Kuchnia dla singla
Dużo młodych ludzi decyduje się na samodzielne mieszkanie. Za sprawą odnalezienia własnego ja, czy z wybraniem uczelni w innym mieście. Młode osoby są aktywne, nowoczesne, niezależne i podążają za trendami. Sprawia to, że swoje mieszkania projektują w takim a nie innym stylu. Nie potrzebują wielkich metraży, lecz komfortowo i spójnie zaprojektowanego mieszkania. Jak zaprojektować kuchnie idealną dla jednej osoby?
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Tam spotyka się cała rodzina, celebrujemy momenty. Lecz co, jeśli mieszka się samemu?
Kuchnia to serce domu niezależnie czy mieszka się w pojedynkę czy też nie. Zbilansowana dieta należy się każdemu. Młodzi ludzie projektując kuchnie skupiają się na minimalizmie. Stawiają na lodówki mini, mniejsze piekarniki lub ich brak lub zmniejszone płyty kuchenne. Dla jednej osoby to zdecydowanie wystarcza. Nic więc dziwnego, że przy wyborze okapu patrzą na kilka funkcji: wydajność, oświetlenie
i poziom głośności i dodatkowe funkcje jak np. timer czy pilot. Najczęściej stawiają na okapy podszafkowe - aby nie zabierały cennego metrażu, albo w przypadku kuchni otwartej na salon – okapu wyspowego. Kuchnie, w których rządzi jeden gospodarz są skoncentrowane na indywidualizmie.
Na jakie strefy podzielić kuchnię?
Kuchnia składa się z kilku stref. Potrzebne jest miejsce na: przygotowanie posiłku- strefa z blatem, ugotowanie – strefa z kuchenką, skonsumowanie – strefa ze stołem i pozostałe miejsce, na którym zostaną rozmieszczone urządzenia i miejsce do przemieszczania się. Nowoczesna kuchnia dla jednej osoby odznacza się idealnym zagospodarowaniem przestrzeni. Z powodu małego metrażu, wszystko powinno mieć swoje miejsce, aby nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania i bałaganu. Duża ilość szafek czy wielkie stoły nie będą tu brane pod uwagę. Te elementy optycznie zmniejszają wnętrze. Mała kuchnia powinna mieć dostęp do jak największej ilości światła, aby swoją energią rozbudzić mieszkanie. Kolory są stonowane, najczęściej jest to kombinacja 3 kolorów. Biel, czerń i brąz lub szarość. Coraz częściej zamiast stołów używa się wysokich blatów z krzesłami, aby strefę przygotowania posiłków połączyć z konsumpcją. Dodaje to nie tylko większej funkcjonalności lecz również dodaje stylu.
„Niewielka kuchnia wymaga starannie przemyślanej i precyzyjnej aranżacji. Oczywiście nie może w niej zabraknąć podstawowych sprzętów, jak lodówka, zlew i kuchenka. I tu z pomocą przychodzą nam producenci, którzy coraz częściej oferują mniejsze odpowiedniki standardowych urządzeń. Tak też jest w przypadku płyty indukcyjnej AKPO- PIA 3082502, która ma zaledwie 30 cm szerokości i świetnie sprawdzi się w przypadku kuchni, w których każdy centymetr ma znaczenie. W niewielkich przestrzeniach doskonale sprawdzą się np. okapy podszafkowe lub w przypadku kuchni połączonej z salonem- okapy wyspowe. Nie zabiorą one cennego miejsca np. na dodatkową szafkę.” – podkreśla Michał Kołakowski – przedstawiciel handlowy AKPO.
Młode, żywiołowe i nieujarzmione dusze podążają za trendami. Styl nowoczesny, minimalistyczny i loftowy to główne motywy przewodnie kuchni singla. Kuchnia odzwierciedla ich osobowość.
Geberit weźmie udział w 14. PLGBC Green Building Summit
Zamieszkać ze sztuką. Dwupoziomowe mieszkanie po gruntownym remoncie
Neurodesign a jesienne wnętrza - przestrzenie sprzyjające dobremu samopoczuciu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.