Komunikaty PR

Kreatywne święta w ogóle możliwe?

2021-12-09  |  01:00
Biuro prasowe

Chyba wszyscy kochamy święta Bożego Narodzenia. Dlatego chcemy, by ich magia zagościła w naszych domach na długo przed wigilią. Atmosferę świąt możemy wyczarować już na początku grudnia, spędzając czas w sposób twórczy i oryginalny. Odrobina fantazji wystarczy, by kuchnia zamieniła się w krainę pełną przygód i aromatów, przywołujących najmilsze wspomnienia z dzieciństwa.

W święta każdy może być dzieckiem!

Święta Bożego Narodzenia rządzą się swoimi prawami. Króluje w nich atmosfera magii i tajemniczości. Świadczy o tym chociażby popularność kalendarzy adwentowych, umilających czas oczekiwania na pierwszą wigilijną gwiazdkę. Każde okienko kryje w sobie niespodziankę, którą dodatkowo możemy spersonalizować, czyli dobrać pod kątem zainteresowań i fascynacji nie tylko małego odkrywcy.

Nic tak nie umila czasu oczekiwania, jak aromatyczne słodycze, dlatego w wielu domach nieodłączną częścią świątecznych przygotowań jest wypiek korzennych pierniczków. Oryginalnym pomysłem na przepiękne pierniczki jest wykrawanie w ciasteczkach otworów, do których wkładamy przed pieczeniem kolorowe landrynki. Temperatura rozgrzanego piekarnika sprawia, że cukierki rozpuszczają się, tworząc z pierniczków słodkie witraże, które przepięknie prezentują się na choince.

Podaruj innym magię świąt

Święta to czas dawania – prezentów, uwagi, czy wspólnie spędzanego czasu. Podarunki, które zostały przygotowane własnymi rękami, prosto z serca, mają największą wartość i na długo pozostają w naszej pamięci. Domowe przetwory czy łakocie w małych słoiczkach, z pewnością umilą niejeden zimowy wieczór.

- Ciekawym pomysłem na kulinarne podarunki są likiery z użyciem mleka skondensowanego – podpowiada Ewa Polińska, MSM Mońki. - Można je przygotować zarówno w wersji z alkoholem dla dorosłych, jak i z aromatem waniliowym lub czekoladą dla dzieci. Taka buteleczka, ozdobiona gałązką jodły i czerwoną lub złotą wstążeczką, z pewnością ucieszy każdego łasucha.

Jeśli lubisz gotować lub piec, Boże Narodzenie to świetny czas na uwolnienie zalegających pokładów kreatywności. Pamiętaj jednak o tym, by przygotowywać łakocie, których nie trzeba natychmiast zjadać i które mogą bezpiecznie czekać w pudełeczkach lub słoiczkach na czas „po świętach”. Tuż przed wigilią kupujemy z reguły zbyt dużo jedzenia. Dlatego podarowanie dodatkowych artykułów spożywczych z krótkim terminem przydatności do spożycia może nie być najlepszym pomysłem.

Ponieważ coraz więcej osób jest na dietach wykluczających określone składniki czy produkty, warto uwzględnić ten fakt układając świąteczne menu. W ramach podpowiedzi, pod artykułem proponujemy przepis na świąteczne ciasto bez glutenu.

Święta – zrób to sam!

Kilkanaście godzin przed wieczerzą wigilijna to w większości domów najbardziej nerwowy czas w roku. Zupełnie niepotrzebnie. Przecież wspólne przygotowywanie świątecznych przysmaków może być prawdziwą frajdą, łączącą pokolenia. Grunt to odpowiednie podejście.

- Dzieci mogą być wspaniałymi pomocnikami. Warto dawać im jak najwięcej okazji, by mogły się wykazać – np. mieszając jajka z przestudzonym masłem czy inne składniki. - podpowiada Ewa Polińska z MSM Mońki. Pozwalając dzieciom na swobodę w kuchni, a jednocześnie pokazując im, jak prawidłowo obchodzić się z poszczególnymi produktami, uczymy ich nie tylko przygotowywania potraw, ale także szacunku do jedzenia i osób przyrządzających posiłki.

