Komunikaty PR

Mistrzowskie andrzejkowe przyjęcie Sięgnij po produkty z Piątnicy – no bo skąd

2022-11-29  |  15:10
Biuro prasowe

Andrzejki to doskonała okazja, by celebrować czas ze znajomymi i przygotować coś pysznego. W tym roku, ze względu na odbywające się Mistrzostwa Świata Piłki Nożnej w Katarze, polecamy przekąski, które doskonale sprawdzą się na stole i nadadzą wyjątkowego, mistrzowskiego smaku każdemu spotkaniu!

Niezależnie od tego czy planujecie tradycyjne andrzejkowe wróżby, czy stawiacie na wspólne kibicowanie zawodnikom na Mundialu, na stole nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Warto w tym dniu postawić na wyjątkowe i oryginale dania, z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów. Prezentujemy przepisy szefów kuchni z Piątnicy, które sprawią, że tegoroczne andrzejki będą miały mistrzowski wymiar. Smacznego!

 Empanadas z serkiem, czosnkiem i szpinakiem

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego
  • 300 g szpinaku
  • 1 serek Twój Smak z Piątnicy z czosnkiem
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • jajko (roztrzepane, do posmarowania)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Posiekaj czosnek i podsmaż go na maśle. Jeśli chcesz, możesz też dodać pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dołóż posiekany szpinak. Podgrzewaj na patelni, aż woda odparuje.
  2. Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z serkiem Twój Smak z Piątnicy. Dodaj drobno posiekany szczypiorek, dopraw solą i pieprzem oraz kminem rzymskim.
  3. Rozwiń ciasto francuskie i wykrój okręgi o średnicy około 10 centymetrów. Na środku każdego połóż łyżkę farszu. Połącz brzegi i dociśnij je widelcem, robiąc zdobienie.
  4. Posmaruj pierogi roztrzepanym jajkiem i piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C.
    Serwuj posypane posiekanym szczypiorkiem, z ulubionym dipem i ciesz się smakiem!

Polecany produkt:

Serek śmietankowy Twój Smak z czosnkiem, OSM Piątnica

Serek Twój Smak to doskonale aksamitny serek o idealnie gładkiej konsystencji. Ma prosty, naturalny skład oparty na najwyższej jakości składnikach – najlepszym mleku od lokalnych dostawców. Dzięki dodatkowi polskiego czosnku wyróżnia się ostrzejszym smakiem i doskonale pasuje do dipów, farszów i przystawek.

Dip z awokado i miętą

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki Śmietany 12% OSM Piątnica
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój na pół, wydrąż pestkę i łyżką wydobądź miąższ. Następnie w misce rozdrobnij dokładnie miąższ widelcem, a jeśli awokado jest twarde – zmiksuj je przy pomocy blendera.
  2. Kolejno dodaj Śmietanę 12% z Piątnicy, sok z cytryny i drobno posiekaną miętę. Na koniec przypraw do smaku i wszystko razem wymieszaj.

Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, krakersami czy nachos.

Polecany produkt:

Śmietana 12% OSM Piątnica

Śmietana 12% OSM Piątnica od wielu lat ceniona jest za wyjątkowe walory smakowe, szerokie możliwości wykorzystania w kuchni oraz… niezawodność! Gęsta, a jednocześnie delikatna. Doskonale nadaje się do potraw na zimno i na gorąco, gdyż nie warzy się pod wpływem ciepła. Niezastąpiona w każdej kuchni – do sosów, dipów, sałatek czy zup.

Słodki deser – Beza Pavlova z bitą śmietaną, mango i marakują

Składniki:

  • 7 jajek (potrzebne tylko białka)
  • pół łyżeczki soli
  • 300 g drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka Mascarpone
  • 4 marakuje
  • 1 mango
  • 1 granat
  • 50 g suszonego kokosa lub wiórek kokosowych
  • 100 g konfitury z żurawiny

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Powoli ubijaj pianę, dosypując do białek sól. Następie powoli dodawaj cukier. Kiedy piana zrobi się bardziej zwarta, wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet. Miksuj lub ubijaj białka jeszcze przez 2 minuty. Kiedy skończysz, piana powinna być sztywna i błyszcząca.
  2. Na papierze do pieczenia, z powstałej piany uformuj 2 takie same okrągłe spody do bezowego tortu. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 110°C. Następnie susz je w piecu przez kolejne 2 godziny w temperaturze 100°C.
  3. Schłodzoną Śmietankę 30% z Piątnicy ubijaj do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone. Wyłóż ją na ostudzony spód z bezy i równo rozsmaruj, pozostawiając ok. ¼ porcji. Na warstwę bitej śmietany nałóż konfiturę z żurawiny i miąższ z 2 marakui. Przykryj drugim spodem, a wierzch udekoruj resztą bitej śmietany.
  4. Obierz mango i pokrój w paseczki. Bezę udekoruj mango, pozostałym miąższem z marakui, płatkami kokosa i pestkami granatu. Smacznego!

Polecany produkt:

Śmietanka 30% OSM Piątnica to słodka, pasteryzowana śmietanka, która znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji ubijesz ją szybko na pyszny, puszysty krem. Można ją stosować także do dań wytrawnych – śmietanka nie warzy się po dodaniu do gorących potraw, jednocześnie nadając im wyrazistego, kremowego smaku.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Niemal tysiąc osób pobiegnie jako pomarańczowi bohaterowie Biuro prasowe
2024-08-08 | 15:00

Niemal tysiąc osób pobiegnie jako pomarańczowi bohaterowie

Zapoczątkowana dziesięć lat temu przez Fundację „Maraton Warszawski” akcja #BiegamDobrze jest dziś największym charytatywnym, cyklicznym, biegowym wydarzeniem w Polsce. Nic
Styl życia „Czasami to by się przydała kąpiel w melisie” – kobiety o menopauzalnej złości
2024-08-07 | 12:00

„Czasami to by się przydała kąpiel w melisie” – kobiety o menopauzalnej złości

„Czasami to by się przydała kąpiel w melisie” – kobiety mówią o menopauzalnej złości   Złość menopauzalna to jeden z przejawów klimakterium, a
Styl życia 8 sierpnia obchodzimy Wielki Dzień Pszczół. Sprawdź, jak wspierać te pożyteczne
2024-08-07 | 11:15

8 sierpnia obchodzimy Wielki Dzień Pszczół. Sprawdź, jak wspierać te pożyteczne

Rośliny zapylane przez pszczoły stanowią aż ponad 78 proc. wszystkich gatunków występujących na Ziemi. Bez nich wiele codziennych produktów spożywczych, takich jak owoce i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Dom i ogród

Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii

Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.

Handel

Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE

Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.

Ochrona środowiska

Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami

Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.