Komunikaty PR

Koktajle z białkiem serwatkowym Piątnicy najbardziej innowacyjnym produktem

2021-07-14  |  12:15
Biuro prasowe

Koktajle z białkiem serwatkowym OSM Piątnica otrzymały prestiżowe wyróżnienie – Europejską Nagrodę Innowacji Spółdzielczych w konkursie organizowanym przez Cogeca oraz hiszpański bank spółdzielczy Cajamar Caja Rural. W edycji 2020/2021 wzięło udział ponad 100 spółdzielni. OSM Piątnica znalazła się w gronie 6 najlepszych spółdzielni w Europie wyróżnionych za projekty dotyczące zrównoważonego rozwoju.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piątnica zdobyła nagrodę w kategorii Innowacyjny Produkt, która podkreśla unikatowość Koktajli z białkiem serwatkowym. OSM Piątnica w sposób innowacyjny wykorzystała serwatkę powstającą w procesie produkcji serków czy twarogu poprzez wyizolowanie jej najcenniejszego składnika – białka serwatkowego, które zostało wykorzystane w Koktajlach z białkiem serwatkowym. Jest to jedyny tego rodzaju produkt na europejskim rynku.

W uzasadnieniu nagrody podkreślono, że tworząc nową kategorię produktów z wykorzystaniem świeżego białka serwatkowego OSM Piątnica znacząco wpłynęła rynek produktów białkowych, zwiększyła swoją przewagę konkurencyjną, a także doskonale odpowiedziała na trendy konsumenckie związane ze zdrowym odżywianiem, aktywnością i szybkim tempem życia. Wykorzystanie przez Spółdzielnię wszystkich dostępnych surowców idealnie wpisuje się także w idee zrównoważonego rozwoju.

„Nasz innowacyjny produkt – Koktajle z białkiem serwatkowym to przełom w wykorzystywaniu serwatki. Produkty zawierają świeże, nieprzetworzone białko serwatkowe, co jest absolutną nowością na rynku. Do tej pory białko serwatkowe było dostępne wyłącznie w wysoko przetworzonej formie proszku. Koktajle to unikalny na rynku europejskim produkt, będący naszą odpowiedzią na trend produktów funkcjonalnych o czystym, prostym składzie, a jednocześnie mających dobroczynny wpływ na organizm. Potwierdzeniem ogromnej popularności Koktajli z białkiem serwatkowym jest duże zainteresowanie konsumentów, idąca za tym szeroka dystrybucja oraz wyróżnienie w postaci Europejskiej Nagrody Cogeca w kategorii Innowacyjny Produkt” – mówi Łukasz Kalinowski, Wiceprezes OSM Piątnica.

Koktajle z białkiem serwatkowym - cud natury z Piątnicy

Koktajle z białkiem serwatkowym Piątnicy to nowa kategoria produktów, w których składzie występuje świeże, nieprzetworzone białko serwatkowe. Koktajle dostępne są w 3 wariantach smakowych: Malina, granat i żeń-szeń, Mango, marakuja i owies oraz Banan, agrest i błonnik, a każda butelka zawiera aż 28 gramów pełnowartościowego białka.

Koktajle z białkiem serwatkowym z Piątnicy są lekkostrawne, nie zawierają laktozy ani glutenu dlatego są odpowiednie także dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Koktajle z białkiem serwatkowym łączą w sobie cenne właściwości odżywcze, doskonałe walory smakowe oraz wyróżniają się naturalnym, prostym składem. Połączenie świeżego białka serwatkowego i smakowitych owoców czyni z Koktajli unikalną przekąskę – niezwykle smaczną, a równocześnie naturalną, zdrową i odżywczą. To doskonała propozycja dla osób aktywnych, zabieganych, z napiętym planem dnia, które często nie mają czasu lub możliwości, aby spożywać regularne posiłki. Dzięki zawartości białka serwatkowego, które doskonale odżywia i pozytywnie wpływa na procesy regeneracyjne, Koktajle są także idealne dla osób aktywnych fizycznie, profesjonalnie uprawiających sporty oraz osób starszych.

Europejska Nagroda Innowacji Spółdzielczych

Europejska Nagroda Innowacji Spółdzielczych przyznawana jest w konkursie Cogeca, organizacji reprezentującej interesy 22 000 spółdzielni rolniczych w Unii Europejskiej, które zatrudniają ponad 600 000 osób. Cogeca ma na celu zapewnienie zrównoważonego, zorientowanego na rynek, innowacyjnego i konkurencyjnego sektora rolno-spożywczego w UE.

Tegoroczna edycja konkursu została zorganizowana po raz piąty. Nagrodzone zostały innowacyjne praktyki i procesy tworzenia nowych produktów i usług, przestrzenie rynkowe, procesy i modele biznesowe skoncentrowane na celach środowiskowych.

 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.