dodaje ekspertka kampanii.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.