Lekkie, warzywne dania na chłodne dni
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Zimą trudniej o lekkie potrawy pełne świeżych warzyw, jednak nie oznacza to, że musimy rezygnować ze zrównoważonej diety. Wystarczy sięgać po sezonowe produkty. Zimowa kuchnia wcale nie musi być ciężka i nudna!
Zima to czas, kiedy nasza odporność jest obniżona, dlatego powinniśmy na każdym kroku starać się o nią dbać. Jednym ze sposobów na ochronę przed rozmaitymi chorobami jest zrównoważona, urozmaicona dieta pełna warzyw i owoców. A jak przemycić je do naszych posiłków? Warzywne placki, pieczone warzywa z aromatycznym sosem, surówki i sałatki - możliwości jest naprawdę wiele.
Placki z cukinii z łososiem
Szybkie, lekkie i niezwykle smaczne. Takie właśnie są placki z cukinii z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem. Sprawdzą się doskonale na lunch, obiad lub kolację, a ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny.
Potrzebne składniki:
- 1 duża cukinia
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól i pieprz
- kilka plastrów wędzonego łososia
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
- mała garść posiekanego koperku
- sok z cytryny
- olej do smażenia
Zaczynamy od starcia cukinii na dużych oczkach tarki. Następnie obficie ją solimy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła wodę. W tym czasie przygotujemy sos. W misce umieszczamy Majonez Kielecki lekki, jogurt naturalny oraz serek śmietankowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie 10 minut cukinię odciskamy z nadmiaru wody, wodę odlewamy. Następnie dodajemy mąkę, jajko, pieprz i ewentualnie jeszcze odrobinę soli do smaku, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, po czym smarujemy sosem. Na wierzch kładziemy plaster łososia, a na koniec posypujemy świeżym koperkiem i skrapiamy odrobiną cytryny.
Brukselka w zupełnie nowej odsłonie
Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą… brukselka bez wątpienia budzi duże kontrowersje. Ten przepis może jednak przekonać nawet największych przeciwników tego warzywa. Pieczenie zamiast gotowania w wodzie i duża ilość aromatycznych przypraw zamienią niepozorną brukselkę w prawdziwy rarytas.
Niezbędne składniki:
- ok. 20 brukselek
- 2-3 ząbki czosnku do brukselki + 2 ząbki czosnku do sosu
- 1 mała cebula
- przyprawy: wędzona papryka, ostra papryka, rozmaryn, sól, pieprz
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- garść świeżej mięty
- oliwa z oliwek
Brukselkę myjemy, osuszamy, odkrajamy twarde końcówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do brukselki. Warzywa obficie skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem mieszamy. Pieczemy w 190 stopniach do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos - jogurt oraz Majonez Kielecki lekki łączymy z czosnkiem i posiekaną miętą. Kiedy brukselka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona, wyjmujemy ją z piekarnika i podajemy z sosem miętowym.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310 g
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.