Komunikaty PR

Maślanka wcale nie musi być nudna!

2020-10-14  |  08:00
Biuro prasowe
Do pobrania maślanka ( 1.06 MB )

Brakuje Ci kulinarnych inspiracji? Masz ochotę na nowości, ale nie masz pomysłu na ciekawe smaki? A może chcesz zaskoczyć swoich bliskich niebanalnymi daniami, ale nie wiesz skąd wziąć natchnienie? Z pomocą przychodzi… maślanka! Prosty, zdrowy i łatwo dostępny produkt, który potrafi zadziwić. Bo ten fermentowany napój mleczny nie musi być tylko dodatkiem, może stać się prawdziwym bohaterem niejednej pysznej potrawy.

Bajeczna - jajeczna

Przygotuj zdrowe, pełnowartościowe śniadanie z zaskakującym składnikiem. Do tradycyjnej pasty jajecznej dodaj maślankę! To sprytny i prosty przepis na to, by jajko było zwarte i miało wyrazisty smak. Poczęstuj pastą w nowej odsłonie swoich najbliższych, ciekawe czy zgadną, jaki tajemniczy produkt nadaje jej aksamitności.

Składniki:

  • 1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 4 jajka, ugotowane na twardo
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek grubego szczypiorku
  • 50 g Twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • sól i pieprz – do smaku
  • świeże pieczywo, masło Łaciate i rzodkiewki – do podania

Przygotowanie:

Jajka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy pokruszony twaróg i drobno posiekany szczypiorek. Całość zalewamy maślanką, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Dekorujemy grubym szczypiorkiem, pokrojonym w cienkie, poprzeczne paski. Podajemy pastę na kanapkach z masłem i plasterkami rzodkiewek.

O kurczę, ale dobre

Jak przygotować lekki obiad? Wystarczy połączyć kurczaka i… maślankę! Brzmi nierealnie? A jednak! Ten fermentowany napój mleczny znakomicie sprawdza się jako marynata. Namoczone w nim podudzia z kurczaka będą delikatne, a mięso będzie znakomicie odchodzić od kości i wprost rozpływać się w ustach. A zamiast wody, kompotu lub herbaty wlej maślankę do szklanki i skorzystaj z jej prozdrowotnych właściwości, poprawiających przemianę materii.

Składniki:

  • 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 2 małe, suszone papryczki chili
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 ząbki przetartego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. Zalewamy całość maślanką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty, usuwamy jej nadmiar i przekładamy mięso do brytfanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 50 minut, aż skórka ładnie się zezłoci. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

SZAŁatka z łososiem

Myślisz, że połączenie fermentowanego napoju mlecznego i ryby nie może się udać? Nic bardziej mylnego! Maślankowy dressing z nutką cytryny stworzy idealną pierzynkę, która przykryje łososia w zdrowej i pysznej sałatce. To danie znakomicie sprawdzi się na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Zaskoczysz ich nieoczywistym połączeniem i niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • ½ szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • opakowanie miksu sałat
  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • garść grzanek z pieczywa
  • 1/2 zielonego ogórka
  • świeża bazylia lub inne świeże zioła
  • kilka plasterków wędzonego łososia
  • kawałek sera Jantar Mlekpol
  • kilka listków posiekanej świeżej bazylii
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dressingu mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, a pozostałą część gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty. Sałaty płuczemy, osuszamy i przekładamy na duży talerz. Dodajemy ogórka i ugotowane szparagi, pokrojone na pół jajka oraz kawałki łososia. Wszystko posypujemy świeżymi ziołami i wiórkami z sera. Na całość kładziemy grzanki i polewamy maślankowym dressingiem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.