Komunikaty PR

Kuchnia Zero Waste, czyli co zrobić z niewykorzystanym nabiałem

2020-09-30  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania Omlet ( 0.18 MB )

Marnowanie żywności to poważny, globalny problem natury zarówno ekonomicznej, środowiskowej jak i etycznej. Każdego dnia wyrzucane są tony jedzenia, co przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego oraz zwiększa emisję gazów cieplarnianych. Negatywne skutki odczuwamy też w naszych portfelach, bo wraz z wyrzuconą do kosza żywnością, tracimy minimum kilkadziesiąt złotych miesięczne. Na szczęście zdajemy sobie sprawę z powagi tej sytuacji coraz częściej, a sposobów na wykorzystanie resztek jest bardzo dużo. Czasem jednak po prostu brakuje nam pomysłu co zrobić z otwartym serem czy mlekiem, jak postępować by pozostałości nie trafiały do kosza?

Obecnie trend Zero Waste staje się coraz bardziej popularny, choć w licznych gospodarstwach domowych, wciąż wiele kilogramów pożywienia trafia do kosza i marnuje się. Na szczęście, właściwego gospodarowania żywnością można się nauczyć, co pozwoli nam nie tylko ograniczyć miesięczne wydatki, ale też przyczyni się do dbania o środowisko naturalne. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi, edukują się w tym zakresie i zaczynają wdrażać zasady Zero Waste w codziennym życiu. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, dzięki którym nauczymy się w pełni wykorzystywać to, co mamy w lodówce.

1. Na zakupy z listą

Zanim udamy się do sklepu, sprawdźmy czego brakuje w naszej lodówce i na kuchennych półkach. Unikniemy w ten sposób dublowania się składników, które już mamy w domu, a którym kończy się termin przydatności do spożycia. Kupujmy tylko to, czego naprawdę potrzebujemy. W tym celu najlepiej stworzyć w domu listę zakupów, a w sklepie wybierać tylko to, co się na niej znajduje. Warto także sięgać po produkty w opakowaniach gwarantujących im dłuższą świeżość oraz chroniących przed wysychaniem. Na przykład system typu otwórz-zamknij stosowany w przypadku żółtych serów Mlekpolu sprawi, że pozostają one bardziej aromatyczne.

2. Dojadaj, przetwarzaj, zamrażaj

Pożywienie najczęściej marnuje się, gdy nie dojadamy go do końca. Zdarza się, że otworzymy opakowanie, a potem o nim zapomnimy. Aby ograniczyć wyrzucanie do kosza pamiętajmy, że jeśli na kolację otworzymy twaróg i położymy go na kanapki, to następnego dnia warto wykorzystać go np. jako dodatek do drugiego śniadania w pracy. Możemy go też wymieszać ze śmietaną, cukrem oraz cynamonem i spożytkować jako nadzienie do naleśników. Istotą Zero Waste jest, by dojadać z już otwartych opakowań lub przetwarzać artykuły spożywcze, których mamy w lodówce za dużo. Pamiętajmy też o mrożeniu i wekowaniu, które zabezpieczają jedzenie przed zepsuciem, dzięki czemu zapas żywności będzie można wykorzystać w późniejszym terminie.

3. Planuj posiłki

Często zdarza się, że do przygotowania obiadu, np. zupy pomidorowej, potrzebujemy tylko 2- 3 łyżek śmietany. Następnie niewykorzystany do końca produkt stoi w lodówce, aż po kilku dniach okazuje się, że należy go wyrzucić. Sposobem rozwiązania tego problemu jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem. Dzięki temu rozpoczęty kubeczek śmietany będzie można w kolejnych dniach wykorzystać np. do przygotowania pysznego makaronu z sosem alla carbonara. Układając menu wcześniej nie tracimy czasu, szukając codziennie pomysłu na obiad, a także możemy precyzyjnie oszacować wielkość planowanych zakupów.

Producenci podążają dziś za trendami, obserwują rynek, a także dostosowują swoje produkty do potrzeb konsumentów. SM Mlekpol na przykład, postanowił zamknąć swoje najpopularniejsze sery w mini-paczuszki i tak mamy dziś w sklepach porcje sera  Edam i Gouda o wadze 100 gram, co stanowi idealną ilość na jeden posiłek składający się z kanapek lub przekąskę.

Makaron z sosem alla carbonara

Składniki dla 2 osób:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 100 g boczku
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 30 g sera Jantar Mlekpol
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy i odcedzamy. Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w drobną kosteczkę, aż do lekkiego zarumienienia. Czosnek drobno siekamy i dodajemy na patelnię, podsmażamy przez 5 minut. W misce mieszamy żółtka ze 120 ml śmietany oraz drobno startym serem. Resztę wlewamy na patelnię z boczkiem. Zmniejszamy płomień i dodajemy masę jajeczną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy, aż do momentu zagęszczenia sosu. Zdejmujemy z ognia. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy całość. Serwujemy na głębokich talerzach udekorowane świeżą bazylią, serem i pieprzem.

4. Do gotowania wykorzystuj resztki

Jedną z często niewykorzystywanych kategorii produktowych jest nabiał. Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Edynburskim, na całym świecie rocznie wyrzuca się aż 116 milionów ton nabiału. Kto z nas nie doświadczył sytuacji, w której nie spożył czegoś od razu, a potem w jego lodówce został plaster żółtego sera czy końcówka mleka? Zamiast wyrzucać, warto wykorzystać te resztki do przygotowania sycących i zdrowych potraw. Idealnie sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju omlety i potrawy jednogarnkowe.

Omlet

Składniki dla 2 osób:

  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek mleka Łaciate 3,2%
  • 3 większe pomidorki koktajlowe
  • 40 g startego sera mozzarella Mlekpol
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 łyżki masła extra Łaciate
  • 100 g świeżego szpinaku w liściach
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Szpinak opłukujemy w zimnej wodzie, a następnie go osuszamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła oraz starty czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy liście szpinaku. Doprawiamy solą, smażymy około 1-2 minut mieszając. Wbijamy jajka do miski, dodajemy mleko i pieprz. Mocno roztrzepujemy jajka widelcem, aby je napowietrzyć. Dodajemy do nich podsmażony szpinak oraz ser. Wszystkie składniki dobrze mieszamy w misce. Następnie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła. Wlewamy jajka wraz ze szpinakiem. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Możemy podnieść przykrywkę na ostatnią minutę. Omlet posypujemy szczypiorkiem i w ten sposób pyszne i pożywne śniadanie gotowe! 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie

Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.

Podróże

Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok

W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.