Koktajle z białkiem serwatkowym Piątnicy najbardziej innowacyjnym produktem
Koktajle z białkiem serwatkowym OSM Piątnica otrzymały prestiżowe wyróżnienie – Europejską Nagrodę Innowacji Spółdzielczych w konkursie organizowanym przez Cogeca oraz hiszpański bank spółdzielczy Cajamar Caja Rural. W edycji 2020/2021 wzięło udział ponad 100 spółdzielni. OSM Piątnica znalazła się w gronie 6 najlepszych spółdzielni w Europie wyróżnionych za projekty dotyczące zrównoważonego rozwoju.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piątnica zdobyła nagrodę w kategorii Innowacyjny Produkt, która podkreśla unikatowość Koktajli z białkiem serwatkowym. OSM Piątnica w sposób innowacyjny wykorzystała serwatkę powstającą w procesie produkcji serków czy twarogu poprzez wyizolowanie jej najcenniejszego składnika – białka serwatkowego, które zostało wykorzystane w Koktajlach z białkiem serwatkowym. Jest to jedyny tego rodzaju produkt na europejskim rynku.
W uzasadnieniu nagrody podkreślono, że tworząc nową kategorię produktów z wykorzystaniem świeżego białka serwatkowego OSM Piątnica znacząco wpłynęła rynek produktów białkowych, zwiększyła swoją przewagę konkurencyjną, a także doskonale odpowiedziała na trendy konsumenckie związane ze zdrowym odżywianiem, aktywnością i szybkim tempem życia. Wykorzystanie przez Spółdzielnię wszystkich dostępnych surowców idealnie wpisuje się także w idee zrównoważonego rozwoju.
„Nasz innowacyjny produkt – Koktajle z białkiem serwatkowym to przełom w wykorzystywaniu serwatki. Produkty zawierają świeże, nieprzetworzone białko serwatkowe, co jest absolutną nowością na rynku. Do tej pory białko serwatkowe było dostępne wyłącznie w wysoko przetworzonej formie proszku. Koktajle to unikalny na rynku europejskim produkt, będący naszą odpowiedzią na trend produktów funkcjonalnych o czystym, prostym składzie, a jednocześnie mających dobroczynny wpływ na organizm. Potwierdzeniem ogromnej popularności Koktajli z białkiem serwatkowym jest duże zainteresowanie konsumentów, idąca za tym szeroka dystrybucja oraz wyróżnienie w postaci Europejskiej Nagrody Cogeca w kategorii Innowacyjny Produkt” – mówi Łukasz Kalinowski, Wiceprezes OSM Piątnica.
Koktajle z białkiem serwatkowym - cud natury z Piątnicy
Koktajle z białkiem serwatkowym Piątnicy to nowa kategoria produktów, w których składzie występuje świeże, nieprzetworzone białko serwatkowe. Koktajle dostępne są w 3 wariantach smakowych: Malina, granat i żeń-szeń, Mango, marakuja i owies oraz Banan, agrest i błonnik, a każda butelka zawiera aż 28 gramów pełnowartościowego białka.
Koktajle z białkiem serwatkowym z Piątnicy są lekkostrawne, nie zawierają laktozy ani glutenu dlatego są odpowiednie także dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Koktajle z białkiem serwatkowym łączą w sobie cenne właściwości odżywcze, doskonałe walory smakowe oraz wyróżniają się naturalnym, prostym składem. Połączenie świeżego białka serwatkowego i smakowitych owoców czyni z Koktajli unikalną przekąskę – niezwykle smaczną, a równocześnie naturalną, zdrową i odżywczą. To doskonała propozycja dla osób aktywnych, zabieganych, z napiętym planem dnia, które często nie mają czasu lub możliwości, aby spożywać regularne posiłki. Dzięki zawartości białka serwatkowego, które doskonale odżywia i pozytywnie wpływa na procesy regeneracyjne, Koktajle są także idealne dla osób aktywnych fizycznie, profesjonalnie uprawiających sporty oraz osób starszych.
Europejska Nagroda Innowacji Spółdzielczych
Europejska Nagroda Innowacji Spółdzielczych przyznawana jest w konkursie Cogeca, organizacji reprezentującej interesy 22 000 spółdzielni rolniczych w Unii Europejskiej, które zatrudniają ponad 600 000 osób. Cogeca ma na celu zapewnienie zrównoważonego, zorientowanego na rynek, innowacyjnego i konkurencyjnego sektora rolno-spożywczego w UE.
Tegoroczna edycja konkursu została zorganizowana po raz piąty. Nagrodzone zostały innowacyjne praktyki i procesy tworzenia nowych produktów i usług, przestrzenie rynkowe, procesy i modele biznesowe skoncentrowane na celach środowiskowych.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.