Menu na wesele. Czy pamiętasz o tych kilku istotnych kwestiach?
Bez względu na to, jaki styl wybierzecie - przyjęcie z serwowanymi potrawami, w formie bufetu, a może w wariancie mieszanym - menu na wesele to jedna z tych kluczowych kwestii, która niejednokrotnie przesądza o sukcesie całego wydarzenia. Jak więc zadowolić podniebienia gości? I czy to w ogóle możliwe? Sprawdźmy.
Zapraszając gości na swoje wesele, najpewniej jednocześnie zapraszacie ich na najbardziej wyjątkowe przyjęcie, jakie kiedykolwiek urządzicie. Warto więc zadbać o wszystkie detale, w tym o jedzenie, które jest niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów całej imprezy. Oto kilka podpowiedzi, na co warto zwrócić uwagę, planując menu na wesele.
Co się sprawdzi?
Zapraszając gości na przyjęcie do swojego domu, zazwyczaj nie pytacie ich, na jakie potrawy mieliby ochotę. Dlatego wesele to doskonała okazja, by wziąć ich gusta kulinarne pod uwagę. Coraz więcej osób cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe lub z różnych powodów wybiera określony sposób żywienia. To miłe, jeśli uwzględnimy ich preferencje układając menu na wesele. Czy to oznacza, że nie ma w nim miejsca na sprawdzone potrawy? - Nie ma nic złego w uwzględnieniu w menu na wesele wypróbowanych i lubianych tradycyjnych dań. – uspokaja Joanna Hoc-Kopiej, ekspert Dworu Korona Karkonoszy. – Często jedzenie staje się jednym z najbardziej niezapomnianych aspektów Waszego ślubu. Warto więc po prostu zadbać o różnorodność. Tak, aby każdy gość mógł wspominać Wasze wesele w uśmiechem zadowolenia. Także na myśl o podawanych w tym dniu pysznościach – dodaje.
Czego lepiej unikać?
Pomijając wybrednych smakoszy, większość gości oczekuje, że menu na wesele owszem, będzie zawierało elementy zaskoczenia, ale nie będą to całkowicie egzotyczne potrawy. Organizując przyjęcie w takim miejscu, jak Dwór Korona Karkonoszy, możecie zaskoczyć gości lokalnymi specjałami oraz autorskimi recepturami potraw, przygotowywanymi przez znakomitych kucharzy. Oryginalne receptury pasztetów, mięs pieczonych, oliwek w marynatach, chlebów, czy różnego rodzaju serów w oliwach z ziołami, to tylko ułamek ich możliwości. Z menu na wesele warto natomiast wykluczyć potrawy, które są problematyczne w jedzeniu, np. bardzo się kruszą i rozpadają, lub których przygotowanie i podanie wymaga ogromnego pietyzmu i jest bardzo absorbujące. Potrawy, które są bardzo aromatyczne to także nie najlepszy pomysł. Nieświeży oddech po ich spożyciu może stanowić dla gości duży dyskomfort. – Ponadto tym, na co zawsze zwracamy uwagę, jest brak ozdób, które nie nadają się do spożycia. Dania powinny być nie tylko estetyczne, ale przede wszystkim jadalne. – dodaje Joanna Hoc-Kopiej. Dzięki takiemu podejściu nikt z gości nie będzie się musiał zastanawiać, czy np. może zjeść czy, co gorsza, powinien wypluć, kwiatek ozdabiający jego talerz z potrawą.
Menu na wesele – na co się zdecydować?
Przy wyborze dań w dużej mierze warto sugerować się porą roku, w której odbywa się przyjęcie. Menu na wesele bez rosołu wydaje Wam się nie do zaakceptowania? Jeśli Wasz wielki dzień przypada wczesną wiosną, jesienią lub zimą, ta rozgrzewająca zupa z pewnością spotka się ze sporą aprobatą gości. Jednak gdy wesele odbywa się w środku lata, a z nieba leje się żar, aż prosi się o chłodnik czy bardziej „światowe” gazpacho, gaszące apetyt także w najbardziej upalne dni.
Pamiętajcie, że jedzenie powinno stanowić wspaniałą oprawę Waszego święta. Być tłem do celebrowania pięknych chwil. W tym wyjątkowym dniu cieszcie się więc sobą, towarzystwem najbliższych i smakiem potraw. A stworzenie menu na wesele zawsze możecie powierzyć ekspertom. Bogata oferta Dworu Korona Karkonoszy obejmuje aż 350 potraw, a doświadczenie zdobyte podczas organizacji ponad 750 wesel to najlepszy wyróżnik, że jesteście w dobrych rękach.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.