Komunikaty PR

Larwa zamiast steku, świerszcz zamiast suchej karmy?

2021-10-04  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Monday PR
Monday PR Sp. z o.o. Sp.k.

Górskiego 9
00-033 Warszawa
biuro|mondaypr.pl| |biuro|mondaypr.pl
+48 224878421
www.mondaypr.pl

- W europejskiej kulturze spożywanie owadów wciąż budzi wiele kontrowersji. Niesłusznie – odpowiednio wybrane gatunki są bowiem całkowicie bezpieczne do spożywania. Tak naprawdę i tak nieświadomie jemy je w zasadzie codziennie – regulacje prawne pozwalają, by w przeciętnej tabliczce czekolady znajdowało się 8 kawałków insektów. I nie ma w tym nic dziwnego - owady to „jedzenie przyszłości” - wkrótce mogą stać się alternatywą dla mięsa. Wpisuje się to w szerszy trend poszerzania świadomości ekologicznej. Jeśli chcemy dbać o dobro naszej planety, owady w codziennej diecie nie tylko ludzkiej, ale również zwierzęcej, to kierunek, w którym powinniśmy podążać.

Owady znajdowały się w diecie zwierzęcej już od wielu lat, jednak dopiero niedawno zaczęto wprowadzać je jako główne źródło białka w wysokiej jakości karmach dla psów. W Polsce pod tym względem szlaki przeciera Brit Care, której stoisko będzie można odwiedzić podczas zbliżających się warszawskich targów BioExpo.

Ekologiczne jedzenie… u Twoich stóp

Owady znane są ze swojego znaczącego wpływu na funkcjonowanie zróżnicowanych ekosystemów. Dla dobra środowiska mogą również przyczynić się lądując na naszych talerzach. Owady są idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zmniejszyć swój ślad ekologiczny - są wyjątkowo efektywne w przekształcaniu tego, co jedzą, w tkankę, która może być spożyta przez innych – są w tym dwa razy bardziej wydajne niż na przykład kurczaki i świnie, i ponad pięć razy bardziej niż bydło mięsne. Świerszcze emitują z kolei mniej niż 0,1% gazów cieplarnianych, które emitują krowy, aby wyprodukować taką samą ilość białka.

- Masowa produkcja mięsa to bardzo duże wyzwanie w kwestii ochrony środowiska. W ostatnim 50-leciu jego światowa produkcja wzrosła o ponad 370% wyczerpując zasoby naturalne ziemi. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) – Sektor produkcji mięsa odpowiada nawet za około 15% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Na każdy gram wyprodukowanego mięsa wołowego emitowane jest 221 gram CO2, zaś na każdy gram wyprodukowanego mięsa drobiowego – emitowane jest około 75 gram CO2 – mówi Małgorzata Wernicka, założycielka CF Consulting, firmy doradczej specjalizującej się w analizie, obliczaniu i optymalizacji gazów cieplarnianych - Białko pochodzące z owadów jest bardzo dobrą alternatywą. Najnowsze badania pokazują, że produkcja owadów, przeznaczonych do spożycia zużywa 75% mniej CO2 i 50% mniej wody niż hodowla drobiu, a są one równie bogate w białko i zawierają wszystkie składniki odżywcze, które otrzymujemy z mięsa.

Jak pokazują z kolei dane pochodzące m.in. z laboratorium Vafo Praha (do której należy marka Brit), które zajmuje się produkcją karm Brit, do wyprodukowania jednego kilograma pożywienia z owadów potrzeba jedynie 2 proc. wody oraz 4 proc. gleby w porównaniu do zapotrzebowania na wyprodukowanie 1 kilograma wołowiny. Pod tym względem wyprzedzają nawet ciecierzycę. Sama hodowla owadów jadalnych produkuje o wiele mniej zanieczyszczeń, a do tego wymaga 100 razy mniejszych nakładów pracy i 200 razy mniejszej powierzchni, niż wołowina.

Mały owad, wielkie możliwości

Ale czy mniejsze wymagania i wpływ na środowisko nie powodują, że tracimy na wartościach odżywczych? Skądże! Dla przykładu - świerszcze są bogate w białka, których zawartość waha się od 55 do 73 proc. (krewetki uznaje się za jedno z bogatszych źródeł białka, a zawierają go 27 proc.), oraz lipidy, których zawartość w suchej masie wynosi od 4,30 do 33,44 proc. Gatunek szarańczy z Bombaju ma też wyjątkowy stosunek białka do tłuszczu – zawiera 24,4 proc. białka, a tylko 1,5 proc. tłuszczu.

Nie brakuje też witamin i minerałów – popularna mucha domowa zawiera w suchej masie 5 razy więcej potasu niż banan (15 600 mg/100g). Jeśli problemem jest odraza wynikająca z wyglądu owadów, wcale nie trzeba spożywać ich w „świeżej” formie – mogą stać się składnikiem złożonych posiłków, np. z mącznika młynarka można przygotować mąkę, a z niej makaron, a mięsnego burgera możemy uzupełnić konikami polnymi w celu zwiększenia wartości odżywczych.

Dobra psu i mucha

Wiele zalet spożywania owadów pozwoliłoby na włączenie ich do regularnej, zbilansowanej diety ludzkiej. Skoro więc dla człowieka mogłoby stać się to normalnością, dlaczego nie podzielić się z tym, co zdrowe i dobre ze swoim psim przyjacielem? Tym bardziej, że mogą one stanowić odpowiedź na problemy z alergiami pokarmowymi, z którymi często zmagają się nasi pupile.

