Komunikaty PR

Kultowy klasyk w jesiennym wydaniu - kotlety jajeczne

2023-11-15  |  11:15
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Szukacie pomysłu na szybki i pyszny obiad bez mięsa? Proponujemy kotlety jajeczne! Są łatwe do zrobienia, bardzo sycące i niedrogie. Poniżej znajdziecie prosty przepis na wersję z papryką, która dodaje im wyrazistości. Kropkę nad i stanowi grillowana cukinia.

Doskonale znane z okresu PRL-u kotlety jajeczne do dziś mają swoich zwolenników i wielu osobom kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Jej podstawę stanowi składnik, który zwykle zawsze mamy w lodówce – jajka! Do przygotowania kotletów musimy najpierw ugotować je na twardo. Nie jest to wielka sztuka, warto jednak przypomnieć sobie sprawdzony sposób na ich idealne przyrządzenie.

 -  Jaja najlepiej wyjąć z lodówki trochę wcześniej, aby miały temperaturę pokojową – radzi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Zalewamy je zimną wodą i ustawiamy palnik na taką moc, aby woda delikatnie się gotowała, ale nie bulgotała nadmiernie. Czas gotowania zależy przede wszystkim od wielkości jajka. Można przyjąć, że jaja w rozmiarze S gotujemy przez około 8 minut od chwili, gdy woda zacznie wrzeć, rozmiar M potrzebuje ok. 9 minut, a rozmiar L do 10 minut. Pamiętajmy, żeby jajek nie gotować zbyt długo, ponieważ wokół żółtka może pojawić się ciemna obwódka. Po ugotowaniu jaja schładzamy. Nie czekamy jednak z ich obieraniem do całkowitego wystudzenia, ponieważ zimne jajka gorzej się obierają.

Dobra baza do różnych dodatków

Jajka na twardo są neutralne w smaku, dlatego do przygotowywanych z nich kotletów można dopasować różnorodne dodatki. Z tego względu istnieje mnóstwo wariacji przepisu na kotlety jajeczne, można więc wypróbować różne wersje i znaleźć swoją ulubioną. Często dodawane są do nich pieczarki, ser, kalafior lub brokuł. Bułkę tartą można zastąpić płatkami owsianymi, mąką ryżową, płatkami kukurydzianymi lub panko.

Jesień to doskonała pora, żeby wypróbować kotlety jajeczne z warzywami – proponujemy wersję z czerwoną papryką, która doda im wyrazistości. Polecamy zaserwować je na grillowanej cukinii, dzięki czemu danie zyska bardziej wyrafinowany charakter.

 

Przepis na kotlety jajeczne z papryką na grillowanej cukinii

Składniki na 6 sztuk:

- 7 jaj rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel

- 2 papryki

- 1 mała cebula

- 4 plasterki szynki wędzonej

- 50 g sera żółtego

- 1 łyżeczka musztardy

- 200 g bułki tartej

- 3 łyżki masła klarowanego

- 2 cukinie

Sposób przygotowania:

Gotujemy na twardo 4 jaja, a następnie obieramy ze skorupek, siekamy w kostkę i wkładamy do miski. Paprykę wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez ok. 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po odsączeniu i osuszeniu, siekamy i dodajemy do jajek. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do zeszklenia, a następnie przekładamy do miski ze składnikami.

Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy aż się zarumieni. Przekładamy do miski ze składnikami, dodajemy starty ser, musztardę, wbijamy 2 surowe jajka oraz dodajemy 3 łyżki tartej bułki. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

Wysypujemy bułkę tartą na jeden talerz, a na drugi roztrzepane surowe jajo. Nabieramy porcję masy, formujemy kotlecik, moczymy w surowym jajku, a następnie obtaczamy w bułce. Odkładamy na talerz. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania masy.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, układamy kotlety i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor przez ok. 4 minuty. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.

Cukinie myjemy i kroimy w plasterki o grubości 5 mm. Posypujemy solą i tłuczonym, kolorowym pieprzem. Grillujemy z dwóch stron do uzyskania miękkości. Podajemy razem z kotletami.

Smacznego!


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA! Biuro prasowe
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie
Żywienie Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu
2024-07-30 | 13:00

Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu

Jak smakuje lato z Herbapolem? Jeśli zdecydujemy się sięgnąć po syropy z limitowanej wiosenno-letniej edycji, może mieć smak marakui i brzoskwini, cytrynowej lemoniady, arbuza z miętą czy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść

Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.

Nauka

Sztuczna inteligencja wspiera lekarzy przy leczeniu niepłodności. Z rozwiązań polskiej firmy korzystają kliniki na całym świecie

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia niepłodność może dotyczyć ok. 17,5 proc. dorosłej populacji. To oznacza, że średnio jedna osoba na sześć doświadcza problemów z niepłodnością. W Polsce to może być ok. 1,5 mln par, z których część decyduje się na procedurę in vitro. Z pomocą lekarzom w jej trakcie przychodzi sztuczna inteligencja. Polska firma MIM Fertility opracowała aplikacje, które optymalizują pracę embriologów i lekarzy. – Sztuczna inteligencja nie zastąpi lekarzy, ale wspiera ich w podejmowaniu decyzji – mówi ich współtwórca prof. Piotr Sankowski.

Sport

Siatkówka z coraz większym wsparciem sponsorów. Największe firmy inwestują nie tylko w drużyny narodowe, ale i ligowe kluby

Polska liga siatkówki jest jednym z chętniej oglądanych w Polsce wydarzeń sportowych. W ubiegłym sezonie spotkania w fazie zasadniczej przyciągnęły do hal ponad pół miliona osób, a średnia oglądalność meczów ligowych wzrosła do ponad 84 tys. Sukcesy sportowe i zainteresowanie widzów przekładają się na coraz większe zaangażowanie sponsorów, także w siatkówkę ligową. Stołeczny zespół siatkarzy Projekt Warszawa pozyskał nowego sponsora tytularnego – została nim PGE Polska Grupa Energetyczna.