Kuchnia dla singla
Dużo młodych ludzi decyduje się na samodzielne mieszkanie. Za sprawą odnalezienia własnego ja, czy z wybraniem uczelni w innym mieście. Młode osoby są aktywne, nowoczesne, niezależne i podążają za trendami. Sprawia to, że swoje mieszkania projektują w takim a nie innym stylu. Nie potrzebują wielkich metraży, lecz komfortowo i spójnie zaprojektowanego mieszkania. Jak zaprojektować kuchnie idealną dla jednej osoby?
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Tam spotyka się cała rodzina, celebrujemy momenty. Lecz co, jeśli mieszka się samemu?
Kuchnia to serce domu niezależnie czy mieszka się w pojedynkę czy też nie. Zbilansowana dieta należy się każdemu. Młodzi ludzie projektując kuchnie skupiają się na minimalizmie. Stawiają na lodówki mini, mniejsze piekarniki lub ich brak lub zmniejszone płyty kuchenne. Dla jednej osoby to zdecydowanie wystarcza. Nic więc dziwnego, że przy wyborze okapu patrzą na kilka funkcji: wydajność, oświetlenie
i poziom głośności i dodatkowe funkcje jak np. timer czy pilot. Najczęściej stawiają na okapy podszafkowe - aby nie zabierały cennego metrażu, albo w przypadku kuchni otwartej na salon – okapu wyspowego. Kuchnie, w których rządzi jeden gospodarz są skoncentrowane na indywidualizmie.
Na jakie strefy podzielić kuchnię?
Kuchnia składa się z kilku stref. Potrzebne jest miejsce na: przygotowanie posiłku- strefa z blatem, ugotowanie – strefa z kuchenką, skonsumowanie – strefa ze stołem i pozostałe miejsce, na którym zostaną rozmieszczone urządzenia i miejsce do przemieszczania się. Nowoczesna kuchnia dla jednej osoby odznacza się idealnym zagospodarowaniem przestrzeni. Z powodu małego metrażu, wszystko powinno mieć swoje miejsce, aby nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania i bałaganu. Duża ilość szafek czy wielkie stoły nie będą tu brane pod uwagę. Te elementy optycznie zmniejszają wnętrze. Mała kuchnia powinna mieć dostęp do jak największej ilości światła, aby swoją energią rozbudzić mieszkanie. Kolory są stonowane, najczęściej jest to kombinacja 3 kolorów. Biel, czerń i brąz lub szarość. Coraz częściej zamiast stołów używa się wysokich blatów z krzesłami, aby strefę przygotowania posiłków połączyć z konsumpcją. Dodaje to nie tylko większej funkcjonalności lecz również dodaje stylu.
„Niewielka kuchnia wymaga starannie przemyślanej i precyzyjnej aranżacji. Oczywiście nie może w niej zabraknąć podstawowych sprzętów, jak lodówka, zlew i kuchenka. I tu z pomocą przychodzą nam producenci, którzy coraz częściej oferują mniejsze odpowiedniki standardowych urządzeń. Tak też jest w przypadku płyty indukcyjnej AKPO- PIA 3082502, która ma zaledwie 30 cm szerokości i świetnie sprawdzi się w przypadku kuchni, w których każdy centymetr ma znaczenie. W niewielkich przestrzeniach doskonale sprawdzą się np. okapy podszafkowe lub w przypadku kuchni połączonej z salonem- okapy wyspowe. Nie zabiorą one cennego miejsca np. na dodatkową szafkę.” – podkreśla Michał Kołakowski – przedstawiciel handlowy AKPO.
Młode, żywiołowe i nieujarzmione dusze podążają za trendami. Styl nowoczesny, minimalistyczny i loftowy to główne motywy przewodnie kuchni singla. Kuchnia odzwierciedla ich osobowość.

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

Finanse, obowiązki i pogoda: nowe badania pokazują, czym naprawdę stresujemy się w domu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.