- Alergia pokarmowa jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób skór wywołanych nadwrażliwością. Jej przypadki dotyczą nawet blisko 25% przypadków niesezonowych chorób o podłożu alergicznym występujących w populacji psów. Schorzenia te stanowią codzienność każdego lekarza weterynarii. Wykazano, że do najczęstszych alergenów wywołujących objawy u psów należą wołowina i drób, które stanowią dość popularny składnik wielu karm – mówi lek. wet. Kamil Kowalczyk, ekspert Brit ds. żywienia zwierzątCoraz popularniejsze stają się więc karmy bazujące na białku owadów, które jest wysoko przyswajalne. To świetna alternatywa wobec białka pochodzenia roślinnego (które często zastępują te pochodzenia zwierzęcego), ponieważ, mimo wielu dobroczynnych właściwości, są zazwyczaj niepełnowartościowe – brakuje w nich pewnych aminokwasów, głównie egzogennych, przez co nie mogą stanowić podstawy diety zwierząt domowych.

Karma dla psów oparta głównie o białko pochodzące z insektów (a także białą rybę) - Brit Care Hair&Skin Insect&Fish – została niedawno wprowadzona na polski rynek przez firmę Brit, której stoisko będzie można odwiedzić na Międzynarodowych Targach Żywności i Produktów Ekologicznych BioExpo Warsaw. Odbędą się one na terenie Ptak Warsaw Expo w dniach 30.09-2.10. Będzie to świetna okazja, żeby porozmawiać z ekspertami firmy na temat karm z wykorzystaniem białka owadów. Będzie można również przekonać się na własnej skórze „z czym to się je” i skosztować specjalnie przygotowanych przez firmę przekąsek. W menu m.in. chrupiące świerszcze, suszone larwy owadów i wiele innych owadzich przysmaków. Markę będzie można znaleźć w Hali B, przy stoisku o numerze B2.213.

 

Brit

Profilaktyka przez żywienie - to główna zasada, którą spełniają starannie skomponowane karmy Brit. Wiemy, że zwierzęta domowe są w równym stopniu jak my sami narażone na stres i poważne choroby, dlatego z miłości do nich opracowaliśmy unikalną recepturę, opartą na wyselekcjonowanych składnikach. Wierzymy, że odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowia i kondycji naszych czworonożnych przyjaciół. Stąd w karmach Brit znajdziecie tylko to, co najlepsze: wysokiej jakości mięso, ryby, warzywa i owoce, zioła oraz składniki funkcjonalne.

www.karmybrit.pl

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Monday PR Sp. z o.o. Sp.k.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zwierzęta Światowy Dzień Zwierząt w CH Targówek! Biuro prasowe
2024-09-30 | 16:00

Światowy Dzień Zwierząt w CH Targówek!

Warszawskie centrum handlowe Targówek zaprasza na wyjątkowe wydarzenie dla całej rodziny – „Przyjaźń na cztery łapy”! Już w sobotę, 5 października odwiedzający
Zwierzęta Psi Targ dla Stowarzyszenia „KociArka” w Galerii Turzyn
2024-09-26 | 11:40

Psi Targ dla Stowarzyszenia „KociArka” w Galerii Turzyn

W imieniu Stowarzyszenia „KociArka” serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników zwierząt do Galerii Turzyn na 5. edycję Psiego Targu, czyli charytatywnej imprezy,
Zwierzęta Czy Twój pupil otrzymuje odpowiednią pielęgnację?
2024-09-23 | 01:00

Czy Twój pupil otrzymuje odpowiednią pielęgnację?

Regularna pielęgnacja zwierząt, zwłaszcza psów i kotów, jest kluczowa dla ich zdrowia i dobrego samopoczucia. Oprócz zapewnienia estetycznego wyglądu przede wszystkim,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Margaret: Wymowa języka francuskiego jest dla mnie bardzo wymagająca. Teraz znowu zaśpiewam w tym języku i mam nadzieję, że pójdzie mi lepiej

Wokalistka już po raz drugi w swojej karierze została zaproszona do udziału w show French Touch. Pięć lat temu na scenie towarzyszył jej Willy William i w duecie zaśpiewali utwór „Ego”. Margaret zaznacza, że nie było to łatwe zadanie, bo po prostu nie zna języka francuskiego. I do tej pory w tej kwestii nic się nie zmieniło, bo choć podoba jej się brzmienie tego języka i lubi słuchać Francuzów, to jej samej dużą trudność sprawia wymowa poszczególnych słów. Dlatego też i tym razem liczy na wyrozumiałość artysty, z którym będzie współpracować.

Media

Monika Mrozowska: Wcieliłam się w rolę prowadzącej formatu youtubowo-instagramowego. Testuję menu w restauracjach i rozmawiam z ciekawymi gośćmi

W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle aktorka zdradza, że zawodowo jest teraz mocno zaangażowana w dwa projekty. Pracuje nad kolekcją bielizny dla znanej marki i nad kanałem wideo, w którym będzie testowała menu w różnych warszawskich restauracjach i rozmawiała z ciekawymi gośćmi. Przed wakacjami Monika Mrozowska zaskoczyła też diametralną zmianą fryzury, ale jak podkreśla – ta metamorfoza nie była wyrazem ekstrawagancji, nie chodziło też o charakteryzację do nowej roli.

Transport

Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki

Naukowcy z Australii sprawdzili, w jakim stopniu turystyka wpływa na naszą kondycję oraz jaki ma wpływ na ciało i psychikę. Wykorzystali do tego teorię stosowaną do tej pory w fizyce. Wnioski nie są jednoznaczne. Podróżowanie sprzyja poprawie zdrowia, pozytywnie oddziałując na najważniejsze układy w organizmie, i opóźnia proces starzenia, ale wyjazdy mogą mieć też negatywne konsekwencje, w postaci np. większego narażenia na choroby zakaźne, wypadki czy przemoc.