Majka Jeżowska śpiewa o niemarnowaniu jedzenia
Na oficjalnym profilu Majki Jeżowskiej na Facebooku pojawił się właśnie wyjątkowy film – powstał przy udziale dzieci z całej Polski i porusza ważny temat, czyli problem marnowania żywności. Skąd wziął się pomysł na piosenkę i do czego namawia Polaków autorka przebojów „A ja wolę moją mamę” i „Wszystkie dzieci nasze są”?
„Dbamy o zdrowie i zdrowo jemy, żadnych produktów nie marnujemy. (...) Mrożenie, suszenie i marynowanie – cudowne sposoby na niemarnowanie! Podziel się z kolegą kanapką z serem, wtedy na podwórku będziesz bohaterem!”.
To część refrenu piosenki, w której teledysku występuje Majka Jeżowska wraz z dziećmi – głównymi autorami tekstu. Piosenka „Od uprawy do potrawy” to zwieńczenie ogólnopolskiego konkursu w ramach programu edukacyjnego Tesco, od którego wzięła się nazwa utworu. W formie zabawy dzieci z klas 0-4 uczą się jak nie marnować jedzenia i zdrowo się odżywiać. W tym roku ich zadaniem było m.in. wymyślenie zwrotki i refrenu piosenki zachęcającej innych do „rozpoczęcia mody na niemarnowanie”. To właśnie one stały się inspiracją dla Majki Jeżowskiej do stworzenia utworu. Teledysk z dziećmi z Klubów Niemarnowania (tak nazywają się grupy biorące udział w programie) – zwycięzcami konkursu „Rymuję, nie marnuję” – można zobaczyć na kanałach społecznościowych Tesco i oficjalnym kanale Majki na Facebooku.
- Tworzenie piosenki to była dla mnie ogromna frajda. Tekst powstał na podstawie pomysłów dzieci, które po raz kolejny udowodniły, że ich kreatywność nie zna granic! Najważniejsze jest jednak przesłanie, czyli nawołanie do zaprzestania marnowania żywności, bo właśnie tego dotyczy nasza piosenka. Powinniśmy wszyscy zastanowić się przez moment i wspólnie rozpocząć „modę na niemarnowanie”. Wiedzą o tym dzieci i powinni wiedzieć o tym także dorośli – mówi Majka Jeżowska, współautorka tekstu i muzyki do piosenki „Od uprawy do potrawy”.
Problem na skalę świata
Marnowanie żywności staje się coraz ważniejszym tematem, bo na świecie co roku marnuje się aż jedna trzecia wyprodukowanej żywności nadającej się do spożycia[1]. To właśnie walory edukacyjne, zaraz obok humoru i kreatywności, stały się głównym kryteriami oceny w konkursie Tesco (w Jury którego zasiadała także piosenkarka). Piosenka „Od uprawy do potrawy” powstała, aby zwrócić uwagę Polaków na problem. Choć jej słowa i muzyka wskazują, że skierowana jest głównie do dzieci, to właśnie one mają największą moc, aby do niemarnowania zachęcać także dorosłych, co słusznie podkreśla fragment: „Za dużo mamy śmieci na świecie, musimy razem pomóc planecie. Więc na zakupach przypomnij mamie, jest nowa moda na niemarnowanie.”
- Wierzymy, że budowanie świadomości oraz kształtowanie pozytywnych nawyków żywieniowych u najmłodszych pozwoli nam na przestrzeni lat pożegnać się z przykrym problemem, jakim jest marnowanie żywności. Dzieci włożyły w przygotowanie piosenek dużo serca. Cieszymy się, że efekty ich pracy mogą teraz dotrzeć do odbiorców w całej Polsce i kto wie, może odmienią czyjeś życie na lepsze – mówi Katarzyna Bąk, Community Manager Tesco w Polsce, będącego głównym organizatorem i fundatorem nagród w konkursie.
Piosenka na kanale YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=5dnXr_nJ_7c
[1] Oficjalna strona Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Food Loss and Food Waste, http://www.fao.org/food-loss-and-food-waste/flw-data (dostęp 08.01.2021)

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.