Wieczerza wigilijna nie musi być idealna. Od perfekcji serwowanych potraw dużo ważniejsza jest atmosfera, która towarzyszy ich przyrządzaniu i wspólnemu spożywaniu. Coraz więcej osób dostrzega wartość tzw. uważnego gotowania, które poza przygotowywaniem potraw, wypełniają wspólne rozmowy, wspomnienia czy rodzinne anegdoty.

Przepis na świąteczne ciasto bez glutenu

 

Składniki:

- 200 g daktyli bez pestek,

- 250 ml ciepłej kawy (ew. wody),

- 1 łyżeczka sody,

- 85 g rozpuszczonego masła MSM Mońki,

- 90 g mąki kokosowej (lub 170 g mąki bezglutenowej),

- 100 g cukru trzcinowego,

- 2 jajka,

- 1 łyżeczka cynamonu,

- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,

- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej.

- po 50 g bakalii: orzechy, rodzynki, migdały.

 

Wykonanie:

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy kawą i gotujemy około 15 minut. Do masy dodajemy łyżeczkę sody i miksujemy na gładko. Do misy miksera planetarnego dodajemy mąkę, cukier i przyprawy. Mieszamy jajka i przestudzone masło. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy, po chwili dodajemy do wymieszania bakalie. Całość przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej Biuro prasowe
2024-10-03 | 13:00

Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej

Kupno wymarzonego mieszkania to nie lada wyzwanie. Jeszcze większym może być znalezienie dobrej ekipy remontowej, która wykona pracę na czas, lub urządzenie swojego "M". Z
Dom Zaprojektuj swoją szafę z Komfort
2024-10-02 | 14:00

Zaprojektuj swoją szafę z Komfort

We wrześniu Komfort uruchomił nową usługę – Konfigurator szaf i garderoby, który już teraz jest dostępny dla wszystkich klientów. To nowoczesne narzędzie
Dom HAWA Folding Concepta – Nowoczesne drzwi składane, które ukrywają funkcje
2024-10-02 | 13:40

HAWA Folding Concepta – Nowoczesne drzwi składane, które ukrywają funkcje

Współczesne aranżacje wnętrz koncentrują się na połączeniu estetyki z funkcjonalnością, co sprawia, że coraz większą rolę odgrywają innowacyjne rozwiązania pozwalające

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Qczaj: Alkohol niszczył moją rodzinę i moje dzieciństwo. Produkty z jego zawartością nie mogą być na wyciągnięcie ręki dla dzieci

Trener nie kryje oburzenia sprzedawaniem alkoholu w opakowaniach, które do złudzenia przypominają tubki z musem owocowym dla dzieci. Chodzi bowiem o zdrowie i bezpieczeństwo najmłodszych. Qczaj ze swojego doświadczenia wie, jak szybko można wpaść w uzależnienie, dlatego jest przeciwny promowaniu i reklamowaniu alkoholu. Sam od ponad dwóch lat z całych sił walczy o wytrwanie w trzeźwości. Z ostatnich informacji wynika, że w obliczu narastającej krytyki producent alkotubek, zdecydował się wycofać je ze sklepów i wstrzymać ich produkcję.

Żywienie

David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu

Według Davida Gaboriauda przy ocenie kuchni francuskiej Polacy często kierują się stereotypami i wśród najbardziej popularnych wymieniają żabie udka i ślimaki. Jego zdaniem nic bardziej mylnego, ponieważ ten kraj ma niezwykle bogatą i tętniącą życiem kulturę kulinarną. Smakosze mają do wyboru wiele smacznych i często bardzo łatwych do przygotowania dań. Ale żeby poznać te smaki, trzeba pojechać do różnych regionów, nie tylko bazować na paryskich restauracjach.

Problemy społeczne

Seniorzy oczekują od miast oferty dla siebie. To mogłoby przeciwdziałać ich izolacji społecznej

70 proc. mieszkańców miast wskazuje, że samotność to jedna z głównych przyczyn złego stanu psychicznego – wynika z badania Kantar Polska przeprowadzonego dla Grupy LUX MED. Z takim stwierdzeniem zgodziło się ponad 80 proc. osób w najstarszej grupie wiekowej, co może oznaczać, że to one najczęściej zmagają się z takim problemem. Eksperci widzą tutaj dużą rolę dla miast – oferta różnych inicjatyw czy darmowa pomoc psychologiczna dla seniorów mogłyby pomóc w poprawie ich dobrostanu psychicznego.