Królowa włoskiej kuchni na polskim talerzu
Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ikona włoskiej kuchni zagościła na polskich stołach już dawno, a nawet doczekała się lokalnych wersji. Jest łatwa w przygotowaniu, więc bez problemu można ją przyrządzić w domowej kuchni. Z salami czy boczkiem, z oliwkami, a może również z czerwoną cebulką i szynką? Jedyne co nas ogranicza przy wyborze składników to nasza wyobraźnia.
Pizza – chyba nie ma na świecie osoby, które nie zna tego dania. Swoje początki zawdzięcza kucharzowi z dworu królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Przygotował on jej niepozorne danie składające się z pszennego placka, z pomidorami, mozzarellą i bazylią – była to popularna Margarita (nazwana na cześć królowej).
Współcześnie pizza występuje w różnych opcjach. Podawana jest w wersji mięsnej
i bezmięsnej, z owocami morza, a nawet na słodko. Również coraz częściej można znaleźć przepisy na to danie w wersji bezglutenowej. Pomysłów na przygotowanie pizzy, królowej włoskiej kuchni jest wiele. Oto kilka z nich. Polecamy!
1. Pizza z kiełbasą
Składniki:
- ciasto na pizzę (gotowe lub można zrobić samemu)
- kiełbasa (np. Wójtówka od JBB Bałdyga)
- starta mozzarella
- rukola
- 120 ml przecieru pomidorowego
- suszone oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ciasto na pizzę przełóż na blachę do pieczenia, uformuj kształt i grubość jaką lubisz. Przecier pomidorowy dopraw ziołami, solą oraz pieprzem. Kiełbasę pokrój w plasterki. Ciasto posmaruj sosem, poukładaj kiełbasę i posyp mozzarellą. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Przed podaniem posyp rukolą.
2. Pizza na spodzie z kalafiorem
Składniki:
- boczek (np. z beczki JBB Bałdyga)
- czarne oliwki
- suszone pomidory
- ziarna słonecznika
- parmezan
- świeża bazylia
Sos do pizzy:
- 100 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, oregano
Spód do pizzy:
- 600 g kalafiora
- jajko
- 200 g startego sera żółtego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafior podziel na różyczki, rozdrobnij w melakserze. Rozdrobniony kalafior gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz ser żółty. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki. Na koniec posyp startym parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.
3. Mini pizze na cieście francuskim
Składniki:
- szynka (np. Biebrzówka od JBB Bałdyga)
- ciasto francuskie
- passata
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
- pomidorki koktajlowe
- czerwona cebula
- ser mozzarella
- ketchup
- rukola
- bazylia
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Szklanką wykrój kółka z ciasta francuskiego. Każde z kółek posmaruj sosem. Następnie ułóż na nich pokrojoną szynkę, pomidorki, starty ser i czerwoną cebulę. Całość przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 15-20 minut. Mini pizze udekoruj rukolą i świeżą bazylią. Podawaj z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Damian Janikowski: Radosław Majdan to jest superkompan na wyprawy, na zakupy i megagość do pogadania
Były zapaśnik podkreśla, że udział w programie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” nie był dla niego szczególnie trudnym wyzwaniem, ponieważ wiele z konkurencji przypominało mu codzienne treningi. Mimo to Damian Janikowski nie czuł się pewnie, gdyż rywalizował z utalentowanymi sportowcami, takimi jak Adam Kszczot czy Jakub Rzeźniczak. Zauważył też, że Radosław Majdan, a prywatnie jego sąsiad, nie był groźnym przeciwnikiem, ale raczej świetnym towarzyszem wyprawy.
Zdrowie
Eksperci: e-papierosy to poważny problem wśród dzieci. Nowe przepisy to dobry krok, ale absolutnie niewystarczający
Konsumpcja e-papierosów wśród młodzieży rośnie alarmująco: statystyki pokazują, że sięga po nie już ponad 20 proc. nastolatków w wieku 13–15 lat. Eksperci alarmują, że takie produkty są specjalnie zaprojektowane pod młodych użytkowników, oferując atrakcyjne smaki, opakowania i marketing. Rząd skierował do Sejmu projekt nowelizacji przepisów, który wprowadza zakaz sprzedaży wszystkich e-papierosów i woreczków nikotynowych nieletnim oraz ogranicza możliwość ich używania w miejscach publicznych. Jednak specjaliści podkreślają, że konieczne jest dalsze uszczelnienie przepisów, zwłaszcza w zakresie sprzedaży internetowej. Konsultant krajowy ds. zdrowia publicznego, prof. Łukasz Balwicki, mówi wprost, że należy wyeliminować z obrotu jednorazowe e-papierosy, jako produkty najbardziej atrakcyjne dla dzieci i młodzieży.
Teatr
Jadwiga Jankowska-Cieślak i Daniel Olbrychski po 50 latach znów zagrają małżeństwo w sztuce „Przebłyski”. „To duża rozkosz spotkać się po tylu latach”
Twórcy sztuki zatytułowanej „Przebłyski” podkreślają, że jest to spektakl – lustro każdej pary. Kreowani przez Jadwigę Jankowską-Cieślak i Daniela Olbrychskiego Rosa i Abrasza przez lata byli małżeństwem, a w chwili śmierci mężczyzny widzowie dostają kompendium wiedzy o ich niełatwym życiu. Odtwórca głównej roli cieszy się, że znów może się spotkać na scenie z aktorką, która od lat robi na nim ogromne wrażenie. Przyznaje też, że Serge Kribus napisał ten tekst z myślą o nim i zależało mu, żeby zagrał tę sztukę w Paryżu. Najpierw jednak przedstawienie zostanie zaprezentowane w polskiej wersji.