Komunikaty PR

Letnia kuchnia - 5 sprawdzonych przepisów na pyszne dania

2021-07-28  |  12:00
Biuro prasowe

Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy

Krem z kukurydzy

680g – kukurydzy z puszki

60g – masła

2 ząbki czosnku

1 cebula

5g kukrkumy

5g papryki ostrej

400ml mleka kokosowego

0,5l wywaru z jarzyn lub wody

W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.

 

Sałatka z arbuzem

100g – rucoli

200g pomidorów koktajlowych

200g ogórka zielonego

50g sera blue

100g arbuza

50g orzechów włoskich

Sos:

3 łyżki musztardy dijon,

1 łyżka płynnego miodu,

1 łyżeczka soku z cytryny,

2 łyżeczki oliwy z oliwek,

szczypta soli,

szczypta pieprzu

Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.

Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.

 

Cukinia faszerowana serkiem ziołowym

300g Ser twarogowy mielony

Natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek

Cukinia 3 sztuki

Śmietana 18% - 50g

Zioła posiekać i dodać razem ze śmietaną do twarogu, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Cukinię pokroić na cienkie plastry. Zagotować wodę i wrzucać cukinię do sparzenia na 1-2 minuty.

Ułożyć plastry cukinii na desce rozsmarować delikatnie twarożek i całość zawijać. Dekorować liśćmi pietruszki, pomidorem koktajlowym, można ewentualnie obwiązać źdźbłami szczypioru.

Układać na ruccoli.

 

Cukinia marynowana w curry

2kg cukinii

300g cebuli

Zalewa:

1 litr wody

250ml octu

350g cukru

30g curry

20g soli​

Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i czosnek.

4-5 słoików

Do garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy.

Cukinię kroimy w słupki lub krążki. Na dno słoika wrzucamy szczyptę gorczycy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry, Na to układamy cukinię do mniej więcej 3 cm od góry słoika i dopełniamy słoik cebulą pokrojoną w w cienkie pióra. Tak przygotowane słoiki zalewamy tak, żeby cebula nie wystawała.

Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.

 

Bób w sosie pomidorowym

500g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)

1 cebula

2 ząbki czonsku

1 pomidor

Oliwa z oliwek

50g pasty pomidorowej

1 łyżeczka kuminu

1 chili

Sos sojowy, sól, pieprz

Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.

Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.

 

źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl 

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Prawo

Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.