Kolacja Walentynkowa – czym są afrodyzjaki i w jakich produktach je znajdziemy?
Zbliżają się Walentynki – święto miłości, a to idealna okazja do przygotowania niespodzianki dla bliskiej osoby. Jak sprawić, aby dania podczas kolacji walentynkowej jeszcze bardziej rozpaliły uczucia i stworzyły niezapomnianą, romantyczną atmosferę? Pomogą w tym afrodyzjaki. Czym są i w jakich produktach je znajdziemy?
Afrodyzjak – czym jest i jak wpływa na organizm?
Gotowanie zawsze było idealnym sposobem na pokazanie drugiej troski i dotarcie do serca ukochanej osoby. Potrawy przyrządzane z uczuciem i pełne pozytywnych emocji nie tylko świetnie smakują, ale również przekazują ciepło i miłość osobom, dla których gotujemy. Są jednak produkty, które nadają daniom szczególnego charakteru i sprzyjają romantycznej atmosferze. Są to afrodyzjaki.
– Afrodyzjaki to substancje, które rozpalają zmysły i mają pozytywny wpływ na podwyższenie poziomu libido, co sprawia, że takie produkty idealnie sprawdzą się kolacji walentynkowej. Ponadto, składniki zawarte w afrodyzjakach przyczyniają̨ się̨ do regulacji hormonów płciowych i neuroprzekaźników oraz korzystnie wpływają̨ na pracę serca, a więc wspierają nas również w dbaniu o zdrowie bliskich. – zaznacza Monika Nowicka, dietetyk kliniczna Be Diet Catering.
Jakie produkty zaliczamy do afrodyzjaków?
Jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn, są ostrygi. Są one źródłem cynku, ważnego składnika mineralnego odpowiedzialnego za produkcję plemników. Cynk dodatkowo poprawia parametry męskiego nasienia, co ma ogromne znaczenie w przypadku starania się o potomstwo. W wielu potrawach sprawdzi się także dodatek papryczki chilli, która dzięki zawartości kapsaicyny ma działanie rozgrzewające.
Podczas planowania kolacji romantycznej warto pamiętać również o granacie. Jest on bogaty
w polifenole - związki korzystnie wpływające na ciśnienie krwi, chroniące nas przed chorobami układu krążenia. Regularne picie soku z granatu relaksuje, poprawia nastrój i podnosi poziom testosteronu. Granat świetnie komponuje się̨ też z sałatką ze szpinakiem lub jako dodatek do mięs.
Szparagi także są świetnym wyborem na Walentynki. Są one źródłem potasu, który uczestniczy
w przekazywaniu impulsów nerwowo-mięśniowych, witamin z grupy B oraz asparaginy zwiększającej popęd i pożądanie.
– Do mniej znanych, ale nie mniej efektywnych afrodyzjaków należą żeń-szeń i kozieradka, które mają właściwości zwiększające poziom libido zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, poprzez wpływ na produkcję estrogenu i testosteronu. – podpowiada Monika Nowicka, dietetyk kliniczna Be Diet Catering.
Na deser świetnym wyborem będą truskawki. Są one bogactwem witaminy C, cynku, potasu, kwasów foliowych i witamin z grupy B, które korzystnie wpływają̨ na wydolność́ organizmu oraz podnoszą̨ poziom libido. Truskawki sprawdzą się w duecie z ciemną czekoladą. Jedząc gorzką czekoladę podnosimy poziom neuroprzekaźników – serotoniny i endorfin, dających poczucie szczęścia.
Gotowanie z miłością
W przyrządzaniu romantycznej kolacji ważną rolę odgrywa jednak nie tylko skład dań, ale także nastawienie do gotowania i nastrój, który nam wtedy towarzyszy.
– Pamiętajmy o uczuciu wkładanym w gotowanie i przygotowanie kolacji. Razem z daniem przekazujemy naszą energię, serce - a więc uśmiech i spokój podczas gotowania są bardzo ważne. Blisko osoba na pewno zwróci na to uwagę. Pamiętamy też o estetyce podania i intensywnych kolorach potraw lub dodatków. Ciekawym elementem dań mogą być płatki róż - może nie wszyscy wiedzą, że są jadalne
i bardzo podbijają walory estetyczne dania. – dodaje Szef Kuchni Be Diet Catering Yannis Harutyun Margaryan.
Samodzielne gotowanie czy wyjście do restauracji to nie jedyne sposoby na smaczne spędzenie Walentynek. Pomysłem może być także przygotowanie romantycznej kolacji z daniami o jakości restauracyjnej w domowym zaciszu. Przykładem jest LOVE BOX przygotowany przygotowanych
z miłością i troską przez zespół Be Diet Catering - zestaw dwóch dań głównych i dwóch deserów pełnych z dostawą do domu.
– Zestawy dla zakochanych zawierają dania główne i desery pełne afrodyzjaków z różnych zakątków świata. W tegorocznym menu Walentynkowym można będzie znaleźć włoskie ravioli z grzybami w sosie truflowym, a na słodkie zakończenie aromatyczną panna cotte z białą czekoladą i musem truskawkowym. – dodaje Yannis Harutyun Margaryan.
Niezależnie od tego, gdzie spędzimy tegoroczne Walentynki, najważniejsze są uwaga i czas spędzony razem z bliską osobą. Dzięki rozbudzającym zmysły smakom możemy podkreślić nasze uczucia. W końcu jak mówi stare przysłowie "przez żołądek do serca".
VI KONFERENCJA SEKSON Z PATRONATEM ROMANCE TV
Światowy Dzień Zwierząt. Sprawdź, jak dbać o planetę i jej mieszkańców
Nowe Czyżyny organizują bezpłatne badania i warsztaty dla seniorów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.