Komunikaty PR

Kuchnia wege pełna smaków i kolorów

2024-03-25  |  14:41
Biuro prasowe
Kontakt
Justyna Kurowska
Manor House

ul. Czachowskiego 56
26-510 Chlewiska
justyna.kurowska|manorhouse.pl| |justyna.kurowska|manorhouse.pl
+48607085850
www.manorhouse.pl

„Złote Karczochy” rozdane - za nami zawody dla mistrzów kulinarnych chcących zmieniać branżę gastronomiczną i kreować nowe smaki w swoich restauracjach. W jury konkursu spotkali się eksperci kuchni roślinnej, w tym przedstawicielka Manor House SPA - jednego z pierwszych hoteli w Polsce z kartą wegańską.

Rośnie świadomość Polaków w kwestii zdrowego odżywiania. Obserwujemy wzrost zainteresowania konkretnymi stylami życia, w tym kuchnią roślinną. Obecnie około 10% populacji w Polsce deklaruje wegetarianizm, a 17% ogranicza spożycie mięsa. Decyzja zmiany sposobu odżywiania wynika z troski o zdrowie. Jednocześnie wg badania IPSOS Polacy, mimo rosnącej świadomości zdrowego żywienia, koncentrują się głównie na jedzeniu pochodzącym z niewielkiej liczby gatunków roślin i mięsa. Tylko 12 gatunków roślin i 5 gatunków mięsa stanowi aż 75% spożywanej żywności. Niestety dane zebrane w Narodowym Teście Zdrowia Polaków 2022 wskazują, że aż 20% badanych jada fast foody kilka razy w miesiącu i sięga po nie coraz częściej, a warzywa w codziennej diecie znajdują się u zaledwie 30 proc. Polaków. Szybkie tempo życia sprawia, że w sklepowych zamrażarkach przybywa gotowych dań obiadowych i przetworów, które można prosto i szybko przygotować (wymagają jedynie krótkiego podgotowania lub podgrzania w mikrofali), a na a rynku pojawia się więcej restauracji i barów szybkiej obsługi serwujących jedzenie typu fast food, które najczęściej jest wysokokaloryczne, zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji, takich jak witaminy i minerały. Wyniki te wskazują na ogromną potrzebę edukacji w zakresie zdrowego żywienia i urozmaicania diety. Świetnie nadaje się do tego kuchnia wegańska i wegetariańska.

- Przygotowywanie wegańskich i wegetariańskich potraw daje ogromne pole do eksperymentowania i kreatywności pod względem koloru i smaku. Grzyby mogą zastąpić mięso, seler - rybę, a pomidora można podać inaczej niż na kanapce, np. na ciepło, faszerowany, z ulubionymi dodatkami. Jestem wielką fanką kuchni roślinnej, uwielbiam tworzenie dań od początku i tworzenie własnych przepisów, łączenie smaków kwaśnego ze słodkim lub octem, chętnie sięgam po lokalne i sezonowe produkty, również te, które są dziś zapominane lub do tej pory nie były popularne w gastronomii. - mówi Małgorzata Figarska, Szefowa Gastronomii w hotelu Manor House SPA i dodaje: Udział w jury konkursu wegańskiego „Złoty Karczoch” podczas tegorocznych GastroTargów SMAKKi był dla mnie ogromnym zaszczytem i wspaniałą przygodą, z której przywiozłam wiele inspiracji. Cieszę się, że są organizowane takie inicjatywy, które rozwijają pasję kulinarną i wiedzę na temat kuchni roślinnej, która jest nie tylko fantastyczną alternatywą dla niezdrowej żywności, ale też uwzględnia dobrostan zwierząt i ochronę środowiska. Z niecierpliwością czekam na warsztaty z nagrodzonym w konkursie kucharzem.

Dzięki formule konkursu kuchni wegańskiej „Złoty Karczoch” nagrodzeni będą rozwijać swoje kulinarne umiejętności pod okiem jurorów. W jury pod przewodnictwem Katarzyny Gubały zasiadali Szefowie Kuchni topowych hoteli, którzy mają duże doświadczenie w kuchni roślinnej, w tym Małgorzata Figarska z ramienia hotelu Manor House SPA**** - Pałac Odrowążów*****. To tutaj w 2014 r., w czasie, gdy niektóre hotele miały pojedyncze dania dla wegan, wprowadzono całą kartę z kuchnią wegańską. Menu wegańskie Manor House jest certyfikowane znakiem V Fundacji Viva, który potwierdza, że zawiera potrawy odpowiednie dla wegan i są przygotowane z najwyższej jakości roślinnych produktów.

W restauracji Manor House SPA serwuje się także tradycyjną polską kuchnię, autorską Dietę Życia, która łączy różne zdrowie style odżywiania oraz sezonowe menu degustacyjne „Smaki Lasu”, w którym znajdują się potrawy zawierające jadalne dary natury, takie jak: grzyby, paprocie, szyszki, młode listki brzozy, „noski” z klonu, pąki lipy, kwiaty bzu, doprawione solą sosnową, sosem świerkowym czy miodami o leśnych smakach. Do Karty głównej właśnie wprowadzono nowe dnia, m.in. carpaccio z jelenia w oliwie truflowej z kaparami i burakiem, krewetki na ostro w mleku kokosowym z liśćmi limonki, kremowa zupa gruszkowo-pietruszkowa z grzanką i migdałem, dorsz z goma wakame i puree z topinamburu, żeberko wieprzowe z topinamburem cytrynowym i warzywami korzeniowymi, Lava cake z sosem malinowym i lodami waniliowymi. Te i inne smakowite propozycje  (widoczne na zdjęciach załączonych do tej informacji) stanowią zapowiedź prawdziwej uczty smaków.

Więcej na: www.manorhouse.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Manor House
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.

Konsument

Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.