Komunikaty PR

Magia ziół, czyli kawałek świata na talerzu - w podróż zabiera Appetita

2021-08-12  |  01:00
Biuro prasowe

Świat jest pełen wyśmienitych smaków i różnorodnych aromatów. Każdy rejon ma swoją własną, niepowtarzalną kuchnię, wykształconą w oparciu o lokalne plony. Dziś, dzięki ogólnodostępnym przyprawom, można bez wychodzenia z domu przenieść się na dowolny kontynent i delektować się rarytasami charakterystycznymi dla danego miejsca. Marka Appetita zaprasza do wspólnej podróży, której trasę wyznaczają zioła stosowane w różnych zakątkach globu.

 

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Kojarzy się ze słoneczną Italią, daniami z Francji, Hiszpanii, Grecji i wielu innych krajów. Bogactwo aromatów, jakie zapewniają stosowane tam zioła, jest nie do podrobienia i próżno szukać osób, które się w nich nie rozsmakowały.

Najbardziej charakterystyczną przyprawą dla tego rejonu jest bazylia. To doskonały dodatek do pomidorów, makaronów i pizzy. Można z niej zrobić rewelacyjny dressing do sałatek. Należy pamiętać, aby dodawać ją tuż przed końcem gotowania, w przeciwnym razie może stracić swój smak, a nawet stać się gorzka. W jej towarzystwie często występuje oregano, które podobnie zachwyca i przywodzi na myśl spacer po przepięknych, włoskich uliczkach. Jest bardzo ważnym składnikiem sosu na pizzę i świetnie komponuje się z różnorakimi zapiekankami.

Kolejną, typową dla krajów śródziemnomorskich rośliną jest rozmaryn. Podkreśla smak mięs, w szczególności baraniny, pasuje do pieczonych ryb, warzyw, a także zup i sałatek. Odrobinę rozmarynu warto dodać do masła, by stworzyć pyszne smarowidło idealne do świeżej, chrupiącej bagietki.

Bardzo aromatycznym ziołem o lekko gorzkawym, korzennym smaku, wzbogacającym potrawę o esencję dalekiej Francji jest… estragon! Używa się go do sosów, bazujących na śmietanie lub majonezie, jak również do dań z kurczaka i lekkich, orzeźwiających sałatek.

Prowansja to kraina w południowo - wschodniej Francji, kojarząca się z polami lawendy, gajami oliwnymi i… ziołami prowansalskimi! Ta popularna mieszanka przypraw składa się z rozmarynu, bazylii, tymianku, oregano oraz cząbru. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie - od mięs pieczonych, smażonych, grillowanych i farszów przez zapiekanki, sałatki, twarogi i sosy. Zioła prowansalskie pasują także do serów. Z ich użyciem zwykłe tosty zamieniają się w aromatyczną, śródziemnomorską przystawkę.

 

Kuchnia meksykańska

Meksyk - kraj poncho, sombrero, kolorowych czaszek i… przepysznego jedzenia! Pikanteria, limonki i kukurydza stanowią znaki rozpoznawcze tamtejszej kuchni, która zawojowała cały świat, a nawet została wpisana na - stworzoną przez UNESCO - listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Choć przepisy z tego rejonu oparte są głównie na papryce i kminie rzymskim, to nie brakuje tam również aromatycznych ziół.

Dzięki kolendrze można powitać na talerzu odrobinę meksykańskiego słońca. Jej charakterystyczny, orzeźwiający aromat idealnie podkreśla walory wielu potraw. Posiekanymi liśćmi kolendy posypuje się niemal każde danie, a wymieszane z jogurtem stworzą przepyszny dip. Z kolei jej ziarna po roztarciu wzbogacą potrawy na bazie fasoli - tak cenione w tej części Ameryki.

Bardzo popularnymi dodatkami kulinarnymi w Meksyku są tymianek i… oregano! Ten pierwszy stosowany jest do dań mięsnych, ale też świetnie współgra z sosami pomidorowymi, fasolą oraz soczewicą, a wspomniane oregano ma bardzo szerokie zastosowanie i jest używane w prawie każdej potrawie, choć mało osób zdaje sobie z tego sprawę.

Meksykańskie empanadas to smażone pierożki z nadzieniem mięsnym lub warzywnym z soczewicą i fasolą. Do farszów poleca się cząber, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wspiera pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie ciężkich potraw i strączków.

 

Kuchnia polska

Rodzima kuchnia jest niezwykle aromatyczna i pełna wybornych dań bogatych w mięso. Dlatego jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych lokalnie jest wspomniany już tymianek, który genialnie podkreśla smak pieczonego kurczaka czy gęsi. Doskonale pasuje też do zapiekanych ziemniaków. Wraz z estragonem są znani z tego, że stanowią pyszne i zdrowe zamienniki soli, często nadmiernie stosowanej w polskiej kuchni.

Od dawnych czasów lokalne strawy tonowane były rozkruszonymi ziarnami jałowca. To ziele ma łagodny, lekko korzenny i gorzkawy smak, a przy okazji neutralizuje tłustość potraw. Warto spróbować skomponować jego aromat z różnego rodzaju mięsiwem - zarówno w formie pieczeni, pasztetu, jak i marynaty. Sprawdzi się zmiażdżony nożem lub tłuczkiem, można także rozetrzeć go w moździerzu. Należy pamiętać, aby rozdrabniać tylko tyle przyprawy, ile zostanie zużyte, ponieważ po obróbce bardzo szybko traci swoje walory.

Aromatyczny, a zarazem delikatny majeranek równoważy kwasowość potraw z kapusty oraz zup. Wyśmienicie komponuje się z ciężkostrawnymi daniami mięsnymi, a przy okazji łagodzi ewentualne nieprzyjemne skutki spożycia tłustego posiłku.

 

A dla zapracowanych…

Nie każdy ma wystarczająco dużo czasu i umiejętności, aby dobierać przyprawy do potraw. Problem ten rozwiązuje autorska propozycja Ewy Wachowicz, cenionej ekspertki smaku i stylu. Skomponowana przez nią, Przyprawa warzywna do potraw Appetita to uniwersalna mieszanka ziół i przypraw przygotowana wyłącznie z naturalnych składników. Wyróżnia się najwyższą zawartością warzyw na rynku (aż 39%). Jej bazą jest sól morska, zdrowsza i znacznie bardziej aromatyczna alternatywa dla zwykłej soli. Nie zawiera glutaminianu sodu, konserwantów ani barwników. Harmonijna kompozycja doskonale uzupełnia polską kuchnię. Pozwala wyczarować obłędne zupy, perfekcyjne dania mięsne, a także lekkie i pełne smaku sałatki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.