Kulinarne eksperymenty z wegańskim majonezem
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Majonez to nieodłączny element wielu popularnych przekąsek. Mogłoby się wydawać, że osobom na diecie wegańskiej, ciężko będzie go czymś zastąpić… Nic bardziej mylnego. Obecnie, w sklepach możemy znaleźć coraz większą gamę roślinnych alternatyw tradycyjnych produktów, w tym majonezu. Taka wersja tego popularnego sosu idealnie komponuje się z nie tylko z warzywami, ale otwiera wiele nowych możliwości dla roślinnego gotowania!
Majonez Kielecki roślinny to doskonała propozycja dla tych, którzy na co dzień rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale nie tylko! Także osoby spożywające mięso czy nabiał chętnie sięgają po ten produkt. I nic dziwnego – jego smak niczym nie ustępuje tradycyjnej wersji popularnego sosu. Skład oparty na oleju rzepakowym, białkach grochu i aromatycznej musztardzie sprawia, że jest on doskonałym uzupełnieniem wielu rozmaitych przekąsek.
Kalafior w nowej odsłonie
Kalafior to warzywo, które skrywa w sobie niesamowity potencjał! Odpowiednio przyprawione i przyrządzone skradnie niejedno serce. Nasza propozycja to aromatyczny, pieczony kalafior z cytrynowym sosem majonezowym i granatem.
Zaczynamy od umycia kalafiora i pokrojenia go w grube plastry. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W niewielkim naczyniu przygotowujemy mieszankę z 1/3 szklanki oliwy z oliwek, wędzonej papryki w proszku, ostrej papryki, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, soli oraz pieprzu, po czym smarujemy nią z obu stron plastry kalafiora. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-30 minut, przewracając wszystkie kawałki na drugą stronę w połowie czasu. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy dwie łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego z dwiema łyżkami soku z cytryny oraz skórką startą z jednej cytryny. Po upieczeniu delikatnie skrapiamy nim kalafiora i posypujemy pestkami granatu. Gotowe!
Frytki? Nie tylko z ziemniaka!
Kto powiedział, że frytki muszą być ciężkie i tuczące? Możemy przygotować je także w nieco odchudzonej wersji – na przykład z marchewki. Do tego wystarczy odrobina aromatycznego sosu i mamy idealną przekąskę na każdą porę dnia!
Przygotowanie frytek zaczynamy od obrania marchewki (około 400g) i pokrojenia jej w słupki. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, dwie łyżeczki skrobi kukurydzianej, odrobinę wędzonej papryki, ostrą paprykę, szczyptę cynamonu oraz pieprz. Sól dodamy po upieczeniu, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Słupki marchewki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby w miarę możliwości nie stykały się ze sobą. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza aż do zarumienienia się frytek. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie sosu. W niewielkim naczyniu łączymy ze sobą dwie czubate łyżki Majonezu Kieleckiego roślinnego, łyżkę passaty pomidorowej, 1-2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, ostrą paprykę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Upieczone frytki solimy i podajemy z pysznym, całkowicie wegańskim sosem. Smacznego!
Cena sugerowana Majonezu Kieleckiego roślinnego: 6,49 zł brutto/ 310 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.