Magia świątecznych wypieków!

Hanna Gehrke - Gut
GutPR Hanna Gehrke - Gut
ul. Ludwika Rydygiera 14/14
50-249 Wrocław
gutpr|gutpr.pl| |gutpr|gutpr.pl
512078181
gutpr.pl
Na bożonarodzeniowym stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych dań, których przepisy niosą lata historii i wspólnych wspomnień. Świeżo upieczone pierniki, słodkie miodowniki, gorąca szarlotka wypełniająca pomieszczenie zapachem cynamonu czy puszysty sernik z aromatyczną skórką pomarańczy zdecydowanie zadowolą naszych najbliższych, umilając swym smakiem świąteczne chwile. Aby tworzone przez nas posiłki zachwyciły gości swoją wyjątkowością, muszą być one przygotowane z wysokiej jakości produktów. Dlatego podczas Świąt Bożego Narodzenia, w naszej kuchni nie może zabraknąć Dolnośląskiej Mąki Tortowej z Młyna Jaczkowice, dzięki której unikniemy kulinarnego rozczarowania w tym magicznym dla wszystkich okresie.
Mąka z urodzajnych gleb Dolnego Śląska
Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to gwarancja wspaniałego smaku domowych wypieków. Jako naturalny produkt zapewnia wysoką jakość przygotowanego ciasta, dorównujący jego wyglądowi. Ze względu na brak dodatków chemicznych, jednolity jasny kolor, puszystość oraz lekkość, wysoko przemielona mąka typu 450 sprawdza się doskonale podczas świątecznych przygotowań kulinarnych, zapewniając delikatny smak naszych ciast, ciasteczek, pierników, serników i innych przysmaków. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią naszych potraw.
Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice od lat doceniana jest zarówno przez zadowolonych klientów, jak i specjalistów. Jest to produkt wysokogatunkowy, wytwarzany z najlepszych odmian pszenicy przez profesjonalistów wkładających serce i zaangażowanie w swoją pracę. Na wysoką jakość produktu wpływa również miejsce dojrzewania ziarna. Ze względu na łagodny dolnośląski klimat sprzyjający uprawom pszenicy i urodzajne gleby Dolnego Śląska, Młyn Jaczkowice jest w stanie uzyskać delikatną, naturalną mąkę, stworzoną z myślą o polskich domach i polskiej kuchni. Ponad dwustuletnie doświadczenie, połączone z rozwijającą się technologią, gwarantuje satysfakcję i udane potrawy przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym.
Dolnośląska Mąka Tortowa to wysokiej jakości produkt Młyna Jaczkowice, który stanowi niezbędny składnik w każdej kuchni. To dzięki niej powstają aromatyczne dania i słodkości towarzyszące nam przez cały rok - szczególnie podczas świąt bożonarodzeniowych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | Tortowa typ 450 |
Wartość energetyczna | 1481 kJ / 349 kcal |
Tłuszcz | 1,2 g |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g |
Węglowodany | 72,1 g |
W tym: cukry | 0,3 g |
Błonnik | 1,5 g |
Białko | 11, 7 g |
Sól | 0,005 g |
Dolnośląska Mąka Tortowa Typ 450
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: Sieci DINO, EKO, Selgros, Makro, wiele lokalnych sieci i dystrybutorów w całej Polsce.
Cena: ok. 3,50 – 4,00 PLN
Przepis na domowe pierniczki:
- 2 szklanki Dolnośląskiej Mąki Tortowej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
- Ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i dolewając stopniowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste). Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.