Moda i Styl w Instytucie Konfucjusza
Instytut Konfucjusza w Krakowie
Oleandry 2A
30-063 Kraków
media|instytutkonfucjusza.pl| |media|instytutkonfucjusza.pl
12 663 26 07
www.instytutkonfucjusza.uj.edu.pl/
Instytut Konfucjusza w Krakowie serdecznie zaprasza wszystkich na polsko-chińskie spotkania konwersatoryjne 中国文化之夜, tematem najbliższego konwersatorium będzie Moda i Styl.
Spotkanie odbędzie się w czwartek 21 kwietnia o godz. 18:30-20:00 w sali 2.01 w siedzibie Instytutu Konfucjusza w Krakowie.
Temat najbliższego konwersatorium to Moda i Styl, dlatego wszystkie osoby posiadające polskie lub chińskie tradycyjne ubrania, czy też odzież inspirowaną tradycyjnym stylem, Instytut Konfucjusza w Krakowie zachęca do zabrania/założenia jej na spotkanie.
Ilość miejsc ograniczona! Osoby chętne do wzięcia udziału w warsztatach prosimy o zgłoszenia mailowe pod adresem: instytut.konfucjusza@uj.edu.pl.
Czas 21 kwietnia (czwartek) godz. 18:30.
Miejsce: Instytut Konfucjusza w Krakowie, ul. Oleandry 2A sala 2.01.
Wstęp wolny!
Więcej informacji na stronie: www.instytutkonfucjusza.uj.edu.pl
Letnia kolekcja Diego M
Dzień Matki: Kiermasz Sztuki i Rękodzieła
Odwiedź wystawę w CK Zamek i poznaj historię niezwykłych kobiet
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.