Komunikaty PR

Majka Jeżowska śpiewa o niemarnowaniu jedzenia

2021-01-27  |  12:01

Na oficjalnym profilu Majki Jeżowskiej na Facebooku pojawił się właśnie wyjątkowy film – powstał przy udziale dzieci z całej Polski i porusza ważny temat, czyli problem marnowania żywności. Skąd wziął się pomysł na piosenkę i do czego namawia Polaków autorka przebojów „A ja wolę moją mamę” i „Wszystkie dzieci nasze są”?

„Dbamy o zdrowie i zdrowo jemy, żadnych produktów nie marnujemy. (...) Mrożenie, suszenie i marynowanie – cudowne sposoby na niemarnowanie! Podziel się z kolegą kanapką z serem, wtedy na podwórku będziesz bohaterem!”.

To część refrenu piosenki, w której teledysku występuje Majka Jeżowska wraz z dziećmi – głównymi autorami tekstu. Piosenka „Od uprawy do potrawy” to zwieńczenie ogólnopolskiego konkursu w ramach programu edukacyjnego Tesco, od którego wzięła się nazwa utworu. W formie zabawy dzieci z klas 0-4 uczą się jak nie marnować jedzenia i zdrowo się odżywiać. W tym roku ich zadaniem było m.in. wymyślenie zwrotki i refrenu piosenki zachęcającej innych do „rozpoczęcia mody na niemarnowanie”. To właśnie one stały się inspiracją dla Majki Jeżowskiej do stworzenia utworu. Teledysk z dziećmi z Klubów Niemarnowania (tak nazywają się grupy biorące udział w programie) – zwycięzcami konkursu „Rymuję, nie marnuję” – można zobaczyć na kanałach społecznościowych Tesco i oficjalnym kanale Majki na Facebooku.

- Tworzenie piosenki to była dla mnie ogromna frajda. Tekst powstał na podstawie pomysłów dzieci, które po raz kolejny udowodniły, że ich kreatywność nie zna granic! Najważniejsze jest jednak przesłanie, czyli nawołanie do zaprzestania marnowania żywności, bo właśnie tego dotyczy nasza piosenka. Powinniśmy wszyscy zastanowić się przez moment i wspólnie rozpocząć „modę na niemarnowanie”. Wiedzą o tym dzieci i powinni wiedzieć o tym także doroślimówi Majka Jeżowska, współautorka tekstu i muzyki do piosenki „Od uprawy do potrawy”.


Problem na skalę świata

Marnowanie żywności staje się coraz ważniejszym tematem, bo na świecie co roku marnuje się aż jedna trzecia wyprodukowanej żywności nadającej się do spożycia[1]. To właśnie walory edukacyjne, zaraz obok humoru i kreatywności, stały się głównym kryteriami oceny w konkursie Tesco (w Jury którego zasiadała także piosenkarka). Piosenka „Od uprawy do potrawy” powstała, aby zwrócić uwagę Polaków na problem. Choć jej słowa i muzyka wskazują, że skierowana jest głównie do dzieci, to właśnie one mają największą moc, aby do niemarnowania zachęcać także dorosłych, co słusznie podkreśla fragment: „Za dużo mamy śmieci na świecie, musimy razem pomóc planecie. Więc na zakupach przypomnij mamie, jest nowa moda na niemarnowanie.”

- Wierzymy, że budowanie świadomości oraz kształtowanie pozytywnych nawyków żywieniowych u najmłodszych pozwoli nam na przestrzeni lat pożegnać się z przykrym problemem, jakim jest marnowanie żywności. Dzieci włożyły w przygotowanie piosenek dużo serca. Cieszymy się, że efekty ich pracy mogą teraz dotrzeć do odbiorców w całej Polsce i kto wie, może odmienią czyjeś życie na lepsze mówi Katarzyna Bąk, Community Manager Tesco w Polsce, będącego głównym organizatorem i fundatorem nagród w konkursie.

Piosenka na kanale YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=5dnXr_nJ_7c

 


[1] Oficjalna strona Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Food Loss and Food Waste, http://www.fao.org/food-loss-and-food-waste/flw-data (dostęp 08.01.2021)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.