Kolorowe dania na ciepłe dni
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wiosna i lato to czas intensywnych smaków i… kolorów - nie tylko w przyrodzie, ale także na naszych talerzach! Dlatego postawmy na dania, które będą cieszyły nie tylko kubki smakowe, ale też oczy. Aromatyczne sosy na bazie pomidorów, kolorowe warzywa i świeże zioła… to prawdziwa kwintesencja ciepłych pór roku!
Co zrobić, żeby w łatwy sposób „ożywić” dowolne danie? Dobrym sposobem jest dodanie do niego aromatycznego sosu, który może stać się swego rodzaju „kropką nad i” w naszej potrawie. Świetnie sprawdzi intensywny, pomidorowo-paprykowy Sos Kielecki cygański z oferty WSP „Społem”. Warto spróbować!
Sposób na leczo
Leczo to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest proste, pożywne i kolorowe… Jak przyrządzić je tak, żeby było naprawdę obłędnie pyszne? Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o dobrej jakości passacie pomidorowej oraz o dodatku sporej ilości przypraw i ziół. Dzięki tym składnikom potrawa nabierze charakteru i będzie bardzo aromatyczna.
Potrzebne składniki:
- cebula
- dwie papryki (najlepiej w różnych kolorach, np. czerwona i zielona)
- dwie cukinie
- 250 g kiełbasy
- 250 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- butelka passaty pomidorowej (ok. 700 ml)
- słoiczek Sosu Kieleckiego cygańskiego
- przyprawy: wędzona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, oregano (świeże lub suszone)
Przygotowanie dania zaczynamy od podsmażenia w dużym garnku na oleju cebuli pokrojonej w kostkę. Następnie kroimy papryki, cukinie, pieczarki i kiełbasę w sporej wielkości kostkę. Do cebuli dodajemy kiełbasę i podsmażamy jeszcze przez 5 minut, po czym dorzucamy trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po minucie dodajemy resztę warzyw i smażymy przez 10-15 minut. Na koniec dołączamy passatę pomidorową i Sos Kielecki cygański, doprawiamy do smaku wędzoną papryką, ostrą papryką, solą, pieprzem i oregano. Gotujemy przez kolejne 15-20 minut pod przykryciem. Podajemy z chlebem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Niebanalne zapiekanki
Przygotowanie zapiekanek w piekarniku to szybki sposób na bardzo smaczny obiad czy kolację. Zdarza się jednak, że mamy ochotę na odmianę od klasycznego połączenia w postaci szynki, sera i ketchupu. W takiej sytuacji warto postawić na dodatek kolorowych warzyw i aromatycznego sosu! Jak przygotować pyszne zapiekanki w wersji wiosennej?
Potrzebne składniki:
- niewielka bagietka
- masło do posmarowania bagietki
- oliwa lub olej do smażenia
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej papryki
- mała cebula
- Sos Kielecki cygański
- szczypiorek
- sól, pieprz
Zaczynamy od przekrojenia bagietki na pół. Obie połówki smarujemy masłem. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w pióra i smażymy do miękkości na oleju lub oliwie. Pod koniec smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie warzywa układamy na połówkach bagietki, posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 8-10 minut. Wierzch gotowych zapiekanek smarujemy Sosem Kieleckim cygańskim i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,50 zł brutto/ 200 g
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.