Kwiecień z Teatrem Małym
Wiosna w Teatrze Małym w Manufakturze zapowiada się emocjonująco – kwietniowy repertuar wypełniają nie tylko komedie czy improwizowane spektakle, ale także gościnne występy, a wśród nich m.in. stand-up Mariusza Kałamagi, znanego kabareciarza i lidera kabaretu Łowcy.B.
Kwiecień w Teatrze Małym
O!Impro, czyli zespół aktorów specjalizujący się w spektaklach improwizowanych, zagra w kwietniu dwa spektakle. 7 kwietnia pokażą „Jestem za, a nawet przeciw”. Przed rozpoczęciem spektaklu każdy z widzów otrzyma kolorowe karty do wielokrotnego głosowania. To widownia będzie decydować o losie bohaterów, kształtując przebieg wydarzeń na scenie Kto jest za? Kto przeciw? Kto wstrzymuje się od głosu? Z kolei 21 kwietnia O!Impro zaprasza na „Słodko, że aż strach”, czyli komediowy thriller improwizowany. Spektakl powstał na bazie popularnego formatu „No Exit”, w którym akcja rozgrywa się w jednym miejscu, w czasie rzeczywistym, bez możliwości zejścia ze sceny któregokolwiek z aktorów. Gościem specjalnym show będzie Alan Pakosz z krakowskiej grupy AD HOC.
Oprócz tego, na deskach Teatru Małego pojawią się znane już (i lubiane) sztuki: monodram „Mój boski rozwód”, komedia „Wesoły wdowiec” czy „Dzieła wszystkie Szekspira w nieco skróconej wersji”. Warto też zwrócić uwagę na kwietniowe występy gościnne: 13 kwietnia odbędzie się koncert MusiCalls – trzyosobowy girlsband porwie Was wykonami najlepszych szlagierów muzycznych, począwszy od energetycznego rocka, poprzez przebojowy pop, aż po chwytające za serce musicalowe hity. Z kolei 19 kwietnia gratka dla fanów stand-up’u – na scenie Teatru Małego pojawi się Mariusz Kałamaga z show „Żarty z wąsem”. Kałamaga to jeden z najbardziej rozpoznawalnych polskich kabareciarzy, przez lata związany z kabaretem Łowcy.B, a od kilku lat współprowadzący porannego programu „Wstawaj, szkoda dnia” w RMF Fm. W swoim stand-upie, Kałamaga poruszy aktualne, ważne tematy, akcentując jednocześnie to, co głupie, nonsensowne czy kontrowersyjne.
Dokładny repertuar i informacje o biletach dostępne na stronie www.teatr-maly.pl

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.