Komunikaty PR

Kawa bezkofeinowa – delektuj się doskonałym smakiem i aromatem kawy przez cały d

2021-01-28  |  15:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP ( 0.83 MB )

Dla kawoszy nie ma nic lepszego od filiżanki parującej kawy. Sam jej zapach, tuż po zmieleniu, przyciąga jak magnes. Już kilka łyków natychmiast przywraca nam energię i rozjaśnia umysł. Znikają stres i zmęczenie. Niektórzy przypisują wszystkie te niezwykłe właściwości kawy wyłącznie zawartej w niej kofeinie. Jednak czy kawa zawdzięcza swoją cudowną moc tylko tej substancji? Jeżeli głównym celem porannej latte lub popołudniowego cold brew jest spożycie kofeiny, to tak – jej brak może być odczuwalny. Jeśli jednak należysz do osób, którym kofeina szkodzi lub po prostu kochasz TEN smak i chcesz się nim delektować nawet późnym wieczorem, kawa bezkofeinowa to dla Ciebie idealne rozwiązanie. Dlaczego jeszcze? Sprawdźmy.

Kawa to napój znany i popularny od wieków. Miewała okresy niesławy, kiedy zarzucano jej szkodliwy wpływ na zdrowie i skórę. Tymczasem tradycyjna kawa - spożywana w rozsądnych ilościach - nie jest szkodliwa dla większości ludzi. Dopiero jej nadmiar może zakłócać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy wiązać się z problemem kwasowości. Wiadomo również, że zbyt duże dawki kofeiny wywołują wrzody żołądka czy bezsenność. Czy to oznacza, że należy zrezygnować z picia kawy lub drastycznie ją ograniczyć? Niekoniecznie. Na szczęście dla smakoszy kawy istnieje idealna alternatywa, pozwalająca bez końca cieszyć się wyjątkowym i aromatycznym smakiem bez ryzyka – kawa bezkofeinowa.

 

Skąd się wzięła kawa bezkofeinowa?

Odkofeinowanie przeprowadza się na zielonej kawie, czyli ziarnach, które zostały wysuszone, ale jeszcze niewypalone. Według legendy do pierwszego odkofeinowania doszło przypadkowo, gdy niektóre ziarna kawy wypadły za burtę do morza i zostały poddane działaniu słonej wody. Moczenie ziaren w celu usunięcia kofeiny jest nadal podstawą większości procesów produkcji kawy bezkofeinowej. Najczęściej używanymi rozpuszczalnikami są obecnie dichlorometan i octan etylu, ale kawa bezkofeinowa może powstawać także tylko przy użyciu… wody. Taka metoda obróbki ziaren jest znana jako Swiss Water. Woda, w połączeniu z odpowiednią temperaturą i czasem, bez użycia innych rozpuszczalników, pozwala zachować naturalne walory smakowe kawy. W ten sposób powstaje dostępna w palarni kawy Blueberry Roasters kolumbijska Decaf Colombia Excelso - kawa pozbawiona kofeiny w 99%. Za to z wyczuwalnym budyniowym posmakiem, nutką orzechów laskowych i masła orzechowego. Charakteryzuje ją przy tym wyczuwalna słodycz i bardzo delikatna kwasowość.

 
   

Ile kofeiny jest w kawie bezkofeinowej?

Kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie wolna od kofeiny. W rzeczywistości zawiera różne ilości tej substancji, zwykle około 3 mg na filiżankę. Dla porównania, przeciętna filiżanka zwykłej kawy zawiera około 70–140 mg kofeiny - w zależności od rodzaju kawy, metody przygotowania i wielkości naczynia, w której jest spożywana. Tak więc, nawet jeśli kawa bezkofeinowa nie jest całkowicie wolna od kofeiny, jej ilość jest zwykle bardzo mała. W ciągu ostatnich kilku dekad przetwarzanie kawy bezkofeinowej przeszło długą drogę. Ta obecnie dostępna nie jest słaba, mdła ani gorzka. Urzekająca swoją delikatnością Decaf Colombia Excelso to idealna kawa bezkofeinowa, którą można pić przez cały dzień. Do dekofeinizacji wykorzystano w niej wyłącznie najwyższej jakości zielone ziarna, co znajduje wyraz w niebywałej głębi aromatu i smaku tej kawy.

