Komunikaty PR

Menu na lato: co jeść, gdy doskwiera upał? Przepisy na sałatki od marki Eisberg

2020-08-20  |  15:05
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Tegoroczny sezon urlopowy przebiega u wielu z nas zgoła inaczej niż wakacyjny czas w poprzednich latach. Aktualna sytuacja epidemiczna, choć mało optymistyczna, na szczęście nie uniemożliwia spędzania czasu na świeżym powietrzu. Bez względu na to czy decydujemy się na rodzinną wycieczkę rowerową czy planujemy niedzielny piknik na łonie natury, nie obejdzie się bez dobrze zaplanowanego menu. Warunek jest jeden – wybierajmy propozycje, które zagwarantują orzeźwienie w upalne dni.

Pandemia koronawirusa skutecznie zrewidowała letnie plany Polaków, zwłaszcza tych, którzy planowali wczasy poza granicami kraju. Rezygnując z zagranicznych wojaży wielu z nas wybrało wypoczynek w Polsce. Wydawać by się mogło, iż podczas urlopu, gdy wolnego czasu mamy więcej, chętnie będziemy realizować kulinarne fantazje. Co zrobić jednak, gdy za oknem żar leje się z nieba i ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to ciężkostrawne uczty poprzedzone kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni?

W poszukiwaniu chłodu

Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego – jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody – będą orzeźwiające. Jak wskazuje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg - producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw, latem wybór produktów, które skutecznie nawodnią organizm, jest naprawdę duży. Kiedy upał nie daje za wygraną w kulinarnych eksperymentach wykorzystajmy np. ogórki (96% wody), sałatę (95%), rzodkiewkę (95%), pomidora (95%), szpinak (91%) czy marchew (87%). Z owoców wybierajmy zaś arbuza (93%), pomarańcze (87%), truskawki (92%), ananasa (87%) oraz maliny (87%). Wszystkie te składniki skutecznie uzupełnią wodę w organizmie, pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie i poziom energii. Komponując lekką sałatkę warto postawić na smakowe kontrasty – słonawa feta i słodycz pomarańczy na idealnie zbilansowanej, neutralnej mieszance sałat z marchewką, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Z kolei pełen wartości odżywczych, orzeźwiający ananas będzie doskonale współgrał z mieszanką sałat California mix, wyrazistym serem pleśniowym, rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz batatem. Taką przekąskę możemy z powodzeniem zapakować do pudełka i zjeść z apetytem na łonie natury – dodaje ekspert. W letnie dni w nawodnieniu organizmu niezastąpione okażą się płyny w rozmaitych odsłonach. Jeśli nie potrafimy przekonać się do smaku wody, dodajmy do niej świeże owoce: grejpfruta, pomarańczę czy ananasa oraz miętę/rozmaryn. Po około godzinie (w przypadku ananasa musimy poczekać ok. 2 h) orzeźwiający, obłędnie smaczny napój będzie gotowy. Nie zapominajmy także o  świeżych sokach czy smoothies, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli nie mamy czasu by przygotować je samodzielnie w domu, z powodzeniem skorzystać możemy z bogatej oferty sklepowej. Przykładowo w nowej linii wegańskich, zimnotłoczonych soków i smoothies HPP marki Eisberg znajdziemy aż sześć zróżnicowanych wersji smakowych, opartych wyłącznie o mieszanki soków, przecierów owocowych i soków warzywnych – podsumowuje Katarzyna Głębocka.

 

Sałatka w stylu kalifornijskim

Składniki:

1 woreczek mieszanki California mix Eisberg

1 batat średniej wielkości

1/4 ananasa

garść orzechów włoskich

80 g sera pleśniowego

2 łyżki oliwy

sól

zioła

Dressing:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki musztardy Dijon

1 łyżka miodu

1 łyżka octu winnego

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Mieszankę sałat California mix marki Eisberg ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.

 

Sałatka z serem feta

Składniki:

1 woreczek mieszanki Fitness mix

1 pomarańcza

pół gruszki

10 dkg sera feta

Dressing:

1 łyżeczka miodu

2 łyżeczki octu jabłkowego

2 łyżeczki majonezu

szczypta brązowego cukru

1 łyżeczka oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Składniki do dressingu zmieszaj ze sobą. Mieszankę sałat wsyp do miski. Gruszkę i pomarańczę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Składniki dodaj do mieszanki sałat. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

 

Grupa Eisberg z siedzibą w Zurychu w Szwajcarii to jeden z liderów w Europie i numer jeden w Szwajcarii i Europie Wschodniej w zakresie produkcji świeżych mieszanek sałat typu convenience, warzyw i owoców. Firma posiada cztery zakłady produkcyjne w Szwajcarii, po jednym w Polsce, Austrii, Rumunii i na Węgrzech. Zakład zlokalizowany w Legnicy zaopatruje partnerów handlowych w kraju, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Klientami Eisberg Polska są największe sieci handlowe oraz gastronomiczne.

www.eisberg.pl/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.