Komunikaty PR

Kupujesz produkty „light”, „slim”, „zero cukru”? Stracisz kg czy pieniądze?

2021-09-27  |  01:00
Biuro prasowe

Przechodząc na dietę, mamy jeden cel – zrzucić zbędne kilogramy i uzyskać wymarzoną figurę. I gdy widzimy na półkach dietetyczne produkty typu „light”, „slim” czy „0%” – sięgamy po nie bez wahania. Efekt? Najczęściej tracimy pieniądze, a nie masę ciała. Podobnie jest z napojami, na których producent umieszcza informację „zero cukru”.

Teoretycznie „light” znaczy lekkie i mniej kaloryczne. W praktyce produkty tego typu często zawierają nieznacznie mniej kalorii, niż te „zwykłe” pyszności, których są odpowiednikami.

– Produkt „light” albo inaczej, o obniżonej wartości energetycznej, jest to taki produkt żywnościowy, w którym według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego z dnia 20 grudnia 2006 r. (WE 1924/2006) zmniejszona została wartość energetyczna o przynajmniej 30% w porównaniu z produktem oryginalnym, ze wskazaniem na cechę lub cechy, które sprawiają, że dany środek spożywczy ma zmniejszoną ogólną wartość energii – wyjaśnia Remigiusz Filarski, dietetyk z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

Czy warto kupować „light”?

Prawda jest taka, że producenci żywności często błędnie sugerują obniżoną wartość tłuszczu, cukru czy kalorii, aby proponowany przez nich produkt wydawał się bardziej atrakcyjny nie tylko dla przeciętnego konsumenta, ale również dla osoby będącej na diecie.

– Często zapominamy, że cukier i tłuszcz, czyli podstawowe składniki, które należy ograniczać w diecie redukcyjnej, są głównymi nośnikami smaku. Jeśli więc producent ograniczy zawartość cukru w danym produkcie, ale nie chce tracić jego atrakcyjnego smaku, doda więcej tłuszczu lub odwrotnie. W konsekwencji otrzymujemy produkt o zbliżonej kaloryczności, różniący się tylko zawartością makroskładników – dodaje ekspert z CDS.

Istnieją również produkty „light”, określane tym mianem słusznie, np. nabiał o ograniczonej zawartości tłuszczu. Tylko czy 2 g tłuszczu mniej albo więcej rzeczywiście w znacznym stopniu wpłyną na proces odchudzania?

Rosnącą popularnością cieszą się ostatnio ciastka w wersji „light”, w których zamiast cukru znajdują się substancje słodzące, np. maltitol. Trzeba jednak pamiętać, że głównym źródłem kalorii w ciastkach jest mąka oraz tłuszcz, a ich ilość pozostaje niezmieniona. W efekcie kaloryczność ciastek „light” jest praktycznie taka sama jak klasycznych słodkości. Jasne, wykluczenie cukru jest lekkim plusem, jednak kupując ciastka „light” oczekujemy, że będziemy mogli je spożywać w miarę bezkarnie, a tak z całą pewnością nie jest.

Pamiętając, że człowiek ma tendencję do zjadania „odchudzonych” produktów w większych ilościach niż tradycyjnych odpowiedników, sugerujemy kupić produkt oryginalny zamiast szukać jego „odchudzonych” odpowiedników i przestrzegać spożywanych ilości. To pomoże nam kształtować zdrowe nawyki żywieniowe odnośnie wielkości porcji i oduczy spożywania nadmiernych ilości cukru i tłuszczu.

Jednym słowem produkty „light” mogą zostać dodatkowym elementem zróżnicowanej diety, ale powinny być spożywane w takiej samej porcji jak ich oryginalne odpowiedniki.

 Czy cola bez cukru jest zdrowa?

Zadając sobie to pytanie, mamy zwykle na myśli owiane złą sławą słodziki, które mają spowodować, że napoje „light” do złudzenia będą przypominać w smaku ich klasyczne wersje.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności prowadzi badania nad wpływem substancji słodzących na zdrowie człowieka i ustala bezpieczne ilości spożycia dla każdej z nich. W efekcie na rynku funkcjonują tylko takie słodziki, które według obecnego stanu wiedzy, są dla naszego zdrowia bezpieczne pod warunkiem ich rozsądnego stosowania.

Oczywiście znajdą się też głosy przeciwne, wietrzące spisek wszechpotężnych firm produkujących żywność, które wpływając na jednostkę certyfikującą, ukrywają szkodliwość słodzików. Na szczęście każdy ma prawo wierzyć w to, co uważa za słuszne i podjąć samodzielną decyzję, co do własnych wyborów żywieniowych. W naszej opinii napoje, w których cukier został zastąpiony substancjami słodzącymi, mogą być elementem zdrowej diety.

Warto jednak pamiętać, że napoje typu „light” najczęściej nie posiadają praktycznie żadnej wartości odżywczej. Dlatego lepiej jest pić po prostu wodę mineralną, a czasem również naturalne soki owocowo – warzywne, które o wiele korzystniej wpływają na nasze zdrowie.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.