Komunikaty PR

Moda na zdrowe odżywianie. Czy Polacy kochają diety?

2022-01-10  |  13:45
  • Pierwsza w Polsce porównywarka cateringów dietetycznych Cateromarket sprawdziła, jakie są aktualne zwyczaje żywieniowe Polaków. Zapytano m.in. o to, czy pandemia wpłynęła na to, jak się odżywiamy, jakie diety stosujemy najczęściej, jak rozumiemy zdrowe odżywianie oraz co sądzimy o dietach pudełkowych.

  • Ankietę internetową dotyczącą preferencji żywieniowych Polaków wypełniło 1200 osób, kobiet i mężczyzn w przedziale wiekowym 18-65 lat, z całego kraju.

  • Okazuje się, że jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak ważna dla naszego organizmu jest odpowiednia dieta. Aż 62% z nas ocenia swój sposób odżywiania jako zdrowy. Przyznajemy również, że coraz częściej zdarza nam się czytać etykiety produktów spożywczych.

  • Polacy, myśląc o diecie, kierują się przede wszystkim kwestią własnego zdrowia. Tendencja ta jeszcze bardziej umocniła się w czasach pandemii.

 

Zdecydowana większość Polaków ocenia swój sposób odżywiania jako zdrowy. Coraz większą uwagę przykładamy do tego, co jemy, a wartościowe produkty spożywcze częściej znajdują miejsce w naszych koszykach zakupowych. To tylko kilka z wielu wniosków nowego badania Cateromarket o nawykach żywieniowych Polaków.

Moda na zdrowe odżywianie sprawiła, że mamy coraz większą świadomość wpływu zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie psychiczne. W trosce o odpowiednią dietę najczęściej odstawiamy cukier i rezygnujemy z tłustych potraw. Zdajemy sobie też sprawę z tego, jak istotną rolę ma odpowiednie nawodnienie organizmu. Czego jeszcze dowiadujemy się z badania?

 

Zdrowa dieta jest dla nas ważna

Jak pokazują wyniki badania, kwestia zdrowego odżywiania jest dla nas ważna. Zdajemy sobie sprawę z tego, że żywność ma ogromny wpływ na nasz organizm i staramy się wdrażać w życie prozdrowotne nawyki. Jest to główny powód, dla którego decydujemy się na zmianę swoich nawyków żywieniowych. Polaków motywuje również chęć zrzucenia zbędnych kilogramów, poprawa stanu zdrowia i samopoczucia. Jaką dietę wybieramy najchętniej? Okazuje się, że najczęściej nasz wybór pada na dietę zbilansowaną, której celem jest dostarczenie do naszego organizmu odpowiedniej dawki witamin i składników odżywczych. 

Świadomość Polaków na temat żywienia stale się powiększa. Coraz więcej uwagi przykładamy do tego, co jemy i co wybieramy (...). Jednak cały czas mamy problem z określeniem, czym właściwie jest „zdrowe odżywianie”. Kojarzy nam się często z zakazami, restrykcjami czy kosztownym żywieniem. Nic bardziej mylnego! Zdrowa dieta wcale nie musi być droga, nudna czy czasochłonna. Jej głównym zadaniem jest zapewnienie odpowiedniej ilości kalorii i składników odżywczych, które zabezpieczą przed wystąpieniem niedoborów – komentuje mgr Dagmara Wójtowicz, dietetyczka.

 

Czy zdrowe odżywianie jest drogie?

Mimo panującej mody na zdrowe odżywianie Polacy są zdania, że taki sposób żywienia jest drogi. Może to być jeden z powodów, dla których robiąc zakupy spożywcze czytamy etykiety – ten nawyk wskazuje aż 68% badanych. Jesteśmy gotowi na zdrową żywność wydać więcej, ale w parze z ceną powinna iść jakość produktu, a informacje o jego składzie pozwalają nam to zweryfikować. 

Wiedzę na temat zdrowego odżywiania czerpiemy głównie z własnego doświadczenia i intuicji – takiej odpowiedzi udzieliła 1/3 ankietowanych. W tej kwestii ufamy też mediom społecznościowym, portalom internetowym i blogom. Mimo świadomości szeregu korzyści płynących ze zdrowej diety przyznajemy, że ścisłe dostosowywanie się do jej założeń nie jest wcale proste, a naszą największą słabością jest podjadanie między posiłkami.

 

Jak pandemia wpłynęła na nawyki żywieniowe Polaków? 

Długie miesiące izolacji miały na nas zróżnicowany wpływ. Podczas gdy 52% badanych Polaków twierdzi, że pandemia w ogóle nie wpłynęła na ich sposób odżywiania, 1/3 deklaruje, że stara się jeść zdrowiej. Niestety są też wśród nas osoby, które przyznają się do zmiany nawyków żywieniowych na gorsze. Takiej odpowiedzi udzieliło aż 15% badanych. W związku z pandemią częściej gotujemy we własnej kuchni i jadamy posiłki z najbliższymi. Zapewne dlatego bliższa jest nam kwestia niemarnowania jedzenia i życie w zgodzie z trendem less waste.

 

Więcej o nawykach żywieniowych Polaków można znaleźć w najnowszym raporcie na stronie Cateromarket.pl.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.