Majonezowe inspiracje w kuchni
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie, używany w daniach z wielu zakątków kuli ziemskiej. Znajdziemy go w kuchni japońskiej, meksykańskiej, francuskiej oraz wielu innych. Nikogo nie powinno to dziwić - majonez jest niezwykle uniwersalny, świetnie łączy się z rozmaitymi dodatkami, a na jego bazie można przygotować wiele innych sosów. Skąd właściwie wziął się fenomen majonezu?
Źródła nie podają jednego miejsca i czasu, kiedy po raz pierwszy przyrządzono słynny sos z żółtek, octu, musztardy i oleju. W książkach kucharskich pojawia się pod znaną nam obecnie nazwą od XIX wieku, jednak prawdopodobnie przygotowywano go już dużo wcześniej. Historia produkcji majonezu na skalę przemysłową sięga 1905 roku, kiedy w Stanach Zjednoczonych pewien niemiecki imigrant zaczął sprzedawać sos przyrządzany przez swoją żonę. Wyrób cieszył się tak dużą popularnością, że już w 1912 r. otworzył on wytwórnię majonezu. W Polsce z kolei przemysłowa produkcja tego popularnego sosu zapoczątkowana została w 1959 roku przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”, która do dzisiaj produkuje kultowy już Majonez Kielecki. Co ciekawe, to właśnie na podstawie jego składu i receptury opracowana została Polska Norma produkcji majonezu.
(Nie) samym majonezem człowiek żyje
Po ponad 60 latach od rozpoczęcia produkcji majonezu na skalę przemysłową w naszym kraju, w sklepach znajdziemy naprawdę mnóstwo jego wariantów. Szczególnie ciekawą propozycją są wersje z dodatkami smakowymi, np. Majonez Kielecki z czosnkiem. Takie rozwiązanie to gotowy produkt, który wykorzystać możemy w wielu potrawach bez dodatkowego doprawiania, a przede wszystkim żmudnego obierania i wyciskania czosnku. Szczególnie dobrze sprawdzi się on m.in. w domowych burgerach czy hot-dogach. Dla osób, które starają się każdego dnia mieć na uwadze zbilansowaną dietę, dobrą propozycją może być delikatny w smaku Majonez Kielecki Omega-3. Od tradycyjnej wersji różni się on przede wszystkim tym, że został wzbogacony o nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które korzystnie wpływają na pracę serca, mózgu czy narządu wzroku.
Majonez dla każdego
Nie da się ukryć, że majonez jeszcze do niedawna zarezerwowany był jedynie dla osób spożywających produkty pochodzenia zwierzęcego. Kiedy jednak coraz więcej konsumentów zaczęło decydować się na dietę wegańską, producenci tego popularnego sosu zareagowali na rosnące zapotrzebowanie i zaczęli tworzyć coraz to nowe receptury roślinnych odpowiedników. W obliczu nowego, bardzo popularnego trendu, na odpowiedź firmy WSP „Społem” także nie trzeba było długo czekać… Latem 2020 roku na rynek zawitał Majonez Kielecki Roślinny, który wzbudził bardzo duże zainteresowanie. Wytwarzany na bazie oleju rzepakowego i białek grochu z dodatkiem aromatycznej musztardy. Majonez Kielecki Roślinny doskonale zastępuje tradycyjną wersję i stwarza nowe kulinarne możliwości dla każdego.
A co dla osób dbających o linię? Kto będąc na diecie nie rozmyślał o pysznej kanapce z szynką posmarowanej nawet cienką warstwą majonezu? Na szczęście na to też jest rada - odchudzonych wersji tego sosu nie brakuje. Na rynku znajdziemy m.in. Majonez Kielecki lekki o obniżonej zawartości cukru o 38% i tłuszczu o 31% w stosunku do tradycyjnej wersji sosu. Idealnie sprawdzi się on jako dodatek do sałatek, wegeburgerów czy pieczonych warzyw. I nagle dieta przestaje być taka straszna!
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego z czosnkiem: ok. 6,20 zł brutto / 310 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Omega-3: ok. 6,20 zł brutto / 310 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego Roślinnego: ok. 6,20 zł brutto / 310 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310 g

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze
Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.
Prawo
Trwają prace nad nowymi przepisami chroniącymi dzieci przed wykorzystywaniem seksualnym. Mają dostosować prawo do rozwoju technologii

Surowsze kary dla przestępców, zniesienie terminu przedawnienia i zrównanie przestępstw offline z tymi dokonywanymi w internecie – to niektóre zmiany zaproponowane przez Parlament Europejski do przepisów dotyczących ochrony dzieci przed nadużyciami seksualnymi. Europosłowie chcą, by były to kwestie zharmonizowane w ramach UE. Szczególnie istotne jest dostosowanie prawa do wyzwań związanych z rozwojem nowych technologii – powinno ono uwzględniać m.in. filmy czy obrazy wytworzone z pomocą AI.
Motoryzacja
Anna Powierza: W wakacje jadę z córką pod namiot rozkładany na dachu samochodu. Będziemy nad samym brzegiem jeziora

Aktorka zaplanowała już część swojego urlopu i wręcz już nie może się doczekać wyjazdu pod namiot. Tym razem wybrała model montowany na dachu auta, co ma zapewnić większy komfort wypoczynku. Anna Powierza zaznacza, że w takiej wersji można funkcjonować bez żadnych ograniczeń. Nie zdradza jednak, kiedy dokładnie wyjeżdża ani jaką lokalizację wybrała. Wiadomo tylko, że będzie jej towarzyszyć córka, 11-letnia Helena.