Moda na zdrowe odżywianie. Czy Polacy kochają diety?
-
Pierwsza w Polsce porównywarka cateringów dietetycznych Cateromarket sprawdziła, jakie są aktualne zwyczaje żywieniowe Polaków. Zapytano m.in. o to, czy pandemia wpłynęła na to, jak się odżywiamy, jakie diety stosujemy najczęściej, jak rozumiemy zdrowe odżywianie oraz co sądzimy o dietach pudełkowych.
-
Ankietę internetową dotyczącą preferencji żywieniowych Polaków wypełniło 1200 osób, kobiet i mężczyzn w przedziale wiekowym 18-65 lat, z całego kraju.
-
Okazuje się, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak ważna dla naszego organizmu jest odpowiednia dieta. Aż 62% z nas ocenia swój sposób odżywiania jako zdrowy. Przyznajemy również, że coraz częściej zdarza nam się czytać etykiety produktów spożywczych.
-
Polacy, myśląc o diecie, kierują się przede wszystkim kwestią własnego zdrowia. Tendencja ta jeszcze bardziej umocniła się w czasach pandemii.
Zdecydowana większość Polaków ocenia swój sposób odżywiania jako zdrowy. Coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy, a wartościowe produkty spożywcze częściej znajdują miejsce w naszych koszykach zakupowych. To tylko kilka z wielu wniosków nowego badania Cateromarket o nawykach żywieniowych Polaków.
Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że mamy coraz większą świadomość wpływu zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie psychiczne. W trosce o odpowiednią dietę najczęściej odstawiamy cukier i rezygnujemy z tłustych potraw. Zdajemy sobie też sprawę z tego, jak istotną rolę ma odpowiednie nawodnienie organizmu. Czego jeszcze dowiadujemy się z badania?
Zdrowa dieta jest dla nas ważna
Jak pokazują wyniki badania, kwestia zdrowego odżywiania jest dla nas ważna. Zdajemy sobie sprawę z tego, że żywność ma ogromny wpływ na nasz organizm i staramy się wdrażać w życie prozdrowotne nawyki. Jest to główny powód, dla którego decydujemy się na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Polaków motywuje również chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, poprawa stanu zdrowia i samopoczucia. Jaką dietę wybieramy najchętniej? Okazuje się, że najczęściej nasz wybór pada na dietę zbilansowaną, której celem jest dostarczenie do naszego organizmu odpowiedniej dawki witamin i składników odżywczych.
– Świadomość Polaków na temat żywienia stale się powiększa. Coraz więcej uwagi przykładamy do tego, co jemy i co wybieramy (...). Jednak cały czas mamy problem z określeniem, czym właściwie jest „zdrowe odżywianie”. Kojarzy nam się często z zakazami, restrykcjami czy kosztownym żywieniem. Nic bardziej mylnego! Zdrowa dieta wcale nie musi być droga, nudna czy czasochłonna. Jej głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych, które zabezpieczą przed wystąpieniem niedoborów – komentuje mgr Dagmara Wójtowicz, dietetyczka.
Czy zdrowe odżywianie jest drogie?
Mimo panującej mody na zdrowe odżywianie Polacy są zdania, że taki sposób żywienia jest drogi. Może to być jeden z powodów, dla których robiąc zakupy spożywcze czytamy etykiety – ten nawyk wskazuje aż 68% badanych. Jesteśmy gotowi na zdrową żywność wydać więcej, ale w parze z ceną powinna iść jakość produktu, a informacje o jego składzie pozwalają nam to zweryfikować.
Wiedzę na temat zdrowego odżywiania czerpiemy głównie z własnego doświadczenia i intuicji – takiej odpowiedzi udzieliła 1/3 ankietowanych. W tej kwestii ufamy też mediom społecznościowym, portalom internetowym i blogom. Mimo świadomości szeregu korzyści płynących ze zdrowej diety przyznajemy, że ścisłe dostosowywanie się do jej założeń nie jest wcale proste, a naszą największą słabością jest podjadanie między posiłkami.
Jak pandemia wpłynęła na nawyki żywieniowe Polaków?
Długie miesiące izolacji miały na nas zróżnicowany wpływ. Podczas gdy 52% badanych Polaków twierdzi, że pandemia w ogóle nie wpłynęła na ich sposób odżywiania, 1/3 deklaruje, że stara się jeść zdrowiej. Niestety są też wśród nas osoby, które przyznają się do zmiany nawyków żywieniowych na gorsze. Takiej odpowiedzi udzieliło aż 15% badanych. W związku z pandemią częściej gotujemy we własnej kuchni i jadamy posiłki z najbliższymi. Zapewne dlatego bliższa jest nam kwestia niemarnowania jedzenia i życie w zgodzie z trendem less waste.
Więcej o nawykach żywieniowych Polaków można znaleźć w najnowszym raporcie na stronie Cateromarket.pl.
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.