Między kuchnią a salonem: stół w komplecie z zabudową meblową
Małgorzata Wnorowska
Forestor
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Kuchnia i jadalnia stanowią obecnie jedną całość, dlatego coraz częściej tak właśnie postrzegają je producenci mebli, którzy oferują zabudowę kuchenną w komplecie ze stołem w identycznym dekorze. To bardzo wygodne rozwiązanie, które ułatwi urządzenie estetycznego i spójnego stylistycznie wnętrza.
W nowoczesnych wnętrzach coraz częściej decydujemy się na otwartą strefę dzienną, dlatego popularnym rozwiązaniem jest połączenie kuchni z jadalnią. Chociaż ta ostatnia sprowadza się głównie do stołu, pozwala jednak w pełni wykorzystać możliwości posiadania osobnego miejsca do spożywania posiłków.
Takie rozwiązanie aranżacyjne ma wiele zalet. Brak ściany pomiędzy kuchnią i jadalnią dodaje przestrzeni a wnętrze staje się bardziej funkcjonalne, ponieważ wszystkie czynności związane z przygotowywaniem i spożywaniem posiłków odbywają się w obrębie jednego wspólnego pomieszczenia. Połączenie kuchni i jadalni ułatwia nakrywanie do stołu i serwowanie posiłków, a po ich zakończeniu – usprawnia uprzątnięcie stołu. Podczas przygotowywania posiłków możemy jednocześnie nadzorować dziecko odrabiające lekcje przy stole. Kiedy przy nim nie jemy, może on z powodzeniem pełnić rolę domowego biura czy miejsca do wspólnego czytania lub zabaw z dziećmi, co na pewno doceniliśmy w ostatnich tygodniach. Ograniczenia wynikające z pandemii sprawiły, że więcej czasu spędzamy we własnych domach, a w kuchni nie tylko gotujemy, ale też spożywamy posiłki, pracujemy czy odrabiamy lekcje z dziećmi. Stół okazał się niezastąpiony, ponieważ to przy nim możemy wygodnie wykonywać wszystkie te czynności. Ustawiony na granicy kuchni i salonu pozwala na lepszą organizację życia rodzinnego.
Harmonia stylu
Stół przede wszystkim zapewnia miejsce do spożywania posiłków, ale ustawiony pomiędzy kuchnią i salonem pełni również rolę łącznika strefy gotowania oraz wypoczynkowej, a połączenie obu tych części wymaga przemyślanej koncepcji całego wnętrza. Ponieważ jest wyeksponowany na tle zabudowy kuchennej i widoczny z salonu, stół nie tylko powinien być funkcjonalny, ale pasować wzorniczo do mebli kuchennych. Najbardziej harmonijnym rozwiązaniem jest ujednolicenie kolorystyki frontów, korpusu mebli lub blatu roboczego ze stołem. Producent mebli kuchennych, firma KAM zauważyła tę potrzebę i w ramach swoich systemów oferuje także możliwość doboru stołu – w identycznej tonacji czy wykończeniu jak pozostała część zabudowy. Wybierając meble z jednej linii mamy pewność, że wszystkie elementy będą do siebie pasowały i tworzyły spójną kompozycję.
- Aby połączona strefa kuchenno-jadalniana wyglądała estetycznie a meble, w które będzie wyposażona, współgrały ze sobą, powinniśmy zachować jednolitą kolorystykę oraz jeden przewodni styl aranżacji – podpowiada Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka Spółki Meblowej KAM. – Możemy samodzielnie połączyć różne meble, co czasami bywa ryzykowne, albo zdecydować się na gotowy komplet w postaci zabudowy meblowej i stołu, które będą wykonane dokładnie w tym samym dekorze. To najbezpieczniejsze rozwiązanie, ponieważ mamy pewność, że meble będą identyczne.
Dekor dekorowi nie równy, można często powiedzieć, patrząc na ofertę wzorniczą różnych producentów. Nawet w przypadku najbardziej popularnych dekorów mogą występować znaczące różnice, dlatego zamiast szukać odpowiedniego odcienia czy rysunku drewna na własną rękę, wybierzmy gotowy komplet w postaci zabudowy kuchennej i dopasowanego do niej stołu, co znacznie ułatwi nam zadanie.
Kształt odpowiedni do metrażu
Kształt i wymiary stołu można elastycznie dopasować do możliwości metrażowych i potrzeb użytkowników. Kwadratowy stół, ustawiony przy ścianie, sprawdzi się nawet w niewielkiej kawalerce. Dzięki niedużym gabarytom może być mobilny, co oznacza, że możemy go dowolnie przesuwać – ustawić na środku do posiłku, a kiedy potrzebujemy więcej miejsca, odstawić na bok. Model prostokątny, przy którym zmieści się więcej osób, będzie bardziej praktyczny dla wieloosobowej rodziny.
Proste przyjemności na zimowe wieczory
Sylwester poza domem? Sprawdź, czy twój dom jest przygotowany na włamanie
Łazienka inspirowana kolorem roku 2025 – jak ją urządzić?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Jakub Rzeźniczak: Z szacunku dla żony odmówiłem udziału w „Tańcu z gwiazdami”. Do programu „Mówię Wam” nie pójdę ze względu na prowadzącego
Nie tylko producenci TVN-u chcieli widzieć w swoim formacie Jakuba Rzeźniczaka. Walczył o niego również Polsat, proponując mu udział w nowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Były piłkarz nie wystąpi jednak na parkiecie, bo jak podkreśla, w tym momencie nie czułby się komfortowo w tym programie. Nie chce bowiem prowokować dwuznacznych sytuacji i dostarczać swojej żonie powodów do niepokoju czy zazdrości.
Konsument
Będzie ubywać mięsa na stołach Polaków. Eksperci radzą ograniczyć spożycie nawet o dwie trzecie
Produkcja zwierzęca nie zniknie, ale będzie musiała zostać ograniczona – oceniają eksperci rynku żywności i podkreślają, że przemawiają za tym zarówno względy zdrowotne, jak i środowiskowe. Obecnie przeciętny Polak zjada ok. 75 kg mięsa rocznie, a wskazywana przez dietetyków zdrowa granica to ok. 20–25 kg.
Podróże
Radosław Majdan: W ferie jedziemy z chłopcami w góry. Nie umiem jeździć na nartach i nie ciągnie mnie na stok
W przerwie między nagraniami do różnych projektów telewizyjnych i internetowych były piłkarz, a obecnie komentator sportowy wybiera się na odpoczynek. W planach są dwa kierunki: najpierw zagraniczny kurort narciarski, a później jakieś egzotyczne miejsce. Radosław Majdan zaznacza jednak, że sam nie potrafi jeździć na nartach, bo jako zawodowy sportowiec miał zapisane w kontrakcie, że nie może ryzykować na stoku. Ten wyjazd organizuje jednak z myślą o synach i ma nadzieję, że najmłodszy Heniu też szybko połknie bakcyla jak jego bracia.