Lekko i pożywnie, czyli 3 pomysły na letnie śniadania
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Rano powinniśmy nabrać sił i energii, ale też jednocześnie nie obciążać naszego żołądka. Jak to zrobić? Jak zjeść pożywne, odżywcze, a dodatkowo zdrowe, lekkie śniadanie i nie spędzić całego poranka w kuchni? Podpowiadamy.
Początek dnia spędzamy zazwyczaj w biegu. Warto jednak w tym czasie zaplanować chwilę na przygotowanie posiłku. Nawet lekkie danie może nas nasycić i dostarczyć odpowiedniej ilości tłuszczów i białka. Jeśli jesteś natomiast fanem słodkości, bez problemu znajdziesz dla siebie zdrową opcję, która dodatkowo wspomoże organizm węglowodanami. Wszystkie te potrawy możesz zapakować do pracy lub do szkoły. Z pewnością dostarczą potrzebnych składników i jednocześnie nie obciążą układu trawiennego na resztę dnia.
We francuskim stylu
Croissanty bardzo często kojarzą się ze słodką przekąską. Z powodzeniem możemy jednak zmienić ich smak, dodając pyszne wytrawne dodatki. Połączenie lekkiego i puszystego serka śmietanowego z wędzonym łososiem (np. Łaciaty), będącym źródłem m.in. kwasów omega-3 doda energii od rana.
Croissanty z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i rukolą
Składniki:
- 4 maślane croissanty
- 100 g wędzonego łososia
- 50 g serka śmietankowego Łaciaty z chrzanem
- garść rukoli
- 4 liście sałaty
- sok z cytryny do skropienia łososia
Przygotowanie: Croissanty kroimy na pół. Płaską połowę croissantów smarujemy serkiem śmietankowym i układamy na niej liść sałaty. Następnie kładziemy łososia, skrapiamy sokiem z cytryny. Całość posypujemy rukolą i składamy croissanty. Powtarzamy czynności z resztą rogalików.
Na słodko, ale zdrowo
Jeśli lubisz słodkie śniadania, ale cenisz sobie zdrową dietę, ta potrawa będzie dla Ciebie idealna. Tapioka to kasza wytwarzana z bulw manioku. Sama nie posiada smaku, natomiast doskonale pochłania i podbija smak z innych produktów.
Pudding z tapioki z mango
Składniki:
- 100 g drobnej tapioki
- 500 ml mleka Łaciate 3,2%
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 dojrzałe mango
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie: Tapiokę zalewamy w garnku mlekiem, dodajemy wiórki kokosowe i odstawiamy na 1 godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu garnek przestawiamy na gaz. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszankę gotujemy do momentu, aż kulki staną się przezroczyste i wchłoną płyn. Powstały pudding przekładamy do 4 szklanek lub słoiczków. Odstawiamy do ostygnięcia, a później wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Serwujemy z mango pokrojonym w kostkę.
Dawka energii
Power bowl, czyli miska mocy, doda Ci energii na całe przedpołudnie. To szybkie danie zrobisz już w 15 min. Lekkie musli w połączeniu ze świeżymi owocami dostarczy potrzebnych składników i świetnie nada się na upalne dni, również jako drugie śniadanie.
Power bowl
Składniki:
- 1/2 szklanki musli
- 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
- 1 łyżka syropu klonowego
- ulubione owoce sezonowe: kiwi, truskawki, borówki amerykańskie
Przygotowanie: Do miski wsypujemy musli, zalewamy mlekiem Łaciate, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone owoce i oblewamy całość syropem klonowym.
Jak widać, lekko nie oznacza mało pożywnie i nudno. Warto poświęcić kilka minut od rana, by zyskać energię i dobry humor na resztę dnia. Jeśli jednak nie jesteś rannym ptaszkiem, część z naszych propozycji możesz przygotować dzień wcześniej i dać im czas, by przez noc wystudziły się w lodówce i stały się przyjemnie chłodne.
Więcej przepisów na lekkie letnie śniadania można znaleźć na stronie: www.najlepszewkuchni.pl.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.