Komunikaty PR

Międzynarodowy Dzień Pizzy, czyli ulubione święto kulinarne Polaków

2021-02-08  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania link ( 0.03 MB )

Polacy są pasjonatami kuchni włoskiej. Kochamy zarówno desery, risotto jak i makarony, czy pizzę. To właśnie ten najpopularniejszy na świecie przysmak rodem ze słonecznej Italii, obchodzi swoje święto 9 lutego. Jakie smaki pizzy królują w Polsce? Czy Polacy preferują pizzę z popularnych sieciówek, czy może lokalnych pizzerii? Odpowiedź znajdziecie poniżej!

9 lutego to ważna data w kalendarzu każdego fana pizzy – obchodzimy wówczas jej międzynarodowe święto. Sekret tego kultowego posiłku, który pokochały miliony na całym świecie, tkwi w prostocie i mnogości wariantów. A w dniu jej święta nie sposób odmówić sobie choć kilku kęsów tego doskonałego włoskiego specjału!

Pizza – przysmak, który pokochał cały świat

Bazą każdej z tradycyjnych pizz jest ciasto, sos pomidorowy, ser mozzarella, do tego ulubione dodatki takie jak oliwki, suszone czy gotowane szynki, pieczarki, cebula, anchois czy owoce morza. Wszystko to zapiekane w mocno nagrzanym piecu i... gotowe! Danie to nieznacznie różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. W Polsce najpopularniejsze są jednak te w typie rzymskiej, na nieco sztywniejszym, równym cieście, i neapolitańskiej – z niezwykle pulchnymi rantami i mokrym środkiem.

Jakimi pizzaloverami jesteśmy?

Dzięki swojej uniwersalności, pizza stała się doskonałym kompanem niemal każdej sportowej imprezy, domówki, czy romantycznego wieczoru. Dane Glovo pokazują, że niekwestionowaną królową pizz w dostawie jest Pepperoni. Równie chętnie wybieramy także Margheritę oraz Capriciosę, czyli klasyczną pizzę z szynką i pieczarkami. Tuż za podium uplasowała się pizza Prosciutto e rucola z włoską suszoną szynką i rukolą, a także hawajska, która wciąż budzi wiele kontrowersji wśród smakoszy włoskich przysmaków. Polacy chętniej wybierają lokalne pizzerie, niż te zrzeszone w przez globalne sieci - 56% zamówień pochodzi właśnie z pojedynczych lokali.

Weekendowe przyjemności

Dzięki swojej uniwersalności, pizza stała się doskonałym kompanem niemal każdej sportowej imprezy, domówki, czy romantycznego wieczoru. Jak podaje Glovo, najchętniej wybieramy włoski przysmak w weekendy - aż 37% zamówień pizzy generowanych jest w soboty i niedziele.

Kuchnia włoska na dobre zagościła w polskich domach. Doceniamy ją za uniwersalność, mnogość smaków oraz dostępność. Pizza to nasze ulubione danie, które zamówimy w każdym mieście, a jej święto powinniśmy celebrować z włoskim przytupem.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.