Dlaczego bezkofeinowa?

Kawy takie jak Decaf Colombia Excelso, dostępne w Blueberry Roasters, są niezastąpioną alternatywą tradycyjnej kawy z kofeiną. Czarna czy z mlekiem, nadal smakuje wyśmienicie. Kawa bezkofeinowa jest bogata w przeciwutleniacze. Jako źródło antyoksydantów, może zapobiegać wielu chorobom. Jedna filiżanka parzonej kawy bezkofeinowej zapewnia 2,4% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 4,8% potasu i 2,5% niacyny lub witaminy B3. Wydaje się niewiele? Ilości składników odżywczych zawartych w kawie bezkofeinowej szybko się sumują, jeśli pijesz 2–3 (lub więcej) filiżanek dziennie. To ważne, biorąc pod uwagę, że dla coraz większej liczby amatorów tego aromatycznego napoju, kawa nie jest jedynie środkiem spożywanym „dla wzmocnienia” – chcą po prostu delektować się jej smakiem. Kawę bezkofeinową mogą pić osoby mające problemy z nadciśnieniem czy kobiety w ciąży, które wolą unikać kofeiny. To także świetna alternatywa tradycyjnej kawy dla osób starszych i wszystkich, którzy z powodów zdrowotnych powinni ograniczyć spożywanie kofeiny. Wielu ludzi decyduje się na kawę bezkofeinową bo po prostu lepiej się po niej czują. Doceniają też fakt, że dzięki niej nie muszą rezygnować z ulubionego smaku w obawie przed problemami ze snem. Kawa bezkofeinowa późnym wieczorem czy w nocy - dlaczego nie? Smacznego.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2 Biuro prasowe
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie
Żywienie Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania
2024-06-25 | 13:40

Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania

Niemal 30 proc. respondentów uważa, że nowe opłaty za jednorazowe opakowania z tworzyw sztucznych są zbyt wysokie. Nawet 60 proc. ankietowanych planuje ograniczenie ich kupowania w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.

Ochrona środowiska

Nowe obowiązki przedsiębiorców dotyczące jednorazowych opakowań z plastiku. Takie regulacje zyskują duże poparcie społeczne

1 lipca wchodzą w życie nowe obowiązki dotyczące gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Przedsiębiorcy w gastronomii będą musieli oferować klientom alternatywne dla plastikowych opakowania wielorazowego użytku na żywność i napoje. Obowiązkiem staje się także stosowanie zakrętek i wieczek przymocowanych do butelek i kartoników, by ten cenny surowiec trafiał również do przetworzenia. Nowe wymogi to kolejne etapy wdrażania dyrektywy plastikowej, której celem jest ograniczenie ilości odpadów z tworzyw sztucznych zalegających na wysypiskach śmieci. W planach są kolejne regulacje, które mają sprawić, że opakowania staną się bardziej przyjazne dla środowiska. Globalne badania wskazują, że takie przepisy cieszą się dużym poparciem w społeczeństwach.

Konsument

Nawyki żywieniowe z dzieciństwa przekładają się na ryzyko otyłości w dorosłym życiu. Naukowcy zbadali wpływ podawanych dzieciom napojów

Dbanie o odpowiednią dietę w pierwszych latach dziecka ma duże znaczenie dla ograniczenia ryzyka otyłości w jego dorosłym życiu. Naukowcy ze Szkoły Psychologii Uniwersytetu Swansea badali to na przykładzie napojów spożywanych przez dzieci. Przyglądali się przez ponad dwie dekady 1,4 tys. dorastających dzieci i doszli do wniosków, że spożywanie napojów słodzonych cukrem w pierwszych latach wpływa na tworzenie złych nawyków dietetycznych, a co się z tym wiąże – zwiększa ryzyko otyłości, nawet po wielu latach.