Komunikaty PR

Lekkie, warzywne dania na chłodne dni

2021-12-28  |  12:08
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Zimą trudniej o lekkie potrawy pełne świeżych warzyw, jednak nie oznacza to, że musimy rezygnować ze zrównoważonej diety. Wystarczy sięgać po sezonowe produkty. Zimowa kuchnia wcale nie musi być ciężka i nudna!  

Zima to czas, kiedy nasza odporność jest obniżona, dlatego powinniśmy na każdym kroku starać się o nią dbać. Jednym ze sposobów na ochronę przed rozmaitymi chorobami jest zrównoważona, urozmaicona dieta pełna warzyw i owoców. A jak przemycić je do naszych posiłków? Warzywne placki, pieczone warzywa z aromatycznym sosem, surówki i sałatki - możliwości jest naprawdę wiele.

Placki z cukinii z łososiem

Szybkie, lekkie i niezwykle smaczne. Takie właśnie są placki z cukinii z sosem czosnkowym i wędzonym łososiem. Sprawdzą się doskonale na lunch, obiad lub kolację, a ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż pół godziny.

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • kilka plastrów wędzonego łososia
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • mała garść posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

Zaczynamy od starcia cukinii na dużych oczkach tarki. Następnie obficie ją solimy i odstawiamy na 10 minut, aby puściła wodę. W tym czasie przygotujemy sos. W misce umieszczamy Majonez Kielecki lekki, jogurt naturalny oraz serek śmietankowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie 10 minut cukinię odciskamy z nadmiaru wody, wodę odlewamy. Następnie dodajemy mąkę, jajko, pieprz i ewentualnie jeszcze odrobinę soli do smaku, mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym, po czym smarujemy sosem. Na wierzch kładziemy plaster łososia, a na koniec posypujemy świeżym koperkiem i skrapiamy odrobiną cytryny.

Brukselka w zupełnie nowej odsłonie

Jedni ją kochają, drudzy nienawidzą… brukselka bez wątpienia budzi duże kontrowersje. Ten przepis może jednak przekonać nawet największych przeciwników tego warzywa. Pieczenie zamiast gotowania w wodzie i duża ilość aromatycznych przypraw zamienią niepozorną brukselkę w prawdziwy rarytas.

Niezbędne składniki:

  • ok. 20 brukselek
  • 2-3 ząbki czosnku do brukselki + 2 ząbki czosnku do sosu
  • 1 mała cebula
  • przyprawy: wędzona papryka, ostra papryka, rozmaryn, sól, pieprz
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
  • garść świeżej mięty
  • oliwa z oliwek

Brukselkę myjemy, osuszamy, odkrajamy twarde końcówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do brukselki. Warzywa obficie skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem mieszamy. Pieczemy w 190 stopniach do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos - jogurt oraz Majonez Kielecki lekki łączymy z czosnkiem i posiekaną miętą. Kiedy brukselka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona, wyjmujemy ją z piekarnika i podajemy z sosem miętowym.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy Biuro prasowe
2024-10-04 | 09:45

Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy

Marka JemyJemy, lider* na rynku zup gotowych z półki, wraz z początkiem października rozpoczęła szeroko zakrojoną kampanię mediową, obejmującą OOH, digital, social
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.