Kasze w diecie przyszłej mamy
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Przyszłe mamy powinny szczególnie dbać o codzienne menu, które pozwoli zachować im dobre samopoczucie i utrzymać formę, jak również zapewni prawidłowy rozwój dziecka. Rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana i bogata w cenne składniki dieta, która w pełni zaspokoi potrzeby kobiety w ciąży. Ważnym elementem codziennego menu są kasze. Oprócz zalet odżywczych, mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych, wskazanych dla przyszłej mamy, o czym przekonuje Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
. Dieta kobiet w ciąży powinna być właściwie zbilansowana, tzn. dostarczająca wszystkich niezbędnych dla organizmu matki i dziecka składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. U przyszłych mam zwiększa się w tym czasie zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych, których dobrym źródłem są kasze. Cenne w ciążowej diecie są zatem m.in. kasze gryczana, jęczmienna i jaglana – podkreśla Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
W okresie ciąży organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii, a także składników odżywczych, m.in. żelaza, jodu, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, magnezu. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dla kwasu foliowego, jodu, kwasów omega-3, witaminy D oraz żelaza zalecana jest suplementacja, jednak pozostałe składniki należy dostarczyć wraz z dietą.
Dobrym produktem uzupełniającym ich niedobory są kasze, np. gryczana, jaglana czy pęczak. Ich zrównoważona ilość w codziennej diecie może nie tylko pomóc wyrównać zwiększone zapotrzebowanie na składniki, takie jak magnez, cynk i niektóre witaminy z grupy B, ale także być źródłem wolno uwalniającej się energii, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu może pomóc stabilizować gospodarkę węglowodanową. Błonnik zawarty w gruboziarnistych kaszach może pomóc regulować perystaltykę jelit i przy prawidłowym nawodnieniu, przeciwdziałać zaparciom. Jeśli w III trymestrze pojawią się problemy żołądkowo-jelitowe związane z rosnącym i zajmującym coraz więcej miejsca dzieckiem, warto sięgać również po kasze drobniejsze, łatwiej strawne lub kasze zmielone na mąkę, wykorzystując je do przygotowywania placuszków lub innych potraw w prostej do trawienia formie.
Kasze, zwłaszcza gryczana, pęczak, jaglana, ugotowane al dente (nie rozgotowane) sprawdzą się również jako prewencja i leczenie zaburzeń gospodarki glukozy, w tym cukrzycy ciążowej. Kobiety ciężarne nie powinny obawiać się spożywania kaszy połączonej w posiłku z warzywami, chudym źródłem białka (gotowana ryba, mięso, soczewica, fasola) oraz dobrych kwasów tłuszczowych (np. olejem lub orzechami) nawet w drugiej części dnia, np. na późną kolację.
- Pamiętajmy o podstawowej zasadzie, która głosi, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Całkowita ilość kalorii spożywana w ciągu dnia wymaga dostosowania do zapotrzebowania przyszłej mamy. W okresie ciąży organizm kobiety wystawiony jest na wielką próbę, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, by wraz z pożywieniem zapewnić sobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Wystrzegajmy się żywności wysoko przetworzonej, bardzo kalorycznej i często pełnej dodatków wzmacniających smak i zapach. Uważajmy na to, aby w tym czasie również nadmiernie się nie przejadać, w czym pomoże jadłospis oparty na produktach niskoprzetworzonych, takich jak kasze. Stosując się do tych reguł nie powinnyśmy mieć problemu z nadmierną podażą kalorii. W razie wątpliwości co do prawidłowych przyrostów w ciąży, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem - dodaje ekspertka kampanii.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
![Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_46495063,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
![Ciasta na sylwestrowy stół](/files/_uploaded/glownekonf_1223549995,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ciasta na sylwestrowy stół
![Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]](/files/_uploaded/glownekonf_974598057,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Dom i ogród
![](/files/1922771799/majdan-dom-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.
Problemy społeczne
Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
![](/files/1922771799/kmon-karpinska-seniorzy-foto2-1,w_133,_small.jpg)
Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.
Farmacja
Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi
![](/files/1922771799/podanie-ma-znaczenie-foto,w_133,_small.jpg)
Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.