komunikat
Nestlé popularyzuje zrównoważoną dietę podczas Narodowego Kongresu Żywieniowego
Już w sobotę 17 października odbędzie się 5. Narodowy Kongres Żywieniowy. Jego partner strategiczny, Nestlé Polska, zaprasza na swoje stoisko, otwartą prelekcję pt. „Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności” oraz na debatę o konieczności zmian w żywieniu.
Hasło tegorocznej edycji kongresu, organizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, to „Dieta dla zdrowia i planety – jaka powinna być dieta przyszłości?”. Program wydarzenia, które odbędzie się w formule online, obejmuje wykłady, prelekcje oraz pokazy i porady kulinarne. Wstęp na wszystkie spotkania jest wolny.
Firma Nestlé Polska po raz kolejny została partnerem tego prestiżowego wydarzenia. Podczas kongresu można będzie wirtualnie odwiedzić jej stoisko z przykładami smacznych i przyjaznych środowisku posiłków. W ramach czatu online będzie również okazja do zadania pytań ekspertom firmy.
- Tworzenie żywności dobrej zarówno dla naszych konsumentów, jak i dla planety jest istotnym elementem strategii naszej firmy. Wprowadzanie do naszej oferty roślinnych zamienników mięsa jest jednym z kluczowych kroków, dzięki którym możemy realizować tę misję. – mówi Blanka Mellova, Kierownik Centrum ds. żywienia, zdrowia i wellness w Nestlé Polska. – Bardzo cieszymy się, że podczas kongresu dokładniej opowiemy o naszym podejściu do produkcji żywności. Wiemy bowiem, przed jakim wyzwaniem stoimy jako globalna społeczność i jak istotne jest, aby dzielić się rozwiązaniami, dzięki którym żywność będzie powstawać w poszanowaniu dla środowiska naturalnego i w trosce o zdrowie ludzi.
W ramach kongresu, w sobotę 17 października o godz. 10:45 odbędzie się otwarta prelekcja pt. „Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności” dr. Jacka Czarneckiego, eksperta w dziedzinie prawa żywnościowego, bezpieczeństwa i jakości żywności Nestlé Polska. O godzinie 14:50 rozpocznie się godzinna debata przedstawicieli świata biznesu oraz nauki, którzy porozmawiają o tym, dlaczego konieczna jest zmiana żywienia. Jedną z uczestniczek debaty będzie Blanka Mellova, ekspertka ds. żywienia, zdrowia i wellness w Nestlé Polska. Aby wysłuchać obu sesji, należy zarejestrować się na stronie Narodowego Kongresu Żywieniowego. (liczba miejsc ograniczona).
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
Nie tylko producenci TVN-u chcieli widzieć w swoim formacie Jakuba Rzeźniczaka. Walczył o niego również Polsat, proponując mu udział w nowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Były piłkarz nie wystąpi jednak na parkiecie, bo jak podkreśla, w tym momencie nie czułby się komfortowo w tym programie. Nie chce bowiem prowokować dwuznacznych sytuacji i dostarczać swojej żonie powodów do niepokoju czy zazdrości.
Konsument
Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.