Letnia kuchnia - 5 sprawdzonych przepisów na pyszne dania
Przepisy rekomenduje Dwór Korona Karkonoszy
Krem z kukurydzy
680g – kukurydzy z puszki
60g – masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
5g kukrkumy
5g papryki ostrej
400ml mleka kokosowego
0,5l wywaru z jarzyn lub wody
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.
Sałatka z arbuzem
100g – rucoli
200g pomidorów koktajlowych
200g ogórka zielonego
50g sera blue
100g arbuza
50g orzechów włoskich
Sos:
3 łyżki musztardy dijon,
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
szczypta pieprzu
Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Cukinia faszerowana serkiem ziołowym
300g Ser twarogowy mielony
Natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek
Cukinia 3 sztuki
Śmietana 18% - 50g
Zioła posiekać i dodać razem ze śmietaną do twarogu, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Cukinię pokroić na cienkie plastry. Zagotować wodę i wrzucać cukinię do sparzenia na 1-2 minuty.
Ułożyć plastry cukinii na desce rozsmarować delikatnie twarożek i całość zawijać. Dekorować liśćmi pietruszki, pomidorem koktajlowym, można ewentualnie obwiązać źdźbłami szczypioru.
Układać na ruccoli.
Cukinia marynowana w curry
2kg cukinii
300g cebuli
Zalewa:
1 litr wody
250ml octu
350g cukru
30g curry
20g soli
Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i czosnek.
4-5 słoików
Do garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy.
Cukinię kroimy w słupki lub krążki. Na dno słoika wrzucamy szczyptę gorczycy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry, Na to układamy cukinię do mniej więcej 3 cm od góry słoika i dopełniamy słoik cebulą pokrojoną w w cienkie pióra. Tak przygotowane słoiki zalewamy tak, żeby cebula nie wystawała.
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.
Bób w sosie pomidorowym
500g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)
1 cebula
2 ząbki czonsku
1 pomidor
Oliwa z oliwek
50g pasty pomidorowej
1 łyżeczka kuminu
1 chili
Sos sojowy, sól, pieprz
Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.
źródło przepisów: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz
Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.
Problemy społeczne
37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.