Komunikaty PR

Mazurek wielkanocny – musi być smaczny i piękny

2020-04-08  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.08 MB )

Choć tegoroczna Wielkanoc będzie inna – dla wielu osób spokojna, samotna, z dala od bliskich – to jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by mimo wszystko tradycji stało się zadość. Zostajemy w domach, odseparowani od świata zewnętrznego, ale za to mamy czas na przygotowanie przepysznych, wielkanocnych mazurków.

Tak jak w Boże Narodzenie na naszych stołach królują makowce, tak znakiem rozpoznawczym Wielkanocy są właśnie mazurki. Tak naprawdę w polskich domach to jedyny moment na skosztowanie tych ciast. Skąd się wzięła tradycja i skąd pochodzą te kolorowe wypieki?

Jedni uważają, że ten przysmak pochodzi z Mazowsza. Wskazywać na to może  nazwa, jakiej używano kiedyś w stosunku do mieszkańców tego regionu. Okazuje się jednak, że to ciasto wielkanocne nie ma polskich korzeni. Wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. Na polskich stołach zagościł dopiero w XVII wieku.

Od tej pory mazurek stanowi symbol zakończenia Wielkiego Postu, a więc czasu poprzedzającego Wielkanoc. Dawniej był on nagrodą dla tych, którzy wytrzymali czterdzieści dni we wstrzemięźliwości od spożywania potraw mięsnych i deserów. Z jego przygotowywaniem wiązał się więc cały rytuał.

Dziś już mało kto pamięta o tej tradycji. Na przestrzeni wieków natomiast nie zmieniło się jedno. Mazurek musi być nie tylko smaczny, ale też piękny, dlatego też ogromną wagę przykłada się do jego dekoracji. Wykorzystuje się do tego kolorowe masy, bakalie, suszone owoce.

Mąka to podstawa ciasta

Pszenna, tortowa a nawet krupczatka – te rodzaje mąk podczas wypieków wielkanocnych mazurków sprawdzą się najlepiej.
- Mazurek musi być kruchy i delikatny. Ten efekt zapewnić może tylko odpowiednio dobrana mąka oraz dobrze skomponowane proporcje – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku.

Podlaskie Zakłady Zbożowe S.A. to jeden z największych młynów w Polsce, który zaopatruje piekarnie, zakłady przemysłowe, sieci handlowe i hurtownie w całym kraju i zagranicą. PZZ to producent doskonale znanych w polskich domach mąk pszennych i żytnich, płatków owsianych oraz jęczmiennych. Flagowym produktem jest Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką, która doskonale sprawdzi się podczas świątecznych wypieków.

- Warto upiec klika różnych rodzajów mazurków i delektować się ich wspaniałym smakiem. Wszystkie mazurki, na które przepisy znajdują się poniżej, reprezentują różne upodobania i gusta. Każdy znajdzie coś dla siebie – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. Jakości i Produkcji PZZ Białystok.
Mazurek na kruchym cieście

SKŁADNIKI na ciasto
    • 300 g mąki krupczatki PZZ Białystok (można zastosować mąkę tortową i krupczatkę w stosunku 1:1)
    • 1 kostka masła
    • 50 g zmielonego brązowego cukru
    • 5 żółtek
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI do dekoracji
    • masa kajmakowa/ gorąca czekolada
    • bakalie
    • orzechy
    • migdały
Wszystkie składniki zagnieć na gęstą masę. Formuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia mazurki o wysokości pół centymetra w różnych kształtach. Piecz je na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do180°C przez 20 - 30 minut.
Po wystygnięciu powierzchnię mazurków posmaruj masą kajmakową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Następnie udekoruj je włączając swoją inwencję twórczą. Możesz użyć bakalii (rodzynki, jagody goi, żurawina), orzechów (włoskich, laskowych, makadamia, piniowych), migdałów w całości lub płatków.

Mazurek orzechowy

SKŁADNIKI na ciasto
    • 200 g orzechów włoskich
    • 100 g mąki tortowej PZZ Białystok
    • 150 g masła
    • 100 g brązowego cukru
    • 6 żółtek
    • 6 białek
    • 1 cukier waniliowy
SKŁADNIKI na masę
    • 150 g orzechów włoskich
    • 0,5 szklanki śmietany kremówki
    • 100 g brązowego cukru
    • 100 g masła
    • 2 żółtka
Ucieraj ciasto z masła, żółtek, brązowego cukru i cukru waniliowego. Następnie dodaj mąkę pszenną i posiekane drobno orzechy. Na koniec wszystko delikatnie wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełóż do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Spody piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut.
W czasie stygnięcia upieczonych spodów sporządź masę. Drobno posiekane orzechy włoskie wsyp do rondelka, dodaj śmietanę kremówkę, brązowy cukier oraz masło. Delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając dodawaj żółtka. Gdy krem zacznie gęstnieć, odstaw do przestudzenia.
Spody mazurka przełóż masą. Wierzch udekoruj połówkami orzechów włoskich.
Mazurek typu brownie

SKŁADNIKI na ciasto
    • 1 szklanka brązowego cukru
    • 200 g masła
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 100 g mąki tortowej PZZ Białystok
    • 6 jajek
    • szczypta soli himalajskiej
SKŁADNIKI na ganasz
    • 200 ml śmietany kremówki
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 2 łyżki masła
    • 20 ml rumu lub whisky (opcjonalnie)
    • płatki migdałów
Sporządź ciasto ubijając jajka na puszystą pianę z dodatkiem soli himalajskiej i brązowym cukrem. W trakcie ubijania rozpuść masło z gorzką czekoladą. Do puszystej masy jajecznej dodaj przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Do tak przygotowanej masy delikatnie mieszając powoli dodawaj rozpuszczone masło z czekoladą. Gotowe ciasto wylej na dużą blachę (mazurek będzie niski, pieczony w temperaturze 200°C przez 15 minut) lub mniejszą (mazurek będzie wysoki, pieczony w temperaturze 200°C przez 28 minut).
W celu przygotowaniu ganaszu, zagotowuj śmietanę kremówkę z rozpuszczoną w niej gorzką czekoladą. Cały czas lekko podgrzewając i mieszając dodaj masło i alkohol. Tak przygotowany ganasz pozostaw do przestygnięcia.
Na uprzednio przygotowany mazurek wyłóż ganasz (powinien mieć konsystencję miękkiego masła). Całość przystrajaj płatkami migdałów.
Wstaw do lodówki do przestygnięcia.

SMACZNEGO!!!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion Biuro prasowe
2025-07-21 | 09:00

Nakręć mile, nie promile. Rusza dziewiąta edycja kampanii Trzymaj Pion

Tegoroczne hasło kampanii prowadzonej przez Grupę Żywiec „Nakręć mile, nie promile” ma zachęcić użytkowników jednośladów do odpowiedzialności za
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.

Media i PR

Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.

Moda

Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.