Komunikaty PR

Magia ziół, czyli kawałek świata na talerzu - w podróż zabiera Appetita

2021-08-12  |  01:00
Biuro prasowe

Świat jest pełen wyśmienitych smaków i różnorodnych aromatów. Każdy rejon ma swoją własną, niepowtarzalną kuchnię, wykształconą w oparciu o lokalne plony. Dziś, dzięki ogólnodostępnym przyprawom, można bez wychodzenia z domu przenieść się na dowolny kontynent i delektować się rarytasami charakterystycznymi dla danego miejsca. Marka Appetita zaprasza do wspólnej podróży, której trasę wyznaczają zioła stosowane w różnych zakątkach globu.

 

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Kojarzy się ze słoneczną Italią, daniami z Francji, Hiszpanii, Grecji i wielu innych krajów. Bogactwo aromatów, jakie zapewniają stosowane tam zioła, jest nie do podrobienia i próżno szukać osób, które się w nich nie rozsmakowały.

Najbardziej charakterystyczną przyprawą dla tego rejonu jest bazylia. To doskonały dodatek do pomidorów, makaronów i pizzy. Można z niej zrobić rewelacyjny dressing do sałatek. Należy pamiętać, aby dodawać ją tuż przed końcem gotowania, w przeciwnym razie może stracić swój smak, a nawet stać się gorzka. W jej towarzystwie często występuje oregano, które podobnie zachwyca i przywodzi na myśl spacer po przepięknych, włoskich uliczkach. Jest bardzo ważnym składnikiem sosu na pizzę i świetnie komponuje się z różnorakimi zapiekankami.

Kolejną, typową dla krajów śródziemnomorskich rośliną jest rozmaryn. Podkreśla smak mięs, w szczególności baraniny, pasuje do pieczonych ryb, warzyw, a także zup i sałatek. Odrobinę rozmarynu warto dodać do masła, by stworzyć pyszne smarowidło idealne do świeżej, chrupiącej bagietki.

Bardzo aromatycznym ziołem o lekko gorzkawym, korzennym smaku, wzbogacającym potrawę o esencję dalekiej Francji jest… estragon! Używa się go do sosów, bazujących na śmietanie lub majonezie, jak również do dań z kurczaka i lekkich, orzeźwiających sałatek.

Prowansja to kraina w południowo - wschodniej Francji, kojarząca się z polami lawendy, gajami oliwnymi i… ziołami prowansalskimi! Ta popularna mieszanka przypraw składa się z rozmarynu, bazylii, tymianku, oregano oraz cząbru. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie - od mięs pieczonych, smażonych, grillowanych i farszów przez zapiekanki, sałatki, twarogi i sosy. Zioła prowansalskie pasują także do serów. Z ich użyciem zwykłe tosty zamieniają się w aromatyczną, śródziemnomorską przystawkę.

 

Kuchnia meksykańska

Meksyk - kraj poncho, sombrero, kolorowych czaszek i… przepysznego jedzenia! Pikanteria, limonki i kukurydza stanowią znaki rozpoznawcze tamtejszej kuchni, która zawojowała cały świat, a nawet została wpisana na - stworzoną przez UNESCO - listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Choć przepisy z tego rejonu oparte są głównie na papryce i kminie rzymskim, to nie brakuje tam również aromatycznych ziół.

Dzięki kolendrze można powitać na talerzu odrobinę meksykańskiego słońca. Jej charakterystyczny, orzeźwiający aromat idealnie podkreśla walory wielu potraw. Posiekanymi liśćmi kolendy posypuje się niemal każde danie, a wymieszane z jogurtem stworzą przepyszny dip. Z kolei jej ziarna po roztarciu wzbogacą potrawy na bazie fasoli - tak cenione w tej części Ameryki.

Bardzo popularnymi dodatkami kulinarnymi w Meksyku są tymianek i… oregano! Ten pierwszy stosowany jest do dań mięsnych, ale też świetnie współgra z sosami pomidorowymi, fasolą oraz soczewicą, a wspomniane oregano ma bardzo szerokie zastosowanie i jest używane w prawie każdej potrawie, choć mało osób zdaje sobie z tego sprawę.

Meksykańskie empanadas to smażone pierożki z nadzieniem mięsnym lub warzywnym z soczewicą i fasolą. Do farszów poleca się cząber, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wspiera pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie ciężkich potraw i strączków.

 

Kuchnia polska

Rodzima kuchnia jest niezwykle aromatyczna i pełna wybornych dań bogatych w mięso. Dlatego jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych lokalnie jest wspomniany już tymianek, który genialnie podkreśla smak pieczonego kurczaka czy gęsi. Doskonale pasuje też do zapiekanych ziemniaków. Wraz z estragonem są znani z tego, że stanowią pyszne i zdrowe zamienniki soli, często nadmiernie stosowanej w polskiej kuchni.

Od dawnych czasów lokalne strawy tonowane były rozkruszonymi ziarnami jałowca. To ziele ma łagodny, lekko korzenny i gorzkawy smak, a przy okazji neutralizuje tłustość potraw. Warto spróbować skomponować jego aromat z różnego rodzaju mięsiwem - zarówno w formie pieczeni, pasztetu, jak i marynaty. Sprawdzi się zmiażdżony nożem lub tłuczkiem, można także rozetrzeć go w moździerzu. Należy pamiętać, aby rozdrabniać tylko tyle przyprawy, ile zostanie zużyte, ponieważ po obróbce bardzo szybko traci swoje walory.

Aromatyczny, a zarazem delikatny majeranek równoważy kwasowość potraw z kapusty oraz zup. Wyśmienicie komponuje się z ciężkostrawnymi daniami mięsnymi, a przy okazji łagodzi ewentualne nieprzyjemne skutki spożycia tłustego posiłku.

 

A dla zapracowanych…

Nie każdy ma wystarczająco dużo czasu i umiejętności, aby dobierać przyprawy do potraw. Problem ten rozwiązuje autorska propozycja Ewy Wachowicz, cenionej ekspertki smaku i stylu. Skomponowana przez nią, Przyprawa warzywna do potraw Appetita to uniwersalna mieszanka ziół i przypraw przygotowana wyłącznie z naturalnych składników. Wyróżnia się najwyższą zawartością warzyw na rynku (aż 39%). Jej bazą jest sól morska, zdrowsza i znacznie bardziej aromatyczna alternatywa dla zwykłej soli. Nie zawiera glutaminianu sodu, konserwantów ani barwników. Harmonijna kompozycja doskonale uzupełnia polską kuchnię. Pozwala wyczarować obłędne zupy, perfekcyjne dania mięsne, a także lekkie i pełne smaku sałatki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Prawo

Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.