Kasze w diecie przyszłej mamy
Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Przyszłe mamy powinny szczególnie dbać o codzienne menu, które pozwoli zachować im dobre samopoczucie i utrzymać formę, jak również zapewni prawidłowy rozwój dziecka. Rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana i bogata w cenne składniki dieta, która w pełni zaspokoi potrzeby kobiety w ciąży. Ważnym elementem codziennego menu są kasze. Oprócz zalet odżywczych, mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych, wskazanych dla przyszłej mamy, o czym przekonuje Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
. Dieta kobiet w ciąży powinna być właściwie zbilansowana, tzn. dostarczająca wszystkich niezbędnych dla organizmu matki i dziecka składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. U przyszłych mam zwiększa się w tym czasie zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych, których dobrym źródłem są kasze. Cenne w ciążowej diecie są zatem m.in. kasze gryczana, jęczmienna i jaglana – podkreśla Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
W okresie ciąży organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii, a także składników odżywczych, m.in. żelaza, jodu, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, magnezu. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dla kwasu foliowego, jodu, kwasów omega-3, witaminy D oraz żelaza zalecana jest suplementacja, jednak pozostałe składniki należy dostarczyć wraz z dietą.
Dobrym produktem uzupełniającym ich niedobory są kasze, np. gryczana, jaglana czy pęczak. Ich zrównoważona ilość w codziennej diecie może nie tylko pomóc wyrównać zwiększone zapotrzebowanie na składniki, takie jak magnez, cynk i niektóre witaminy z grupy B, ale także być źródłem wolno uwalniającej się energii, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu może pomóc stabilizować gospodarkę węglowodanową. Błonnik zawarty w gruboziarnistych kaszach może pomóc regulować perystaltykę jelit i przy prawidłowym nawodnieniu, przeciwdziałać zaparciom. Jeśli w III trymestrze pojawią się problemy żołądkowo-jelitowe związane z rosnącym i zajmującym coraz więcej miejsca dzieckiem, warto sięgać również po kasze drobniejsze, łatwiej strawne lub kasze zmielone na mąkę, wykorzystując je do przygotowywania placuszków lub innych potraw w prostej do trawienia formie.
Kasze, zwłaszcza gryczana, pęczak, jaglana, ugotowane al dente (nie rozgotowane) sprawdzą się również jako prewencja i leczenie zaburzeń gospodarki glukozy, w tym cukrzycy ciążowej. Kobiety ciężarne nie powinny obawiać się spożywania kaszy połączonej w posiłku z warzywami, chudym źródłem białka (gotowana ryba, mięso, soczewica, fasola) oraz dobrych kwasów tłuszczowych (np. olejem lub orzechami) nawet w drugiej części dnia, np. na późną kolację.
- Pamiętajmy o podstawowej zasadzie, która głosi, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Całkowita ilość kalorii spożywana w ciągu dnia wymaga dostosowania do zapotrzebowania przyszłej mamy. W okresie ciąży organizm kobiety wystawiony jest na wielką próbę, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, by wraz z pożywieniem zapewnić sobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Wystrzegajmy się żywności wysoko przetworzonej, bardzo kalorycznej i często pełnej dodatków wzmacniających smak i zapach. Uważajmy na to, aby w tym czasie również nadmiernie się nie przejadać, w czym pomoże jadłospis oparty na produktach niskoprzetworzonych, takich jak kasze. Stosując się do tych reguł nie powinnyśmy mieć problemu z nadmierną podażą kalorii. W razie wątpliwości co do prawidłowych przyrostów w ciąży, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem - dodaje ekspertka kampanii.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny
Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.
Handel
Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.
Moda
Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.