Komunikaty PR

Moda na zdrowe odżywianie. Czy Polacy kochają diety?

2022-01-10  |  13:45
  • Pierwsza w Polsce porównywarka cateringów dietetycznych Cateromarket sprawdziła, jakie są aktualne zwyczaje żywieniowe Polaków. Zapytano m.in. o to, czy pandemia wpłynęła na to, jak się odżywiamy, jakie diety stosujemy najczęściej, jak rozumiemy zdrowe odżywianie oraz co sądzimy o dietach pudełkowych.

  • Ankietę internetową dotyczącą preferencji żywieniowych Polaków wypełniło 1200 osób, kobiet i mężczyzn w przedziale wiekowym 18-65 lat, z całego kraju.

  • Okazuje się, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak ważna dla naszego organizmu jest odpowiednia dieta. Aż 62% z nas ocenia swój sposób odżywiania jako zdrowy. Przyznajemy również, że coraz częściej zdarza nam się czytać etykiety produktów spożywczych.

  • Polacy, myśląc o diecie, kierują się przede wszystkim kwestią własnego zdrowia. Tendencja ta jeszcze bardziej umocniła się w czasach pandemii.

 

Zdecydowana większość Polaków ocenia swój sposób odżywiania jako zdrowy. Coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy, a wartościowe produkty spożywcze częściej znajdują miejsce w naszych koszykach zakupowych. To tylko kilka z wielu wniosków nowego badania Cateromarket o nawykach żywieniowych Polaków.

Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że mamy coraz większą świadomość wpływu zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie psychiczne. W trosce o odpowiednią dietę najczęściej odstawiamy cukier i rezygnujemy z tłustych potraw. Zdajemy sobie też sprawę z tego, jak istotną rolę ma odpowiednie nawodnienie organizmu. Czego jeszcze dowiadujemy się z badania?

 

Zdrowa dieta jest dla nas ważna

Jak pokazują wyniki badania, kwestia zdrowego odżywiania jest dla nas ważna. Zdajemy sobie sprawę z tego, że żywność ma ogromny wpływ na nasz organizm i staramy się wdrażać w życie prozdrowotne nawyki. Jest to główny powód, dla którego decydujemy się na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Polaków motywuje również chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, poprawa stanu zdrowia i samopoczucia. Jaką dietę wybieramy najchętniej? Okazuje się, że najczęściej nasz wybór pada na dietę zbilansowaną, której celem jest dostarczenie do naszego organizmu odpowiedniej dawki witamin i składników odżywczych. 

Świadomość Polaków na temat żywienia stale się powiększa. Coraz więcej uwagi przykładamy do tego, co jemy i co wybieramy (...). Jednak cały czas mamy problem z określeniem, czym właściwie jest „zdrowe odżywianie”. Kojarzy nam się często z zakazami, restrykcjami czy kosztownym żywieniem. Nic bardziej mylnego! Zdrowa dieta wcale nie musi być droga, nudna czy czasochłonna. Jej głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych, które zabezpieczą przed wystąpieniem niedoborów – komentuje mgr Dagmara Wójtowicz, dietetyczka.

 

Czy zdrowe odżywianie jest drogie?

Mimo panującej mody na zdrowe odżywianie Polacy są zdania, że taki sposób żywienia jest drogi. Może to być jeden z powodów, dla których robiąc zakupy spożywcze czytamy etykiety – ten nawyk wskazuje aż 68% badanych. Jesteśmy gotowi na zdrową żywność wydać więcej, ale w parze z ceną powinna iść jakość produktu, a informacje o jego składzie pozwalają nam to zweryfikować. 

Wiedzę na temat zdrowego odżywiania czerpiemy głównie z własnego doświadczenia i intuicji – takiej odpowiedzi udzieliła 1/3 ankietowanych. W tej kwestii ufamy też mediom społecznościowym, portalom internetowym i blogom. Mimo świadomości szeregu korzyści płynących ze zdrowej diety przyznajemy, że ścisłe dostosowywanie się do jej założeń nie jest wcale proste, a naszą największą słabością jest podjadanie między posiłkami.

 

Jak pandemia wpłynęła na nawyki żywieniowe Polaków? 

Długie miesiące izolacji miały na nas zróżnicowany wpływ. Podczas gdy 52% badanych Polaków twierdzi, że pandemia w ogóle nie wpłynęła na ich sposób odżywiania, 1/3 deklaruje, że stara się jeść zdrowiej. Niestety są też wśród nas osoby, które przyznają się do zmiany nawyków żywieniowych na gorsze. Takiej odpowiedzi udzieliło aż 15% badanych. W związku z pandemią częściej gotujemy we własnej kuchni i jadamy posiłki z najbliższymi. Zapewne dlatego bliższa jest nam kwestia niemarnowania jedzenia i życie w zgodzie z trendem less waste.

 

Więcej o nawykach żywieniowych Polaków można znaleźć w najnowszym raporcie na stronie Cateromarket.pl.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.