Komunikaty PR

komunikat

2020-10-14  |  15:00
Do pobrania komunikat ( 0.06 MB )

Nestlé popularyzuje zrównoważoną dietę podczas Narodowego Kongresu Żywieniowego

 

Już w sobotę 17 października odbędzie się 5. Narodowy Kongres Żywieniowy. Jego partner strategiczny, Nestlé Polska, zaprasza na swoje stoisko, otwartą prelekcję pt. „Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności” oraz na debatę o konieczności zmian w żywieniu.

 

Hasło tegorocznej edycji kongresu, organizowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, to „Dieta dla zdrowia i planety – jaka powinna być dieta przyszłości?”. Program wydarzenia, które odbędzie się w formule online, obejmuje wykłady, prelekcje oraz pokazy i porady kulinarne. Wstęp na wszystkie spotkania jest wolny.

 

Firma Nestlé Polska po raz kolejny została partnerem tego prestiżowego wydarzenia. Podczas kongresu można będzie wirtualnie odwiedzić jej stoisko z przykładami smacznych i przyjaznych środowisku posiłków. W ramach czatu online będzie również okazja do zadania pytań ekspertom firmy.

 

- Tworzenie żywności dobrej zarówno dla naszych konsumentów, jak i dla planety jest istotnym elementem strategii naszej firmy. Wprowadzanie do naszej oferty roślinnych zamienników mięsa jest jednym z kluczowych kroków, dzięki którym możemy realizować tę misję. – mówi Blanka Mellova, Kierownik Centrum ds. żywienia, zdrowia i wellness  w  Nestlé Polska. –  Bardzo cieszymy się, że podczas kongresu dokładniej opowiemy o naszym podejściu do produkcji żywności. Wiemy bowiem, przed jakim wyzwaniem stoimy jako globalna społeczność i jak istotne jest, aby dzielić się rozwiązaniami, dzięki którym żywność będzie powstawać w poszanowaniu dla środowiska naturalnego i w trosce o zdrowie ludzi.

 

W ramach kongresu, w sobotę 17 października o godz. 10:45 odbędzie się otwarta prelekcja pt. „Zrównoważone systemy żywnościowe w strategii producenta żywności” dr. Jacka Czarneckiego, eksperta w dziedzinie prawa żywnościowego, bezpieczeństwa i jakości żywności Nestlé Polska. O godzinie 14:50 rozpocznie się godzinna debata przedstawicieli świata biznesu oraz nauki, którzy porozmawiają o tym, dlaczego konieczna jest zmiana żywienia. Jedną z uczestniczek debaty będzie Blanka Mellova, ekspertka ds. żywienia, zdrowia i wellness  w  Nestlé Polska. Aby wysłuchać obu sesji, należy zarejestrować się na stronie Narodowego Kongresu Żywieniowego. (liczba miejsc ograniczona).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Słodki upominek na Dzień Mamy Biuro prasowe
2024-05-24 | 10:45

Słodki upominek na Dzień Mamy

26 maja to doskonała okazja, by wyrazić miłość i wdzięczność dla najważniejszej kobiety w naszym życiu. Według raportu „Dzień Matki – zakupowe preferencje”, 60 proc.
Żywienie Owocowe róże nie tylko na Dzień Matki
2024-05-24 | 01:00

Owocowe róże nie tylko na Dzień Matki

Każda mama będzie zachwycona, jeśli przyniesiemy jej pięknie pachnący bukiet, który do tego jest słodki i pyszny. Ekspresowy przepis na Owocowe Róże to świetna propozycja dla
Żywienie SEZON NA SZPARAGI I TRUSKAWKI: CZAS, START!
2024-05-24 | 01:00

SEZON NA SZPARAGI I TRUSKAWKI: CZAS, START!

Maj to miesiąc, w którym po blisko rocznej przerwie wracają na nasze talerze tak wyczekiwane szparagi i truskawki. Sezon na nie trwa dość krótko, więc jak tylko pojawiają się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.